Putin: Rusia susţine creşterea rolului Occidentului în soluţionarea conflictului ucrainean

Rusia este gata să lase Occidentul să joace un rol mai mare în soluţionarea conflictului din Ucraina, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, în timp ce Ministerul de Externe de la Moscova a avertizat împotriva trimiterii de instructori militari străini în această ţară, relatează DPA.
Economica.net - joi, 05 mart. 2015, 18:51
Putin: Rusia susţine creşterea rolului Occidentului în soluţionarea conflictului ucrainean

‘Acum, rolul tuturor membrilor responsabili ai comunităţii internaţionale creşte, în special al celor care au o influenţă reală asupra conducerii ucrainene’, a spus Putin după o întrevedere cu premierul italian Matteo Renzi la Moscova.

El a adăugat că conflictul poate fi soluţionat numai după ce toate părţile aplică acordurile de pace de la Minsk de luna trecută. De asemenea, el a reiterat solicitarea Rusiei ca Ucraina să înceapă un dialog direct cu separatiştii în estul ţării.

Vladimir Putin a spus că întrevederea cu Matteo Renzi a fost ‘prietenoasă şi constructivă’.

Renzi, care a avut miercuri şi convorbiri cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, a declarat că e gata să facă tot posibilul pentru a facilita o pace durabilă.

El a adăugat că Italia ar putea oferi Ucrainei consiliere privind descentralizarea, vorbind despre autonomia din regiunea vorbitoare de germană Tirolul de Sud în contextul solicitărilor separatiştilor privind creşterea autonomiei. ‘Avem expertiză’, a spus el.

Premierul italian a spus că discuţiile au avut loc ‘pe un fond dificil legat de sancţiunile europene şi de contra-sancţiunile ruse, care sunt în mod evident o problemă pentru ambele părţi’.

Premierul italian nu a făcut nicio menţiune directă privind o posibilă relaxare a regimului sancţiunilor în schimbul amplificării cooperării cu Ucraina, dar a sugerat cooptarea Kremlinului în combaterea grupării Statul Islamic în Libia, Siria şi Irak, punând capăt practic izolării diplomatice a lui Putin de către Occident, notează DPA.

‘Istoria a arătat că fără Rusia este mult mai complicat de găsit un echilibru’ în crizele internaţionale, a spus Renzi.

UE a anunţat joi că extinde îngheţarea bunurilor impusă anul trecut în cazul fostului preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici şi asupra altor 17 indivizi suspectaţi de deturnare de fonduri.

Pe de altă parte, blocul comunitar a scos patru persoane de pe lista iniţială de 22 de persoane vizate de sancţiuni, întrucât dovezile indică faptul că acestea se fac vinovate de alte infracţiuni decât deturnarea de fonduri, a spus o sursă UE sub protecţia anonimatului.

Alte patru persoane se vor afla sub incidenţa acestor măsuri pentru încă trei luni, în timp ce în trei cazuri continuă investigaţiile. Prelungirea sancţiunilor este valabilă de vineri.

Tot joi, Ministerul rus de Externe a avertizat împotriva unei planificate misiuni americane de instruire a trupelor ucrainene într-o bază militară din vestul ţării.

‘Potrivit informaţiilor noastre, până la 300 de membri ai Brigăzii 173 aeropurtate a SUA, cantonată în Italia, se mută la baza Iavoriv din regiunea Lvov’, a spus purtătorul de cuvânt al ministerului, Aleksandr Lukaşevici. El a adăugat că forţele americane ‘nu vor aduce pacea’ în Ucraina.

Oficiali din Ministerul Apărării din Ucraina au negat că militari americani ar fi ajuns în Ucraina, relatează agenţia ucraineană Interfax.

Comandatul trupelor americane din Europa, Ben Hodges, a declarat luna trecută că Pentagonul intenţionează să înceapă să intruiască membri ai Gărzii naţionale ucrainene în luna martie. Totuşi, el a declarat în cursul acestei săptămâni că planul a fost pus în aşteptare, ‘pentru a da o şansă armistiţiului’.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...