Preţul gazelor naturale în Europa va continua să scadă până în 2020 – analiză Societe Generale

Preţul gazelor naturale pe piaţa din Europa, care în prezent se află la cel mai redus nivel de după 2009, va continua să scadă în următorii cinci ani pe măsură ce gazele naturale lichefiate livrate prin intermediul navelor din SUA se vor adăuga livrărilor record de gaze din Rusia şi Norvegia, se arată într-un raport elaborat de analiştii de la banca franceză Societe Generale.
Economica.net - mar, 03 nov. 2015, 14:15
Preţul gazelor naturale în Europa va continua să scadă până în 2020 - analiză Societe Generale

Preţul gazelor cu livrare în luna următoare la hub-ul National Balancing Point din Marea Britanie, cea mai mare piaţă din Europa, va scădea până la 43 de pence pentru 100.000 de BTU (unitate de măsură pentru căldură), sau 6,7 dolari pentru un milion de BTU în acest an, faţă de estimările anterioare care mizau pe un preţ de 44 de pence pentru 100.000 de BTU, prognozează Societe Generale. Analiştii băncii franceze şi-au redus cu 9,1% estimările privind preţul la gaze naturale în 2016, până la 40 de pence pentru 100.000 de BTU, adăugând că abia în 2020 se va reveni la un preţ de 43 de pence pentru 100.000 de BTU, în condiţiile în care Europa va rămâne o piaţă spre care va fi redirecţionat excesul de gaze naturale lichefiate iar cererea va rămâne limitată, scrie Agerpres.

‘Având în vedere că ţiţeiul Brent se tranzacţionează sub 50 de dolari per baril, o cantitate record de gaze naturale este livrată prin conducte din Norvegia şi Rusia, livrările de GNL vor creşte, stocurile sunt la un nivelul ridicat, temperaturile sunt peste medie iar cererea înregistrează o creşterea limitată, am decis să ne revizuim în jos estimările’, a declarat Thierry Bros, analist la Societe Generale.

Banca franceză prognozează că livrările de GNL în Europa vor creşte cu peste 6% pe an începând din 2016, graţie faptului că de anul viitor în SUA vor începe să producă cinci facilităţi de procesare a GNL cu o capacitate de 54 milioane tone de GNL pe an, echivalentă cu necesarul anual al Europei. Navele pentru transportul GNL se vor îndrepta spre Europa deoarece hub-urile din vechiul continent pot absorbi cantităţile care nu sunt necesare în Asia, cea mai mare piaţă din lume pentru GNL.

Marţi, la bursa ICE Futures Europe, preţul gazelor naturale cu livrare luna viitoare a scăzut cu 1%, până la 39,05 pence pentru 100.000 de BTU, cel mai redus nivel înregistrat după 2009, în condiţiile în care în ultimul an a scăzut cu 29%.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...