Privatizarea Oltchim: Peste 10 investitori ar putea depune oferte ferme pentru cumpărarea activelor până la termenul limită din 26 iunie

Peste zece investitori care au depus oferte neangajante pentru cele nouă pachete ale Oltchim scoase la vânzare ar putea depune oferte definitive pentru cumpărarea activelor până la termenul limită din 26 iunie, a declarat marţi, pentru News.ro, administratorul special al combinatului, Bogdan Stănescu, care se aşteaptă ca privatizarea companiei să fie un succes.
Economica.net - mar, 20 iun. 2017, 07:10
Privatizarea Oltchim: Peste 10 investitori ar putea depune oferte ferme pentru cumpărarea activelor până la termenul limită din 26 iunie

Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă la 30 ianuarie 2013, iar consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar.

În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe bucăţi, prin nouă pachete de active.

„Această procedură de vânzare a activelor Oltchim a stârnit mare interes atât pe piaţa naţională, de către investitori români, cât şi pe piaţa internaţională, cu investitori de talie internaţională. În acest sens, s-a creat o concurenţă şi o competiţie care, cu siguranţă, va conduce la o tranzacţie de succes”, a spus Stănescu, pentru News.ro.

În martie, termenul limită de depunere a ofertelor angajante pentru vânzarea activelor Oltchim a fost prelungit cu trei luni, până la 26 iunie, motivul invocat fiind că s-ar fi primit solicitări de la firme interesate.

„Sunt peste zece investitori care au depus ofertele neangajante şi care doresc să intre în competiţie pentru cumpărarea activelor Oltchim. Toate ofertele neangajante depuse de potenţialii investitori acoperă în integralitate toate cele nouă pachete de active scoase la vânzare de administratorii judiciari BDO şi Rominsolv”, a precizat Stănescu.

Ofertele finale sunt aşteptate să fie depuse chiar în ultima zi.

„Am încredere că pe 26 iunie 2017 vor fi depuse ofertele ferme şi angajante care vor cuprinde elementele de business, sociale şi de preţ corecte şi serioase, pentru un business profitabil, aşa cum este Oltchimul astăzi”, a menţionat Stănescu.

Potrivit administratorului special, Oltchim a intrat în mod clar pe profit în acest an.

„Cu siguranţă, tranzacţia Oltchim trebuie să fie una de succes. Aşa cum arată azi, cu o capacitate de producţie de 30% şi un profit de peste 2 milioane de euro pe luna mai şi cu un trend crescător în luna iunie, cred că Oltchim este o mină de aur care, dacă va fi gestionată corect, cu bună credinţă, cu investiţii în activele societăţii, va da un profit mare şi stabil investitorului care cumpăra activele Oltchim”, a afirmat Bogdan Stănescu, pentru News.ro.

Administratorul special consideră că performanţa actuală a companiei este rezultatul măsurilor luate de administratorii judiciari şi de conducerea companiei după intrarea acesteia în insolvenţă, mai ales privind eliminarea aşa-numitelor firme-căpuşă.

„Multe probleme au fost rezolvate la Oltchim. Plecând de la problemele de natură organizatorică, realizând o schemă de personal mai suplă, eliminând nepoţii, cumetrii, verişorii şi amantele, care nu aveau disponibilitate pentru muncă, precum şi păstrarea personalului calificat, a angajaţilor care au crezut şi cred în proiectul Oltchim şi care doresc să muncească şi în viitor, continuând cu problemele de natură comercială – respectiv decăpuşarea Oltchim, eliminarea treptată a pierderilor, rezilierea contractelor păguboase pentru societate, realizarea vânzării produselor Oltchim pe principii comerciale corecte de concurenţă şi de adevărat business – şi încheind cu dezvoltarea capacităţilor de producţie prin investiţii proprii cu profesioniştii din combinat şi din Sistemplast SA, care asigură mentenanţa instalaţiilor noastre”, a spus Stănescu.

Totuşi, combinatul are în continuare probleme. Fiind în insolvenţă, planul de reorganizare este valabil pe patru ani, până în 2019, iar actuala echipă de conducere nu poate să întocmească un plan de afaceri care să profite de conjunctura economică favorabilă Oltchim, deoarece legislaţia nu permite acest lucru, potrivit administratorului special.

De asemenea, lipsa de lichidităţi pentru investiţiii în modernizarea instalaţiilor şi în mărirea capacităţilor de producţie ale societăţii limitează capacitatea de producţie.

„Altfel spus, nu putem produce cât putem noi să vindem. De aceea cred în proiectul Oltchim, cred în seriozitatea ofertanţilor Oltchim şi cred în corectitudinea preţului oferit şi a tranzacţiei ce se va negocia şi semna. Toate celelalte probleme ale Oltchim sunt minore şi pot fi rezolvate prin existenta unui investitor serios, de bună credinţă şi cu potenţial financiar, care să asigure o stabilitate şi o gândire de business pe termen mediu şi lung”, a menţionat Bogdan Stănescu.

Totuşi, există şi riscuri pentru Oltchim, iar principalul este legat de investigaţia deschisă de direcţia de competiţie a Comisiei Europene, privind un eventual ajutor de stat.

„Acest risc va fi diminuat semnificativ dacă în procedura de vânzare respectăm principiul european al discontinuităţii economice a afacerii şi creditorii vor analiza şi aproba cea mai convenabilă ofertă care să le asigure maximizarea cât mai bună a creanţelor deţinute la Oltchim. Să zicem că acest risc este unul instituţional, care ţine de reglementările europene şi de faptul că România este stat membru al UE”, a spus Stănescu.

Un alt risc este generat de interesele unor persoane cu influenţă, care sunt contrare interesului Oltchim.

„Aici mă refer la foşti sindicalişti, care nu au înţeles că vremea lor a apus şi că toată Vâlcea nu mai crede afirmaţiile acestora, exprimate în spaţiul public, dar şi la politicieni de mâna a doua care vor, pe spatele salariaţilor, să îşi facă un capital electoral şi să ajungă de la 0,5% la nu ştiu cât”, a afirmat Stănescu, fără a dori să nominalizeze persoanele la care se referă.

Totuşi, administratorul special este optimist că aceste riscuri nu se vor materializa şi nu vor afecta mai departe combinatul.

„Toate celelalte riscuri de natură comercială şi industrială sunt gestionabile şi sunt înlăturate prin performanţa echipei de management şi a salariaţilor de la Oltchim şi prin selectarea unuia sau mai multor investitori de bună credinţă, care să facă din Oltchim perla industriei chimice europene, aşa cum a mai fost”, a mai spus Stănescu.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...