Profitul Ryanair, afectat de greve şi de preţul ridicat al ţiţeiului

Ryanair şi-a redus cu 12% estimarea privind profitul anual şi a avertizat că nu a trecut încă de partea cea mai dificilă dacă recentele greve coordonate din Germania, Italia, Portugalia, Spania, Belgia şi Olanda vor continua să afecteze traficul şi rezervările, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 01 oct. 2018, 11:39
Profitul Ryanair, afectat de greve şi de preţul ridicat al ţiţeiului

Piloţii şi însoţitorii de bord au declanşat mişcări de protest deoarece Ryanair i-a angajat în conformitate cu legislaţia irlandeză. Ei susţin că au o situaţie nesigură din cauza acestui tip de contract, care le blochează accesul la beneficiile de stat din ţara lor de origine. Angajaţii spun că sunt obligaţi să-şi primească salariile în conturi bancare irlandeze, ceea ce le afectează posibilitatea de a lua credite în ţara lor de origine.

Acţiunile companiei aeriene irlandeze au scăzut cu 10%, iar avertismentele transmise luni au afectat sectorul aerian, rivalele Lufthansa, Air France KLM şi easyJet înregistrând un declin de 0,5% – 3,3%.

Profitul din acest an al Ryanair, excluzând pierderile înregistrate la nou înfiinţata Laudamotion, se va situa la 1,10 – 1,20 miliarde de euro (2,66 miliarde de dolari), faţă de prognoza anterioară ce viza un câştig de 1,25 – 1,35 miliarde de euro. Noua estimare ar reprezenta un declin de 17 – 24% faţă de profitul record de 1,45 miliarde de euro înregistrat în anul fiscal încheiat la 31 martie 2018.

Operatorul aerian nu exclude noi întreruperi din cauza grevelor, ceea ce ar putea duce la o nouă înrăutăţire a prognozei de profit.

Cele două greve coordonate cu care s-a confruntat Ryanair din august au afectat traficul de pasageri, rezervările last minute şi preţul biletelor. Numărul total al pasagerilor afectaţi depăşeşte 100.000.

Câştigul Ryanair este afectat şi de creşterea preţului la barilul de ţiţei, care a atins 82 de dolari, cel mai ridicat nivel din ultimii 4 ani.

Luni la prânz, acţiunile Ryanair înregistrau un declin de 8,9%, la 11,94 euro. Este cel mai redus nivel din ultimii aproape doi ani. De la începutul grevelor, la mijlocul lunii iulie, titlurile au scăzut cu 27%.

Personalul navigant al Ryanair din Europa a publicat pe 4 iulie o listă cu 34 de cereri, solicitând salarii decente, îmbunătăţirea plăţii concediilor de boală şi contracte de muncă pe baza ţării de origine şi a legislaţiei irlandeze. Lista a fost semnată de 80% din personalul navigant de pe cele 86 de baze ale Ryanair.

Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa după numărul de pasageri, operează 21 de rute de pe aeroporturile din România, respectiv Timişoara, Bucureşti şi Craiova.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...