Producătorii de energie regenerabilă solicită modificarea reglementărilor, ceea ce va duce la scăderea preţurilor

Producătorii de energie regenerabilă cer autorităţilor modificarea actualelor reglementări, astfel încât electricitatea din surse verzi să fie mai bine valorificată, ceea ce ar duce la scăderea preţurilor în piaţă, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA), transmis, marţi, AGERPRES.
Economica.net - mar, 22 aug. 2017, 09:05
Producătorii de energie regenerabilă solicită modificarea reglementărilor, ceea ce va duce la scăderea preţurilor

‘Asociaţia Română pentru Energie Eoliană consideră normală preocuparea din ultima perioadă a autorităţilor, de a analiza cauzele care au dus la creşterea exagerată a preţurilor angro ale energiei electrice, însă totodată îşi manifestă îngrijorarea faţă de concluziile exprimate în spaţiul public, care par să nu acopere în totalitate condiţiile de funcţionare a pieţei. Astfel, deşi analizele încă nu fost finalizate, au apărut deja concluzii asupra cauzelor creşterii preţurilor la energia electrică, care nu acoperă cu exactitate situaţia reală din piaţă, ca de exemplu rolul energiei regenerabile’, spun reprezentanţii RWEA.

Aceştia amintesc că energia regenerabilă reprezintă deja mai mult de 10% din consumul naţional de electricitate, conform datelor oficiale pentru anul 2016, confirmându-şi, astfel, rolul important în mixul de energie din România. În plus, energia eoliană a contribuit şi în perioade cu consum ridicat, atât în sezonul de iarnă, cât şi în perioada de vară, atingând cote de circa o treime din consumul la nivelul ţării.

‘Energia eoliană, ca sursă necontrolabilă, nu poate funcţiona în condiţii de predictibilitate similare celor convenţionale dar aduce beneficii importante consumatorilor, întrucât reprezintă nu doar o energie electrică curată, ci şi ieftină’, potrivit asociaţiei.

Astfel, un exemplu concret este regăsit în luna august a acestui an, în special intervalul 7-8 august, când o creştere a producţiei de energie eoliană cu 46% faţă de ziua precedentă a fost urmată de o scădere a preţului cu 30% (de la 333,57 lei/MWh la 233,92 lei/MWh).

De asemenea, în ziua de 15 august, când ponderea energiei eoliene a urcat la 31% din total consum, am asistat la o scădere de 45% a preţului comparativ cu ziua anterioară (de la 140 lei/MWh la 76,61 lei/MWh).

‘Totuşi, pentru a putea fi integrată în condiţii echitabile în piaţă şi pentru a putea să contribuie în mod pozitiv la consumul naţional de energie, energia eoliană şi cea regenerabilă în general au nevoie de o structură de piaţă corespunzătoare, respectiv: posibilitatea stocării şi a agregării producţiei între mai mulţi producători; preţuri şi contracte flexibile pe pieţele centralizate care să acopere profilul de producţie; o piaţă intra-zilnică lichidă; instrumente de asigurare împotriva riscurilor pe termen lung, atât în ceea ce priveşte energia, cât şi certificatele verzi’, susţin producătorii de energie verde.

Potrivit acestora, deşi s-au făcut anumiţi paşi în direcţia integrării producţiei de energie regenerabilă, energia eoliană este în continuare expusă evoluţiilor de pe piaţa pentru ziua următoare şi piaţa de echilibrare, ca urmare a constrângerilor determinate de produse standardizate, care nu urmăresc profilul de producţie real, precum şi a lipsei unei pieţe intra-zilnice lichide.

Totodată, România este ţara din Uniunea Europeană cu cele mai mari costuri de echilibrare pentru producţia de energie eoliană şi cu expunere la produse şi contracte standardizate neadecvate tipului de producţie.

‘Astfel, adresăm un apel către autorităţi ca, în analizele pe care le vor efectua, să ia în considerare întreaga structură de piaţă şi să interpreteze efectele în manieră integrativă şi nu pe fiecare în parte, separat. De asemenea, solicităm ca rezultatele analizelor să fie transparente şi urmate de un proces real de consultare cu factorii relevanţi. Având în vedere aceste argumente, considerăm că RWEA şi industria eoliană trebuie să participe activ în orice proces de modificări de reglementare ce va urma analizelor în curs’, se mai arată în comunicatul citat.

RWEA are 53 de membri care reprezintă producători de energie eoliană, producători de echipamente, dezvoltatori de proiecte, firme de mentenanţă, case de avocatură, bănci şi traderi de energie.

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele......
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit luni previziunile privind evoluţia economiei, pentru a doua oară din decembrie, ...