Preşedintele Iohannis a anunţat că va desemna premierul după Crăciun

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că va desemna premierul după Crăciun.
Economica.net - joi, 22 dec. 2016, 12:17
Preşedintele Iohannis a anunţat că va desemna premierul după Crăciun

‘Consultările s-au încheiat, după două zile, cu partidele parlamentare. Am avut în cursul acestor consultări două propuneri pentru poziţia de prim-ministru: PSD a propus-o pe doamna Shhaideh, iar PMP pe domnul Tomac. Pe de altă parte, între timp s-a constituit o coaliţie majoritară în Parlament, o coaliţie formată de PSD, ALDE şi UDMR. În consecinţă, în zilele următoare voi avea discuţii pe aceste teme, iar desemnarea va avea loc după Crăciun’, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut miercuri consultări cu PSD-ALDE, PNL, USR şi UDMR, iar joi cu PMP şi grupul minorităţilor naţionale din Parlament.

 

Dragnea: Îmi pare rău că nu s-a făcut astăzi anunţul privind premierul desemnat;Parlamentul era pregătit

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi că îi pare rău că preşedintele Klaus Iohannis nu a făcut anunţul privind desemnarea premierului, precizând că Parlamentul era pregătit pentru audierile miniştrilor şi votarea lor.

‘Am luat notă de anunţul preşedintelui cu privire la posibila desemnare a unui premier după Crăciun. Noi, la Parlament, ne-am organizat în aşa fel încât în 48 de ore am finalizat toate procedurile, noi eram pregătiţi ca astăzi să fie făcut anunţul pentru a avea Parlamentul pregătit pentru audierea miniştrilor şi pentru votarea Guvernului. Îmi pare rău că nu a fost făcut anunţul astăzi, am înţeles şi că doreşte mai multe discuţii domnul preşedinte. Fiecare cu ritmul lui. În acelaşi timp, vreau să avertizez Guvernul să nu uite că nu mai are posibilitatea să adopte decât măsuri cu privire la gestionarea treburilor curente şi, de asemenea, îi sfătuiesc să nu mai fie atâta agitaţie cu unele proceduri de angajare prin ministere, de numiri. Am înţeles că au început să îşi care mobila, totuşi, e bine să se limiteze la aceste acţiuni, pentru că, practic, nu mai sunt într-un Guvern care să exercite toate atribuţiile constituţionale’, a afirmat Dragnea la Palatul Parlamentului.

Liderul PSD a adăugat că nu a vorbit cu preşedintele Iohannis, că a aflat de la televizor despre desemnarea premierului după Crăciun şi că probabil vrea să aibă mai multe discuţii cu cea care a fost propusă pentru această funcţie, Sevil Shhaideh.

‘Pe noi ne interesa ca acest Guvern să fie instalat în acest an. Este extrem de important şi eram pregătiţi, nu cred că a mai fost vreodată Parlamentul configurat şi aşezat într-un termen atât de scurt. Noi eram pregătiţi ca mâine – poimâine să putem vota Guvernul în Parlament, inclusiv cu audierea miniştrilor, pentru ca până la 15 ianuarie să avem buget. Am o oarecare emoţie, pentru că nu s-a precizat în ce zi după Crăciun. După Crăciun este o perioadă foarte lungă’, a precizat Dragnea.

El a menţionat că Parlamentul poate audia miniştrii şi vota Guvernul în maximum două zile.

Dragnea a spus că nu are semnale că această amânare poate fi un refuz pentru Sevil Shhaideh.

‘Eu am ascultat cu atenţie ce a spus preşedintele, a menţionat foarte clar constituirea unei majorităţi largi care susţine această propunere, deci nu ar avea sens să facă altă propunere pe care să o voteze o minoritate. Vrea mai multe discuţii. Este decizia dumnealui, este dreptul dumnealui. Cred că vrea să vorbească cu doamna Shhaideh, sper’, a arătat el.

Liviu Dragnea a precizat că PSD şi ALDE erau pregătite să finalizeze discuţiile despre componenţa noului Guvern joi, dacă preşedintele anunţa premierul. Acesta a reiterat că Sevil Shhaideh este unica propunere pe care o vor face PSD şi ALDE, iar dacă un alt lider al PSD ar accepta o eventuală propunere de la preşedinte să fie desemnat premier, acesta ‘va fi exclus imediat din partid’.

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...