Riscurile trecerii Metrorex la Primărie: subvenţii insuficiente, proiecte blocate, bani europeni pierduţi

Chiar dacă în mari metropole europene transportul public este integrat şi gestionat de o singură autoritate, trecerea Metrorex în subordinea Primăriei Capitalei ar putea avea efecte negative, apreciază specialiştii consultaţi de către ECONOMICA.NET. Potrivit lor, compania de metrou riscă să aibă soarta "jalnică" a RATB, să îi fie blocate proiectele de dezvoltare sau chiar să piardă bani europeni.
Economica.net - Dum, 26 mart. 2017, 19:50
Riscurile trecerii Metrorex la Primărie: subvenţii insuficiente, proiecte blocate, bani europeni pierduţi

Metrorex, societatea care asigură transportul cu metroul în Bucureşti, aflată acum în subordinea Ministerului Transporturilor, ar putea trece în subordinea Primăriei, potrivit unei propuneri care ar urma să fie votată miercuri în Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Într-o ţară normală, transportul dintr-un oraş trebuie să fie sub aceeaşi autoritate, consideră Robert Costea, preşedintele Asociaţiei Metrou Uşor. „Din păcate, la noi RATB (din subordinea Primăriei – n.r.) este într-o situaţie jalnică iar metroul (din subordinea Ministerului Transporturilor – n.r.) este singurul transport pe care te poţi baza”, menţionează reprezentantul Metrou Uşor.

„Metrorex va ajunge ca RATB”

Acesta adaugă că, în timp ce mijloacele RATB sunt murdare şi vechi, trenurile de metrou sunt curate şi ajung la timp.

„Situaţia RATB este absolut jalnică. Iar dacă va trece la Primărie, Metrorex va ajunge exact ca RATB”, atrage atenţia Robert Costea.

Pe de altă parte, acesta spune că nu este normal să nu fie integrat transportul public din oraş şi că ar trebui să existe bilet unic pentru călătoriile cu RATB şi Metrorex.

„La ora actuală, RATB se consideră competitor al Metrorex. Ar fi ideal un transport integrat”, continuă reprezentantul Metrou Uşor, care spune că cele două companii de transport ar trebui gestionate de aceeaşi autoritate, dar nu de către Primăria Capitalei şi actulul edil-şef.

Costea aminteşte de iniţiativele mai vechi de înfiinţare a unei Autorităţi Metropolitate de Transport, dar care nu au avut efecte concrete până acum.

„Primăria nu are bani pentru susţinerea metroului”

Trecerea Metrorex în subordinea Primăriei Capitalei, în condiţiile actuale, este o idee proastă, spune şi Cătălin Drulă, deputat şi membru al Comisiei de Transporturi. „Extinderea reţelei de metrou se face cu fonduri europene şi ar putea exista probleme din cauza acestui transfer”, explică Drulă, menţionând că Primăria nu îşi permite ca din bugetul său să construiască metroul.

„În al doilea rând, Primăria nu îşi permite să plătească subvenţiile pe care le primeşte acum Metrorex”, adaugă membrul Comisiei de Transporturi din Camera Deputaţilor.

În al treilea rând, acesta atrage atenţia asupra riscului de pierdere a banilor europeni „Primăria este cea mai netransparentă, coruptă şi incompetentă instituţie în gestionarea fondurilor. Pe programul de finanţare 2014-2020, suntem foarte întârziaţi iar banii vor fi consumaţi abia spre sfârşitul exerciţiului. Orice întârziere creşte şi mai mult riscul de a pierde bani europeni”, avertizează Cătălin Drulă.

„Primăria nu are capacitatea instituţională să gestioneze metroul”

Gheorghe Udrişte, fost director general al Metrorex şi iniţiator al multor proiecte implementate acum de către companie, precum Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon, nu crede că este oportună trecerea companie de metrou de la Ministerul Transporturilor în subordinea Primăriei Capitalei.

„Primăria poate susţine Metrorex prin acordarea de avize şi punerea la dispoziţie a spaţiilor necesare pentru extindere”, spune fostul şef al Metrorex.

Acesta atrage atenţia asupra riscurilor pe care acest transfer l-ar putea avea asupra proiectelor cu finanţare externă. Potrivit lui, Metrorex are două miliarde de euro contractaţi din Europa, de la Banca Europeană de Investiţii şi fonduri aprobate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), dar şi de la Japonia (JICA). „Aceşti bani trebuie cheltuiţi sub autoritatea unei instituţii centrale. Primăria Capitalei nu are capacitatea de a gestiona o asemenea structură. Nu are Autoritate de Management pentru gestionarea fondurilor UE sau Autoritate Feroviară cum are Ministerul”, explică Udrişte.

„Primăria abia duce RADET-ul şi RATB-ul”

Şi un specialist în lucrări de proiectare pentru metrou a spus la rândul său că trecerea Metrorex în subordinea Primăriei nu este o idee bună. „Vor bloca investiţiile Metrorex cu finanţarea europeană”, avertizează specialistul care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Acesta spune că astfel de iniţiative, de transferare a Metrorex din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Primăriei, au mai existat şi în trecut. „Când era Berceanu ministru, Videanu primar şi Băsescu preşedinte, într-o şedinţă la minister s-a ajuns la concluzia că iniţiativa nu este bună. Este o problema de asigurare de fonduri”, explică specialistul.

Acesta consideră că Primăria Capitalei nu are capacitatea să gestioneze metroul, întrucât „abia duce RADET-ul şi RATB-ul”.

Propunerea ca Metrorex să treacă în subordinea Primăriei va fi supusă la vot în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti din 29 martie.

Te-ar mai putea interesa și
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective din România au cheltuit, anul trecut, în medie 2.675 lei/persoană, în condiţiile în care peste jumătate dintre cei......
Japonia a renunţat la politica dobânzilor negative
Japonia a renunţat la politica dobânzilor negative
Banca Japoniei (BoJ) a majorat marţi dobânda de referinţă, punând punct unei perioade de opt ani în care a practicat ...
Protest al angajaţilor de la Loteria Română în faţa Ministerului Finanţelor
Protest al angajaţilor de la Loteria Română în faţa Ministerului Finanţelor
Sindicatul Naţional "Loteria Română", reprezentativ la nivelul companiei cu aproape 80% dintre angajaţi, va relua marţi ...
Argentina – Ciocniri violente între poliţie şi protestatarii faţă de tăierea cheltuielilor sociale
Argentina – Ciocniri violente între poliţie şi protestatarii faţă de tăierea cheltuielilor sociale
În Argentina au avut loc luni ciocniri violente între poliţie şi demonstranţii care protestau împotriva tăierii cheltuielilor ...