Producătorii de polistiren spun că materialele pentru programul Casa Verde sunt toxice şi cancerigene. Reacţia Mediului

Asociația Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) atrage atenţia că pe lista materialelor ecologice aferentă programului Casa Verde, elaborat de Ministerul Mediului, se găsesc produse de izolaţie care pot afecta sănătatea.
Economica.net - lun, 01 aug. 2016, 12:49
Producătorii de polistiren spun că materialele pentru programul Casa Verde sunt toxice şi cancerigene. Reacţia Mediului

Asociaţia anunţă că a înaintat oficialităților o adresă prin care solicită revizuirea urgentă a programului și promovarea de soluții cu adevărat ecologice în programul privind efectuarea de lucrări destinate eficienței energetice.

„Ne surprinde decizia Ministerului Mediului de a include în acest program materiale care, atunci când sunt puse în termosistem, devin extrem de periculoase pentru sănătate. Două exemple concludente sunt vata minerală bazaltică și lâna. Pentru prima dintre acestea știm că există studii, iar specialiștii au avertizat în nenumărate rânduri, că produce daune omului și mediului. Vorbim despre o toxicitate extrem de ridicată și despre praful de fibre din componența vatei, ce poate pătrunde în plămâni și rămâne reținut în interiorul lor, provocând grave afecțiuni respiratorii. Totodată, adezivul utilizat pentru lipirea fibrelor conține formaldehidă, un cunoscut cancerigen. Tocmai de aceea, chiar producătorii recomandă un echipament special pentru cei care pun în operă o lucrare cu vată minerală, astfel încât să se evite inhalarea fibrelor”, a declarat Delia Filip, director executiv ROMEPS.

Ce spune Ministerul Mediului 

„În acest moment, ghidul Casa Verde este în consultare publică pe website-ul Ministerului Mediului. Aşteptăm toate propunerile cu privire la acest program, iar în baza a ceea ce primim, vom evalua şi analiza propunerile”, au declarat pentru ECONOMICA.NET reprezentanţi ai Ministerului. 

Potrivit unui studiu realizat de Plastics Europe (Association of Plastics Manufacturers) în anul 2015, produsele din vată minerală au înregistrat valori medii ale Indexului Convențional de Toxicitate (CIT), cu mult peste cel al produselor din polistiren expandat, extrudat sau spumă. În cadrul testării vatei a fost detectată o cantitate considerabilă de izocianați, care pătrund în organism prin căile respiratorii și pot produce afecțiuni ca pneumonie chimică cu hemoragie și edem pulmonar, iritație oculară, nazală și alte boli respiratorii prin hipersensibilizare.

Asociația ROMEPS atrage atenția că și în cazul termoizolației cu lână vorbim despre un liant care nu poate fi reutilizat și care poate conține pesticide. În plus, atât la vata minerală bazaltică, dar și la alte materiale ca lâna și celuloza, calitățile izolatoare sunt cu mult diminuate în cazul infiltrării apei în aceste materiale.

Ministerul Mediului a lansat pe 26 iulie în consultare publică, programele ”Casa Verde’ şi ”Casa Verde Plus’ dedicate celor care doresc finanţare pentru dotarea caselor cu sisteme de producere a energiei nepoluante şi izolarea lor cu materiale ecologice. Programele se vor afla în dezbatere publică timp de zece zile, urmând să fie lansate oficial în luna august. Valoarea totală a programelor se ridică la 150 de milioane de lei. 

Te-ar mai putea interesa și
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume se concentrează pe majorarea profitului şi a vânzărilor, aducând în......
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă ...
Cehia a demascat o reţea finanţată de Moscova care descuraja ţările din UE să ajute Ucraina
Cehia a demascat o reţea finanţată de Moscova care descuraja ţările din UE să ajute Ucraina
Serviciile de informaţii cehe au demascat o reţea finanţată de Moscova care răspândea propaganda rusă despre Ucraina ...
Energia electrică este gratuită azi la prânz în România
Energia electrică este gratuită azi la prânz în România
Prețul spot al energiei electrice este aproape zero azi la prânz pe piața din România, pe fondul unei oferte mai mare ...