„Regele” asfaltului din România abdică. Umbrărescu renunţă la afacerile din construcţia de drumuri

Omul de afaceri originar din Bacău nu a mai câştigat niciun contract nou în ultimii trei ani. Anul acesta îşi închide afacerile din construcţia de drumuri şi lasă locul altora. "Ăsta este trend-ul din România de azi", spune Umbrărescu, păstrând misterul asupra motivelor acestei retrageri.
Sorin Andone - Dum, 03 mai 2015, 21:02

Dorinel Umbrărescu, care prin Tehnostrade şi Spedition UMB, este cel mai mare constructor român de drumuri, îşi închide cele două companii până la sfârşitul acestui an şi iese din afacerile de profil.

Într-o declaraţie pentru ECONOMICA.NET, acesta precizează că „aşa e trend-ul”.

„De trei ani , n-am mai participat la nicio licitaţie, n-am mai câştigat nimic. Mai termin ce mai am din spate, din contractele din anii trecuţi, apoi închidem şi gata. Nu mai continuăm. Ăsta este trend-ul din România de azi”, a spus Umbrărescu.

În 10 ani, din 2005 şi până la sfârşitul anului trecut, Tehnostrade, una dintre cele două companii principale ale lui Umbrărescu, a contabilizat afaceri de circa 4 miliarde de lei şi profituri de circa un miliard de lei.

Tot în aceeaşi perioadă, Spedition UMB, cealaltă firmă a omului de afaceri băcauan, a contabilizat afaceri de 5,4 miliarde de lei şi profituri de circa 1,3 miliarde de lei.

Împreună, în ultimii 10 ani, cele două companii au rulat afaceri de 9,4 miliarde de lei –  2,2 miliarde de euro şi au înregistrat profituri de 2,3 miliarde de lei – 500 de milioane de euro. Cea mai mare parte a acestor bani a venit din contracte cu statul, prin CNADNR. La sfârşitul anului trecut, Tehnostrade şi Spedition UMB aveau, cumulat, circa 1.400 de salariaţi.

Potrivit lui Umbrărescu, din 2011 şi până în prezent, firmele sale nu au mai câştigat noi contracte pentru construcţia sau mentenanţa unor noi drumuri. Toată activitatea s-a limitat la a derula contracte mai vechi de mentenanţă şi întreţinere a unor drumuri construite până în 2011. De altfel, potrivit cifrelor din bilanţurile contabile depuse, an de an, la Ministerul Finanţelor, din 2011 şi până în prezent, afacerile Tehnostrade şi Spedition UMB au scăzut constant.

Firmele lui Umbrărescu au câştigat, până în 2011, mare parte din licitaţiile pentru construcţia şi reabilitarea drumurilor din Moldova, inclusiv cele europene: E 85, E 583, E 581. Omul de afaceri a mai lucrat şi la autostrăzi, realizând Autostrada Bucureşti – Ploieşti, tronsonul Moara Vlăsiei – Ploieşti, precum şi la Autostrada Bucureşti – Budapesta, tronsonul Timişoara – Lugoj. 

Dorinel Umbrărescu este unul dintre cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la circa 400 de milioane de euro.

În ultimii ani, „regii asfaltului” din România au început să sufere unul după altul. Altădată atotputernici, câştigând anual sute de milioane de euro, în ultimii patru ani, au început să vadă cum afacerile le scad, contracte noi nu mai prind şi au început să aibă probleme cu justiţia. Rând pe rând, Nelu Iordache, cu a sa Romstrade, abonat la contractele cu statul pe construcţie şi reabilitare drumuri în sudul ţării, Dan Besciu, patron al Euroconstruct Trading 98, companie care a prin lucrări mai ales în Bucureşti,  Teodor Berna, proprietar Tehnologica Radion, cu contracte în sudul ţării şi Bucureşti, dar şi pe Autostrada spre Vest, ori Costel Căşuneanu, cu PA&CO, s-au ales cu dosare penale. Unii dintre aceştia au fost şi arestaţi sau încă se află în arest.

Locul lăsat liber de drumarii români a fost repede ocupat de firme mari din Vest, precum Astaldi, Max Bogl, Strabag, Salini Impregilo, Vinci, Aktor, dar şi de tucii de la Eko Insaat, care, în prezent, sunt principalii beneficiari ai contractelor pentru construcţia de drumuri şi autostrăzi din România.

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...