Rămânerea Marii Britanii în UE va aduce o apreciere de cel puţin 10% a lirei sterline – analişti

Analiştii pieţei valutare apreciază că rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană /UE/ va duce la o apreciere importantă a lirei sterline faţă de restul valutelor, cu minimum 10%, în timp ce ieşirea din UE este văzută ca un eveniment devastator pentru puterea de cumpărare a lirei, potrivit lui Cătălin Chivu, CEO al companiei de servicii financiare TeleTrade
Economica.net - mie, 15 iun. 2016, 15:21
Rămânerea Marii Britanii în UE va aduce o apreciere de cel puţin 10% a lirei sterline - analişti

Majoritatea analiştilor estimează o depreciere a lirei sterline de cel puţin 15% în următoarele luni, în raport cu celelalte monede, în cazul Brexit.

Referendumul din Marea Britanie din 23 iunie 2016, cunoscut sub numele ‘Brexit’ (Britain-Exit), reprezintă cel mai important eveniment politic şi economic al anului.

În cazul unui vot pro Brexit, UBS – banca elveţiană ce deţine sub administrare peste 2.200 miliarde USD – crede că lira va ajunge la paritate faţă de euro (o devalorizare de peste 30%) deoarece estimează că Marea Britanie va avea probleme să se împrumute pentru a-şi finanţa deficitul de cont curent (4,7% din PIB).

Nu doar lira ar avea de pierdut în cazul unui vot majoritar pro-Bexit. Este de aşteptat ca şi euro să se deprecieze în raport cu dolarul american şi yenul japonez, în opinia băncilor de investiţii (precum Barclays), se arată în analiza realizată de Cătălin Chivu.

În cazul rămânerii în UE, atât lira cât şi euro ar câştiga teren în faţă celorlalte monede, continuarea parteneriatului comunicând unitate şi stabilitate pe termen lung. Faimosul investitor Jeffrey Gundlach a răspuns întrebărilor Financial Times şi acesta este sigur că britanicii nu vor vota pentru părăsirea UE – ‘Nu se va întîmpla. Uitaţi-vă la ce s-a întîmplat în Scoţia. Oamenii nu vor trage maneta pentru ieşire. Nici nu cred că trebuie să luăm în calcul acest aspect.

În urma votului de pe 23 iunie, lira sterlină ar putea atinge minime istorice în raport cu dolarul şi euro. Momentan sondajele arată un echilibru aproape perfect între britanicii ce sunt pro şi contra ieşirii din UE. În prezent, 47% ar vota pentru exit.

‘Perechea valutară GBP/ USD se depreciază în timp ce sondajele indică peste 55% pentru ‘leave’. Ne pot oferi indicii cotele caselor de pariuri? Un sondaj publicat vineri seară a arăt un avans considerabil pentru cei care doresc ieşirea din UE – 55% dintre respondenţi doresc ieşirea UK din UE, 45% pentru menţinerea în UE, sondajul a exclus respondenţii indecişi şi nu s-a specificat câţi sunt indecişi. Unele dintre aceste sondaje de opinie lasă câteva semne de întrebare, dar este clar că în ultima vreme numărul celor care doresc ieşirea din UE este în creştere. Acest fapt se reflectă în cotaţia lirei, iar GBP/USD a scăzut în jur de 300 pips (puncte de bază). De asemenea, cotele caselor de pariuri încep să se echilibreze după ce, iniţial, rămânerea în UE era clar favorită’, afirmă Cătălin Chivu.

Betfair Exchange, un nume important în domeniu, care activează pe o piaţă cu volume mari de bani şi din această cauza mai credibilă decât unele sondaje, oferă o cotă de 1.44 (aproximativ 70% procentaj de câştig) pentru menţinerea în UE şi 3.25 pentru ieşire. Cota pentru ieşirea din UE a fost în scădere în ultimele două săptămâni de la un maxim de 6, ceea ce sugerează o creştere a pariurilor pe Brexit.

Cotele sunt asemănătoare cu cele de refendumul Scoţiei atunci când rezultatul a fost clar în favoarea menţinerii Scoţiei în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. De asemenea, casele de pariuri au prognozat corect rezultatele majorităţii evenimentelor de acest gen.

‘Tranzacţionarea forex ne oferă un mare avantaj faţă de pariurile propriu zise prin modul de gestionare al riscurilor şi prin modalităţile şi strategiile mai diversificate de tranzacţionare. Un pariu pe menţinerea UK în UE s-ar transpune prin cumpărarea GBP/USD cât mai de jos posibil, înainte de referendumul de pe 23 iunie, cu un raport risc-recompensă foarte bun’, spune Cătălin Chivu.

Comitetul de politică monetară de la Banca Centrală a SUA (Federal Reserve-Fed) va anunţa miercuri seara decizia sa cu privire la dobânda de bază, majoritatea analiştilor estimând că Fed va opta pentru menţinerea status quo-lui, având în vedere scăderea numărului de noi locuri de muncă create de economia americană, precum şi impactul posibilei ieşiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

‘CME FedWatch arată o probabilitate de 2% ca o modificare a ratei dobânzii să aibă loc la şedinţa de astăzi şi de 21% ca o majorare să aibă loc pe 15 iulie la şedinţa FOMC, care nu are programată o conferinţă de presă explicativă. Există şanse de majorare a ratei de 40% pentru luna septembrie, pentru noiembrie, de 42%, iar cea mai mare probabilitate în acest moment o are decembrie, cu 59%. Având în vedere cursa prezidenţială care va fi în plină desfăşurare în luna septembrie, ar putea fi mai puţin probabil ca Fed să acţioneze, lăsând iulie sau decembrie ca opţiuni mai clare. Va fi interesant de urmărit ‘graficul cu puncte’ în care sunt prezentate părererile fiecărui membru FOMC despre rata dobânzii şi perspectivele acesteia. De asemenea, vor fi urmărite şi prognozele economice, iar aceste două seturi de informaţii vor dicta, cel mai probabil, direcţia dolarului pe termen scurt. Comentariile despre Brexit şi includerea riscurilor ar putea cauza mişcări atât pe dolarul american (USD) cât şi pe lira sterlină (GBP). Ştim că membrii FOMC au declarat în nenumărate rânduri că politică monetară nu este stabilită în funcţie de un singur raport (fie el bun sau dezamăgitor cum a fost NFP-ul din această luna) dar este cert că o majorare a ratei avea o şansă mai mare fără Brexit. Reuniunea din iunie a FOMC se va încheia cu discursul preşedintei Fed, J. Yellen, în cadrul conferinţei de presă. Au existat mai multe semnale cu privire la preocupările Fed de a nu adaugă mai multă volatilitate pe piaţă, dar fereastra perfectă de oportunitate pentru o majorare a ratei începe să se închidă’, a mai afirmat Cătălin Chivu.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...