Rezervele valutare globale au scăzut cu două procente în trimestrul al treilea

Rezervele valutare ale băncilor centrale au scăzut în trimestrul al treilea pentru prima dată după criza financiară globală, punând capăt unei decade de diversificare faţă de dolarul american şi riscând să reducă sprijinul pentru euro şi dolarul australian şi cel canadian, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 18 dec. 2014, 08:05
Rezervele valutare globale au scăzut cu două procente în trimestrul al treilea

Începând din luna iulie, când dolarul american a început să se aprecieze pe fondul aşteptărilor că Rezerva Federală a SUA va începe să majoreze dobânda de bază anul viitor, rezervele forex ale băncilor centrale au început să scadă de la niveluri record. La aceasta se adaugă criza din Rusia şi îngrijorările că bănci centrale, precum cele din Coreea de Sud, Turcia şi Indonezia, vor fi nevoite să recurgă la propriile rezerve pentru a contracara fuga capitalurilor şi deprecierea monedelor locale, scrie Agerpres.

Analiştii de la RBC Capital Markets estimează că rezervele valutare globale au scăzut cu două procente în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul al doilea. Fondul Monetar Internaţional urmează să dea publicităţii propriile dale la finele lunii decembrie. O scădere de două procente ar însemna o reducere cu 240 de miliarde de dolari a rezervelor valutare globale, estimate la 12.000 miliarde de dolari, şi, totodată, ar fi prima scădere de la finele lui 2008/începutul lui 2009. Aproximativ două treimi din rezervele globale sunt deţinute de economiile emergente, în special de China.

‘În mod normal, băncile centrale au cote fixe cu privire la alocarea dolarilor, euro şi altor valute în rezervele lor. Astfel că dacă rezervele globale scad trebuie să vinzi euro şi alte valute pentru a păstra cotele respective. Procesul din ultimul deceniu de diversificare de care euro a beneficiat se va inversa, astfel că cea mai afectată va fi moneda euro’, a declarat Neil Mellor, analist la Bank of New York Mellon.

Pe baza datelor FMI, la finele celui de al doilea trimestru, ponderea dolarului în rezervele valutare globale era de aproximativ 61%, în timp ce în cazul euro era la 24%. Comparativ, la finele celui de-al doilea trimestru al anului trecut, ponderea dolarului era de 61,8%, iar cea a euro de 23,8%, iar în 1999, când a fost introdus euro, ponderea monedei unice era de 17,8%.

‘Odată cu creşterea dobânzilor în SUA, băncile centrale de pe pieţele emergente vor fi ocupate să-şi apere propriile monede prin utilizarea rezervelor. În consecinţă, ieşirile din China şi un declin general al rezervelor pe pieţele emergente vor deveni o normă’, a declarat la rândul său Geoffrey Yu, analist la UBS.

Băncile centrale, precum cele din China, Coreea de Sud şi Taiwan, sunt jucători activi şi importanţi pe piaţa valutare globală estimată la 5.500 miliarde de dolari pe zi. Însă, în mod normal, acestea îşi derulează tranzacţiile cât mai discret posibil pentru a minimiza volatilitatea de pe piaţă.

În mod normal, băncile centrale nu modifică mixul rezervelor pe care le deţin, însă, în condiţiile în care cele mai lichide valute, precum dolarul american şi yenul japonez, oferă randamente foarte mici date fiind dobânzile de bază apropiate de zero, câteva bănci centrale au început să-şi diversifice rezervele prin includerea unor valute care oferă randamente mai mari.

Te-ar mai putea interesa și
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a raportat vineri pierderi operaţionale semnificativ mai mari pentru primul trimestru al acestui an, ca urmare a cererii slabe şi a......
România are cel mai mare deficit comercial de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice
România are cel mai mare deficit comercial de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice
Exporturile UE de produse medicale şi farmaceutice în ţările din afara blocului comunitar au scăzut cu 3,5% în 2023, ...
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode ...
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...