Schimbare de business la Profi: înlocuieşte o parte dintre şefii de magazine cu mici antreprenori

Profi, lanţul de magazine operat de fondul de investiţii polonez Enterprise Investors, introduce o nouă formă de management, înlocuind treptat o parte dintre actualii șefi de magazin prin firme deţinute de mici antreprenori.
Alina Stanciu - mar, 17 mart. 2015, 22:02
Schimbare de business la Profi: înlocuieşte o parte dintre şefii de magazine cu mici antreprenori

Deţinut de Fondul de investiţii polonez Enterprise Investor, Profi, cel mai extins lanţ de retail modern din România, testează de mai bine de un an un nou model de business în care managementul magazinelor este externalizat. Având ca model, printre altele, celebra reţea de retail Casino, Profi caută mici antreprenori dispuşi să preia pe propria firmă angajaţii care lucrează în magazin, dar şi responsabilitatea aproape totală a managementului.

„Fiecare agent trebuie să aibă propria sa firmă. Lunar, agentul facturează Profi o sumă fixă care acoperă costurile curente ale magazinului, incluzând salariul şefului de magazin. Astfel, această sumă asigură nevoile agentului şi ale angajaţilor lui chiar şi în cazul în care magazinul nu performează conform aşteptărilor. Pe de altă parte, agentul se bucură de un bonus care este direct proporțional cu performanțele magazinului, profitul anual al magazinului fiind împărţit cu acesta. Prima sumă este bazată pe actualele costuri Profi de administrare a magazinului. Evident, un magazin bine condus de către agent va putea genera costuri mai mici şi, implicit, va aduce agentului un venit lunar suplimentar”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Diana Stoica, coordonatorul acestui proiect, potrivit căreia noul concept a fost gândit cu ajutorul lui Andrzej Kacperski, membru al Board-ului Profi, cu experienţă în managementul unui astfel de concept.

Riscuri de antreprenor

Proporţional cu beneficiile, agenţii Profi trebuie să îşi asume şi unele riscuri, în sensul în care oferă garanţii retailerului la semnarea contractului.

„Garanţiile ce trebuie suportate de agent sunt simbolice în comparaţie cu valorile şi investiţia ce-i sunt încredinţate”, a declarat Stoica, fără a da detalii despre acest aspect. În cazul în care rezultatele agentului nu sunt în conformitate cu cele negociate, contractul cu Profi încetează, condiţiile contractuale fiind negociate anual.

Potrivit contractului încheiat între retailer şi un astfel de agent, acesta din urmă, spre deosebire de şeful de magazin, preia si responsabilităţile legate de angajarea personalului, este direct interesat de toate costurile magazinului, precum şi de creşterea profitului, căci acesta îi sporeşte în mod direct propriul venit.

De la Profi primeşte sortimentaţia, informaţiile şi uneltele necesare pentru buna administrare a magazinelor.

„Agentul Profi este atât un şef de magazin, cât şi un mic antreprenor. Noi, ca Profi, oferim suportul necesar în ambele activităţi: în conducerea magazinului, abilităţi dezvoltate prin training-uri Profi, cât şi ajutor/ghidare pe partea ce ţine de firmă, taxe, suport juridic”.

 Ce câştigă Profi

Principalul beneficiu urmărit de Profi prin noul tip de management constă în eficientizarea costurilor. Totodată, ar putea câştiga clienţi, având în vedere faptul că managerii pot avea o abordare personalizată a business-ului.

„Nu aşteptăm atât o creştere semnificativă a vânzărilor, cât mai degrabă o mai bună administrare a magazinelor cu costuri mai mici. (…). O mai bună motivare a angajaţilor şi îmbunătăţirea serviciilor către client plecând de la ideea că atunci când cineva poate consideră că lucrează pentru propria sa afacere se implică într-o măsură şi mai mare”, explică reprezentanţii Profi, care au oferit exemplul primului agent.

„Primul agent Profi şi-a început activitatea în septembrie 2013 în Timişoara. Vânzările lui nu au crescut spectaculos în condiţiile în care două magazine concurente s-au deschis în aceeaşi zonă. Luând însă în considerare că rezultatele magazinului per total au fost mai bune decât cele estimate, proiectul i-a adus agentului un câştig considerabil”, explică oficialii lanţului de magazine.

Profil de agent

Pentru a putea deveni agent Profi, cei interesaţi ar trebui să aibă experiență în coordonarea unei echipe (de preferat în comerț alimentar), capacitate de organizare și prioritizare; orientare către îndeplinirea obiectivelor; abilități de comunicare și relaționare; dinamism, integritate, atitudine pozitivă. „Agentul Profi este o persoană care doreşte să aiba propria lui afacere și a trecut cu succes procesul de recrutare și instruire, organizat de Profi. Fiecare candidat va fi evaluat şi testat inainte şi pe parcursul perioadei de training”, spune coordonatoarea acestui proiect.

Aproximativ 20 de persoane vor să conducă magazine Profi

În momentul de faţă, patru magazine Profi sunt deja administrate de firme distincte deţinute de aşa-numiţii agenţi, iar alţi aproximativ 20 de persoane sunt în negocieri pentru a prelua un astfel de business.

„Nu dispunem de un target fix, depinde de calitatea candidaţilor mai mult decât de orice alte aspect. Pentru Profi este mai bine să aibă 10 agenţi cu rezultate conform aşteptărilor, decât 40 de magazine prost conduse. (…). În acest moment, preferăm să dăm agenţilor magazine City, find mai potrivite acestui tip de proiect şi mai uşor de administrat de către agenţi. Totuşi, avem şi magazine standard date agenţilor, cu rezultate bune”, ne-a mai explicat Diana Stoica.

Referitor la actualii şefi de magazine, Profi susţine că, luând în considerare expansiunea agresivă pe care o vor continua anul acesta, respectivilor şefi li se propun alte magazine din vecinătatea celui preluat de către agent sau sunt promovaţi în funcţia ierarhic superioară, cea de Director Zonal.

Profi operează în momentul de faţă aproximativ 280 de magazine în 41 de judeţe ale ţării şi are peste 6.000 de angajaţi. Retailerul are în plan pentru anul acesta să deschidă alte aproximativ 100 de unităţi la nivel naţional.

Te-ar mai putea interesa și
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un moment de referință în istoria colecției de automobile. ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...