Regulamentul privind serviciul de taxi în Capitală, pe ordinea de zi a CGMB

Regulamentul-cadru pentru organizarea şi executarea serviciului public de transport în regim de taxi se va afla pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
Economica.net - lun, 26 mart. 2018, 10:34
Regulamentul privind serviciul de taxi în Capitală, pe ordinea de zi a CGMB

‘Pe teritoriul Municipiului Bucureşti, serviciile de dispecerat sunt obligatorii pentru toţi transportatorii autorizaţi şi nu se pot executa decât cu dispecerii taxi autorizaţi de Autoritatea de Autorizare a Primăriei Municipiului Bucureşti (compartiment specializat din cadrul Direcţiei Transporturi a PMB – n.r.)’, prevede regulamentul.

Taximetriştii vor avea următoarele obligaţii: un comportament civilizat şi preventiv faţă de partenerii de trafic şi organele de control; ţinută îngrijită (pantalon, cămaşă, sacou, în funcţie de anotimp); să întreţină aspectul curat şi îngrijit al maşinii; să nu polueze fonic în staţiile de aşteptare; să nu folosească un limbaj neadecvat, suburban care să deranjeze clienţii; să utilizeze numai tarifele vizate de către autoritatea de autorizare; să nu refuze transportul persoanei cu dizabilităţi şi al dispozitivului de mers; să utilizeze staţia radio de emisie-recepţie aflată în dotarea maşinii; să preia exclusiv prin staţia emisie-recepţie comanda pe care dispeceratul a preluat-o prin aplicaţia informatică de preluare a comenzilor.

Pe teritoriul Capitalei este interzisă efectuarea transportului în regim de taxi de către transportatorii autorizaţi de către o altă autoritate de autorizare.

De asemenea, activitatea va fi astfel dimensionată, sub sancţiunea retragerii autorizaţiei de dispecerat, încât dispeceratele taxi să asigure prezenţa în trafic a autovehiculelor după cum urmează: minimum 70% din numărul total de autovehicule dispecerizate în intervalul orar 7,00 – 17,00; minimum 50% între orele 17,00 – 23,00; minimum 15% între orele 23,00 – 7,00; minimum 50% în perioada repausurilor săptămânale şi a sărbătorilor legale.

În vederea atribuirii autorizaţiilor de taxi, se vor acorda punctaje, criteriile de departajare fiind: vechimea maşinii, clasificarea conform normelor de poluare euro, volumul portbagajului, echiparea cu instalaţie pentru aer condiţionat, vechimea în ani de când transportatorul a deţinut autorizaţia de taxi, existenţa airbagurilor, efortul investiţional al transportatorului autorizat.

Regulamentul prevede şi o serie de amenzi pentru conducătorii auto: între 100 – 500 de lei (pentru ţinută necorespunzătoare, refuzul de a efectua o cursă în interiorul localităţii); între 500 – 1.000 lei (efectuarea unei curse cu aparatul de taxat defect sau cu lampa taxi scoasă din funcţiune); între 1.000 – 5.000 lei (intervenţii asupra aparatului de taxat, sustragerea de la controlul autorităţilor abilitate).

Transportatorii autorizaţi riscă amenzi cuprinse între: 500 – 1.000 de lei (pentru executarea transportului în regim de taxi fără utilizarea serviciului de dispecerat în condiţiile regulamentului), 1.000 – 5.000 de lei (pentru utilizarea serviciilor conducătorilor auto care nu sunt apţi medical şi psihologic sau nu deţin atestat profesional valabil); 5.000 – 25.000 lei (încheierea de contracte de subdelegare a serviciului de taxi cu terţe persoane); 25.000 – 50.000 lei (desfăşurarea activităţii de transport în regim de taxi fără a deţine autorizaţie de transport/autorizaţie taxi valabile).

Dispeceratele taxi riscă la rândul lor amenzi între 1.000 – 50.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor regulamentului.

Conform proiectului, pentru a exercita activitatea de transport în regim de taxi sau activitatea de dispecerat taxi, un operator economic trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să aibă sediu real şi stabil pe teritoriul municipiului Bucureşti; să aibă o bună reputaţie (verificată în funcţie de menţiunile prevăzute în certificatul de cazier judiciar); să aibă capacitatea financiară adecvată; să aibă competenţa profesională necesară (managerul de transport să depună un certificat de competenţă profesională eliberat de Autoritatea Rutieră Română).

Anual, transportatorul autorizat şi dispeceratul taxi vor întocmi un raport privind activitatea efectuată, transmis autorităţii de autorizare. Acesta va conţine: o analiză în ceea ce priveşte buna reputaţie şi competenţa profesională a angajaţilor şi/sau a transportatorilor autorizaţi dispecerizaţi; numărul abaterilor şi sancţiunilor acordate, în funcţie de gravitatea acestora. Pe baza raportului, autoritatea de autorizare va stabili şi aplica sancţiunile reglementate de dispoziţiile legale în vigoare.

Autorizaţia de taxi poate fi retrasă dacă: a fost obţinută pe baza unor documente false; a fost reţinută de două ori în decurs de un an; activitatea de transport în regim de taxi cu autovehiculul respectiv a fost redusă în mod nejustificat, total sau parţial, faţă de prevederile contractului de atribuire în gestiune, timp de şase luni, respectiv 12 luni consecutive; copia conformă şi/sau ecusonul au fost încredinţate sau utilizate de alt autovehicul; dacă taxiul este dotat cu aparat de taxat nefiscalizat de către deţinătorul legal al autorizaţiei taxi.

Potrivit proiectului, transportul public local de persoane şi/sau de bunuri în regim de taxi se efectuează numai de un transportator autorizat care deţine un vehicul rutier destinat prin construcţie tipului respectiv de transport şi, după caz, dotat cu aparat de taxat fiscalizat, o staţie radio emisie-recepţie şi o lampă taxi – toate în stare de funcţionare şi care au însemne, înscrisuri şi elemente de culoare ale caroseriei – integral galben taxi, stabilite în conformitate cu reglementările în vigoare.

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele......
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit luni previziunile privind evoluţia economiei, pentru a doua oară din decembrie, ...