Profitul Romgaz a scăzut anul trecut cu 14,2%, la 1,024 miliarde lei

Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz Mediaş a încheiat anul trecut cu un profit net de 1,024 miliarde lei, în scădere cu 14,2% comparativ cu 2015, când profitul a totalizat 1,194 miliarde lei, conform datelor remise Bursei de Valori Bucureşti.
Economica.net - joi, 16 feb. 2017, 08:57
Profitul Romgaz a scăzut anul trecut cu 14,2%, la 1,024 miliarde lei

În ultimul trimestru al anului trecut, profitul a crescut cu 42%, la 311,217 milioane lei.

‘Anul 2016 a adus provocări multiple pentru societate, rezultatele financiare fiind puternic influenţate de scăderea preţului gazelor naturale, cererea scăzută (în special în trimestrul I) cauzată de o iarnă blândă, competiţia puternică cu gazele naturale din import pe fondul unor reglementări imprecise. Pe parcursul anului măsurile luate au avut în vedere eficientizarea operaţiunilor în contextul deteriorării continue a condiţiilor de piaţă. Astfel, a fost efectuat un management strict al portofoliului de zăcăminte şi al stocurilor de gaze naturale, menţinând intact potenţialul de producţie şi continuând eficientizarea operaţiunilor de reparaţii sonde şi de reabilitare a producţiei principalelor zăcăminte’, se menţionează în raportul Romgaz.

Cifra de afaceri a companiei este estimată la 3,41 miliarde lei, în scădere cu 15,8% faţă de cea din 2015, de 4,05 miliarde lei, fiind afectată, potrivit reprezentanţilor Romgaz, de diminuarea drastică a cererii de gaze în sectoarele cheie, competiţia cu sursa din import şi cadrul fiscal nefavorabil competiţiei pe piaţa gazelor naturale.

În trimestrul IV al anului trecut, s-a înregistrat o creştere a veniturilor din vânzarea gazelor din producţia internă de 99,98%, a veniturilor din energie electrică de 111,88% şi a veniturilor din înmagazinare de 38,5%.

Costul mărfurilor vândute a urcat în 2016 cu 24%, ca urmare a majorării cu 9,8% a costului gazelor marfă vândute şi a creşterii cu 33% a costurilor generate de dezechilibrele negative pe piaţa de echilibrare a energiei electrice.

Veniturile din investiţii au scăzut cu 49,9%, la 22,12 milioane lei, comparativ cu 44,12 milioane lei în anul 2015, ca rezultat al diminuării cotelor procentuale de dobânda aferente disponibilului de numerar plasat în depozite bancare şi titluri de stat.

În schimb, veniturile din înmagazinarea gazelor naturale au crescut cu 3,9%, fiind estimate la 345,36 milioane lei, ca urmare a vânzării în anul 2016 a unei cantităţi mai mari de gaze din depozite.

Veniturile din vânzările de energie electrică au atins valoarea de 336 milioane lei, în scădere cu numai 5,7%, deşi din ianuarie 2016 capacitatea nominală de producţie a CTE Iernut s-a redus cu 25% prin trecerea planificată a 2 grupuri în regim de conservare uscată; cota de piaţă a producţiei de energie electrică a fost de 2,57%.

Investiţiile totale efectuate în 2016 au fost în valoare de 497,7 milioane lei, mai mici decât cele din anul 2015 (938 milioane lei) ca urmare a diminuării investiţiilor programate în explorarea de suprafaţă, scăderii investiţiilor în asocieri şi amânării unor lucrări generate de dificultăţile întâmpinate în activitatea de pregătire (obţinere terenuri, avize, acorduri, autorizaţii) şi modificărilor legislaţiei achiziţiilor publice.

Reprezentanţii Romgaz estimează că anul trecut societatea a pierdut, net, 468,22 milioane lei din cauza, în cea mai mare parte, a constituirii de ajustări de depreciere aferente creanţelor faţă de unul dintre clienţii importanţi ai societăţii.

‘În urma intrării în insolvenţă a acestui client, în vederea derulării procedurilor presupuse de această situaţie şi pentru apărarea intereselor societăţii, în cursul anului 2016 au fost facturate penalităţi de întârziere câştigate în instanţă, printr-o hotărâre judecătorească nedefinitivă, aferente unor creanţe care s-au stins printr-o dare în plată în anul 2013. Având în vedere incertitudinea încasării acestei sume, s-a constituit o ajustare de depreciere echivalentă, care anulează venitul din penalităţi facturat acestui client. Venitul din aceste penalităţi este reflectat în cadrul secţiunii ‘Alte venituri”, se menţionează în raportul Romgaz.

De asemenea, în ‘alte câştiguri şi pierderi’ este inclusă pierderea din casarea de active imobilizate, în valoare de 108,06 milioane lei.

O alta influenţă asupra pierderii estimate de 468,22 milioane lei se datorează plăţii unor sume rezultate în urma unui control al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), derulat în cursul anului 2014. Controlul a vizat impozitul pe profit pentru perioada 2008 – 2013 şi TVA pentru perioada 2009 – 2013. În urma acestui control şi a contestaţiilor depuse de societate, a rezultat o sumă de plată în valoare de 18,85 milioane lei. Până la trimestrul al treilea al anului 2016, Romgaz constituise un provizion pentru litigii în valoare de 15,87 milioane lei, suma nefiind plătită decât în trimestrul IV al anului 2016.

În 2015, Romgaz a acţionat în judecată ANAF, procesul fiind în curs de judecată.

‘Având în vedere aceste aspecte şi faptul că societatea consideră plata făcută ca fiind nedatorată, în trimestrul IV al anului 2016 a fost înregistrată o creanţă în valoare de 18,85 milioane lei pentru care s-a constituit o ajustare de depreciere pentru aceeaşi valoare, datorită litigiului în derulare. Această pierdere este anulată parţial de reluarea la venituri a provizionului pentru litigii în valoare de 15,87 milioane lei’, explica reprezentanţii companiei.

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...