Protestul crescătorilor de animale, la final. O delegaţie a protestatarilor, primită la Guvern

Aproximativ 1.000 dintre cei 1.500 de crescători de animale care s-au adunat miercuri la Parlament să protesteze au ajuns în marş în Piaţa Victoriei, iar o delegaţie a fost primită la Guvern. În prezent, mai sunt sub 50 de protestatari în faţa Guvernului.
Economica.net - mie, 23 mart. 2016, 14:22
Protestul crescătorilor de animale, la final. O delegaţie a protestatarilor, primită la Guvern

Anterior, la Parlament, o delegaţie formată din zece reprezentanţi ai crescătorilor de animale a fost primită la discuţii la Comisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor, pentru a discuta, printre altele, despre legea care îi obligă să ţină legaţi câinii de stână şi despre adoptarea unei lege prin care cetăţenii străini să nu poată cumpăra terenuri agricole în România.

„Vrem pământul acestei ţări să-l putem lăsa moştenire copiilor noştri aşa cum şi străbunii noştri ni l-au lăsat nouă. Este obligaţia noastră morală până la urmă ca să nu punem că şi agricultorii români trebuie să desfăşoare activitate agricolă”, a spus preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Frâncu.

El a adăugat că speră „cât de repede să se adopte şi legea privind comercializarea produselor agricole” şi să se găsească, marţi, „soluţia pentru suspendarea aplicării legii vânzării pământurilor din România către străini”.

Cei 1.500 de crescători de animale au protestat, de la ora 11.00, la intrarea dinspre Izvor a Palatului Parlamentului. Protestatarii au încercat de două ori să rupă cordonul de jandarmi şi s-au îmbrâncit cu forţele de ordine. Unii dintre manifestanţi au desfăcut două sticle cu lapte şi i-au stropit pe jandarmi.

În urma acestor incidente au fost trimise la locul protestului mai multe dispozitive de jandarmi, iar intrările în Palatul Parlamentului au fost blocate pentru public, singurii care au putut intra fiind angajaţii Parlamentului şi grupurile de turişti străini care au vizite organizate.

Protestatarii sunt nemulţumiţi în special de legea care îi obligă pe ciobani să ţină legaţi câinii de stână. Ei spun că este imposibil să ţină legaţi câinii în condiţiile în care se deplasează în permanenţă.

O altă nemulţumire este legată de faptul că subvenţiile destinate crescătorilor de animale sunt prea mici şi uneori se achită foarte greu.

Ion Sima, unul dintre protestatari, spune că este din Făgăraş şi are aproximativ 1.200 de oi şi peste 200 de vaci. Pentru fiecare animal ar fi trebuit să încaseze o subvenţie anuală de 27 de lei, dar, dacă în anii trecuţi aceşti bani erau viraţi în octombrie, sumele aferente anului 2015 nu au fost încasate nici până în prezent.

„În România există, pe hârtie, 12 milioane de oi, dar mai mult de şapte-opt milioane nu sunt în realitate. Restul sunt banii hoţilor”, spune Ion Sima.

Protestatarii au avut pancarte cu textele „3,5 lei/kg carnea de porc la poarta fermei. Ne sufocăm”, „Mâncaţi româneşte!” şi au adus o formaţie compusă din nouă instrumentişti care a cântat muzică lăutărească.

Protestatarii au pornit în marş până în Piaţa Victoriei, unde au autorizaţie pentru continuarea protestului până la ora 18.00.

În 15 decembrie 2015, peste 3.000 de crescători de animale au protestat timp de opt ore la Palatul Parlamentului, având cu ei clopote, talăngi şi bastioane de oierit. Aceştia au încheiat atunci manifestaţia spunând că dacă Legea vânătorii nu va fi modificată, aşa cum li s-a promis, vor veni din nouă să protesteze.

Reprezentanţii crescătorilor de animale au fost atunci la negocieri la Comisia de agricultură din Camera Deputaţilor, unde li s-a promis că va fi modificată legea ţinând cont de revendicările lor, printre care şi aceea că pot avea la stână câţi câini vor.

La o zi după protestul crescătorilor de animale, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care a suspendat până la 25 aprilie 2016 aplicarea articolelor din Legea vânătorii referitoare la numărul de câini la stână.

În 8 martie, senatorii au avizat Legea de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă care suspendă până în 25 aprilie prevederile din Legea vânătorii referitoare la numărul limitat de câini de la stână şi la perioada de păşunat. Proiectul de lege de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă va fi trimis spre dezbatere şi vot la Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic prevede interzicerea păşunatului animalelor pe terenuri agricole în perioada 6 decembrie – 24 aprilie şi limitarea numărului de câini însoţitori la trei în zonele de munte, doi în zonele de deal şi unul în zonele de câmpie.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...