Povestea site-ului neonazist din SUA dat afară de pe internet mai întâi de Google, apoi de Rusia şi China

Până la violenţele de weekend-ul trecut din Charlottesville, Virgina, cel dintâi site neonazist din Statele Unite părea condamnat la obscuritate.
Economica.net - sâm, 19 aug. 2017, 06:56
Povestea site-ului neonazist din SUA dat afară de pe internet mai întâi de Google, apoi de Rusia şi China

Cunoscut mai mult în cercurile activiştilor de extremă-dreapta care militează pentru supremaţia rasei albe, site-ul de fake news şi militantism neonazist Daily Stormer a reuşit o creştere spectaculoasă de popularitate după ce articolele de acolo au fost propulsate prin aparatul de social media al extremei drepte din SUA, iar autorii din spatele paginii s-au afişat în prim-planul protestului „Unite the Right” de weekend-ul trecut din Charlottesville, Virgina, soldat cu trei morţi şi zeci de răniţi.

Dacă în industria media popularitatea aduce de regulă creşterea exponenţială a succesului comercial şi financiar al unui produs, pentru Daily Stormer lumina reflectoarelor a produs dezastrul. Site-ul nu-şi mai găseşte loc pe internet.

Totul a început la puţin timp după evenimentele sângeroase din Charlottesville. Daily Stormer a publicat un articol în care denigrează memoria lui Heather Heyer, tânăra ucisă de un simpatizant neo-nazist care a intrat cu maşina, cu viteză, într-o mulţime de contra-protestatari ieşiţi în stradă împotriva extremei drepte. Incidentul, care aminteşte de atacurile teroriste înfăptuite în Europa de simpatizanţii ISIS, a lăsat în urmă şi zeci de răniţi.

După publicarea articolului defăimător, GoDaddy, una dintre cele mai mari companii de rezervare a domeiilor web şi web hosting din America, a anunţat că Daily Stormer încalcă termenii şi condiţiile de utilizare a serviciilor companiei şi a întrerupt colaborarea cu site-ul. Practic, GoDaddy a incetat să mai redirecţioneze domeniul dailystormer.com către serverele publicaţiei neo-naziste. Principalele motoare de căutare încetaseră deja să mai includă pagina în rezultatele căutărilor online.

Publisherul a încercat să-şi mute domeniul la Google, unde a primit acelaşi tratament. Pentru câteva ore, publicaţia neo-nazistă a fost activă la adresa dailystormer.ru, mizând probabil pe rivalitatea geopolitică dintre Rusia şi Statele Unite. Pagina a fost dată jos şi de ruşi, după ce autoritatea de reglementare a comunicaţiilor şi internetului de la Moscova a constatat că site-ul produce conţinut incompatibil cu o lege care interzice propaganda extremistă pe internet.

Între timp, şi reţeaua de protecţie împotriva atacurilor DDoS Cloudflare a renunţat la colaborarea cu publisherul, astfel că în cele câteva ore cât a reuşit să fie activ pe domeniul .ru site-ul a fost inaccesibil: hackerii activişti şi-au făcut de cap.

Au apărut informaţii că Daily Stormer a încercat să se înregistreze şi în China după ce a fost dat afară din Rusia, fiind respins însă şi acolo de companiile care rezervă domenii web.

În final, site-ul neonazist s-a refugiat pe dark web, în spatele protocolului de anonimat Tor, însă nu a scăpat nici acolo: hackerii l-au atacat constant, pagina nereuşind să devină accesibilă cititorilor, potrivit presei de specialitate.

Cruciada online împotriva site-ului neo-nazist a fost contestată de fani şi de unii analişti drept cenzură, însă companiile private şi autorităţile naţionale implicate, acelea care au dat explicaţii, au arătat că libertatea de exprimare şi principiile neutralităţii reţelelor nu pot servi drept umbrelă pentru discursul urii şi incitările la violenţă.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...