Ameninţare pentru viitorul reactoarelor 3 şi 4? SUA adâncesc conflictul cu China pe tema transferurilor de tehnologie nucleară

Departamentul pentru Energie al SUA va stabili reguli mai aspre legate de transferul tehnologiilor nucleare către China, iar una dintre companiile afectate este chiar China General Nuclear Power, care este implicată în proiectul de construcţie a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.
Economica.net - mie, 17 oct. 2018, 19:05
Ameninţare pentru viitorul reactoarelor 3 şi 4? SUA adâncesc conflictul cu China pe tema transferurilor de tehnologie nucleară

Departamentul american al Energiei (DOE) a anunţat măsuri pentru prevenirea deturnării tehnologiei nucleare civile a Statelor Unite de către China, în scopuri militare sau neautorizate, anunţă Breaking Energy, care citează un document aflat pe site-ul DOE.

Aceste măsuri de securitate naţională sunt rezultatul unei reevaluări a politicii guvernamentale americane, declanşată de temerile conform cărora China ar putea obţine material nuclear, echipament şi tehnologie avansată de la companii americane.

„Statele Unite nu pot ignora implicaţiile pe care le au pentru siguranţa naţională eforturile Chinei de a obţine tehnologie nucleară în afara proceselor stabilite oficial de cooperare nucleară civilă dintre SUA şi China”, a declarat Rick Perry, secretarul american al Energiei.

Schimbările stabilesc un cadru clar pentru autorizarea de către DOE a cererilor de transfer către China, care sunt momentan blocate, din cauza îngrijorărilor legate de proliferare şi deturnarea către scopuri militare.

Va exista, în special, o „prezumpţie de respingere” pentru noile cereri de licenţă sau prelungirile autorizaţiilor existente, legate de China General Nuclear Power Group, care este în prezent acuzată că a conspirat să fure tehnologie nucleară americană. Acest lucru înseamnă că nu le vor fi aprobate cererile până când nu vor reuşi să demonstreze, dincolo de orice îndoială, intenţiile pe care le au în legătură cu cererile respective.

Departamentul pentru Comerţ, cel al Apărării, al Energiei/Administraţia Naţională pentru Securitate Nucleară, FBI, comunitatea de intelligence, Comisia de Reglementare Nucleară şi Departamentul de Stat au participat la reevaluarea politicii SUA, sub tutela Consiliului de Securitate Naţională.

Aceste eforturi sunt necesare, susţine publicaţia citată, pentru a reuşi o echilibrare pe termen lung a securităţii naţionale a SUA şi intereselor economice, ca şi a impactului imediat al bazei industriale nucleare americane.

China General Nuclear Power este implicată în proiectul reactoarelor de la Cernavodă

Deşi este o decizie care aparent nu influenţează nimic în România, lucrurile nu stau aşa. China General Nuclear Power este compania chineză cu care statul român vrea să finalizeze, în regim de parteneriat public-privat, reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă 

România negociază de patru ani construcţia celor două reactoare cu partea chineză, potrivit unui memorandum semnat în septembrie 2015, şi, de atunci, mandatele de negociere au tot fost prelungite. Chinezii ar urma să vină cu banii, nu cu tehnologia. Care ar urma să fie tot cea candiană CANDU, ca la cele două reactoare în uz. Lucrările ar urma să fie supervizate de partea română, iar operatorul celor două noi unităţi ar urma să fie desemnat de Nuclearelectrica.

Citeşte şi: 

Guvernul caută soluţii cum să-i subvenţionăm pe chinezii care vor să facă reactoarele de la Cernavodă. A comandat un studiu pentru introducerea contractelor pentru diferenţă

În condiţiile în care, teoretic, cea mai sensibilă parte a negocierii tine de garanţia preţului care să asigure părţii chineze garanţia recuperării investiţiei cu profitul scontat (prin introducerea contractului pentru diferenţă) acest „război nuclear” mocnit între SUA şi China ar putea afecta proiectul de la Cernavodă, în cazul în care americanii ar putea pune presiune pe partenerii lor europeni să nu accepte parteneri chinezi în proiectele lor nucleare.

Cele două unităţi, care ar uma să fie construite cu tehnologie canadiană CANDU, ar însemna până la 14% din consumul naţional de energie electrică al României şi sunt trecute în ultima strategie energetică a României ca unul dintre proiectele prioritare.

Te-ar mai putea interesa și
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Oraşul bulgar Varna (de la Marea Neagră) se numără printre destinaţiile europene de top pe care preşedintele francez Emmanuel Macron le recomandă oamenilor să le viziteze, într-o postare......
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ziua în care este organizată „Noaptea Muzeelor”
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ...
Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel ALFA a anunțat că va ...
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, în apropiere de Sfântu Gheorghe. Opt marinari au fost salvați și trei sunt dați dispăruți
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, ...
Update: Un elicopter IAR 330 Puma al Forţelor Aeriene Române execută o misiune de căutare pe mare a posibililor supravieţuitori, ...
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo a prezentat ediții speciale pentru Giulia și Stelvio. Variantele Quadrifoglio Super Sport sunt limitate la 275 ...