România aplică de azi split TVA. Măsura este larg criticată în societate, iar marii actori din economie sunt deranjaţi de indecizia statului

Azi este prima zi lucrătoare în care sistemul split TVA, de plată în cont special a taxei pe valoarea adăugată la momentul tranzacţiei, funcţionează în România. Potrivit legii, este deocamdată opţional, urmând ca de la 1 ianuarie 2018 să devină obligatoriu. Un eveniment produs în Senat a făcut însă nesigură trecerea la noua metodă. Acest model de impozitare a fost aspru criticat în societate, însă marii actori din economie par mai degrabă deranjaţi de neclarităţi, decât de sistem în sine.
Ionut Tudorica - lun, 02 oct. 2017, 00:32
România aplică de azi split TVA. Măsura este larg criticată în societate, iar marii actori din economie sunt deranjaţi de indecizia statului

Azi este prima zi lucrătoare în care se poate face, opțional, plata defalcată a TVA, urmând ca de la 1 ianuarie 2018, aşa-numitul split-TVA sa fie obligatoriu, potrivit legislaţiei curente.

În esență, sistemul de plată defalcată a TVA obligă persoanele aflate în sfera acestui sistem să achite furnizorii ce sunt înregistrați în scopuri de TVA defalcând factura în două plăți: prețul de vânzare, care este încasat încontul curent şi TVA-ul aferent, care se încasează într-un cont special de TVA.

Măsură e larg criticată în societate

“Cele mai multe pagube vor fi produse la nivelul contribuabililor mici, deși, și cei mari vor suporta costuri suplimentare. Sistemul să fie opțional pentru toți contribuabilii și după data de 1 ianuarie 2018. În această perioadă vom vedea cine se înscrie în acest sistem și care sunt dificultățile efective la implementarea acestuia. Dacă autoritățile chiar țin efectiv să aplice acel sistem în ciuda opiniilor generalizate de respingere, atunci acesta să fie aplicat doar în acele sectoare de activitate cu risc de evaziune fiscală”, comenta recent pentru ECONOMICA.NET, fiscalistul Adrian Benţa.

Împovărarea administrativă şi birocratică a contribuabililor oneşti cu măsuri ca plată defalcată a TVA nu este, pe termen lung, o bună strategie de combatere a evaziunii fiscale, a comunicat Consiliul Investitorilor Străini, care reprezintă peste 130 de companii multinaţionale.

Ei au evidenţiat că, în cazul Poloniei, ţară care aplică sistemul, proiectul de plată defalcată a TVA a fost în dezbatere publică timp de 2 ani şi trecerea la split TVA este opţională.

Fostul şef al ANAF, Gelu Diaconu, a anunţat recent că va ataca la Curtea Constituţională sistemul de plată defalcată a TVA, dacă va deveni obligatoriu. El consideră că split TVA este un atentat la utilizarea propriilor lichidităţi şi că e de departe cea mai gravă consecinţă o va avea blocarea utilizării de către plătitorii de TVA a sumelor colectate din livrarea produselor şi serviciior.

Florin Jianu, preşedintele Consiliului Patronatelor din IMM-uri, a susţinut că 20% din disponibilul de cash al unei companii va fi blocat într-un cont separat. Vor fi costuri birocratice suplimentare pentru toţi întreprinzătorii. Propunerea noastra este ca TVA Split să se aplice în mod voluntar, sau o altă varianta e să se aplice în relaţia cu statul.”

Evenimentul din Senat

Legislaţia curenta, adică Ordonanţa Guvernului 23/2017, prevede că sistemul poate fi aplicat opţional de la această dată, după care devine obligatoriu de la 1 ianuarie. Însă, între timp, pe circuitul legislativ, care asigură transformarea ordonanţei în lege, au avut loc evenimente care au pus în cumpănă firmele vizavi de trecerea la noul sistem.

În comisia de Buget-Finanţe a Senatului, reprezentanţii PSD în legislativul superior au adus amendamente care fac sistemul de plată defalcată a TVA opţional  pentru încă un an şi obligatoriu doar pentru firmele care au contracte cu statul.

Amendamentul a fost propus de senatorul Eugen Teodorovici (PSD), fost ministru de Finanțe în Guvernul Ponta.

„Eu merg pe ideea să fie obligatoriu numai pentru firmele care au relaţii cu statul, apoi pentru restul să fie opţională această măsură, cu sau fără un termen anume. Dacă măsura este bună, celelalte firme se vor înghesui să o aplice”, a argumentat el.

Adică ce era până acum lege, a devenit subit incertitudine, având în vedere formaţiunea politică de unde provine amendamentul. Nimeni nu ştie dacă amendamentul va disparea în procesul legislativ. Camera decizională este în cazul acestei legi Camera Deputaţilor.

În acest context, am întrebat doi mari actori din economie dacă vor trece la sistemul split TVA. Iată ce ne-au răspuns.

Sergiu Manea, BCR: Intenţionăm să trecem la split TVA

“Intenţionăm să trecem la split TVA”, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Sergiu Manea, CEO la BCR, cea mai mare bancă din România.

Întrebat de ce a folosit în declaraţie o intenţie şi nu o acţiune în sine, oficialul BCR ne-a răspuns că există o incertitudine legată de aplicarea split TVA după evenimentul din Senat şi că banca, şi nu numai ea, aşteaptă deznodământul parcursului legislativ.

“Noi suntem gata să trecem la orice sistem. Numai să avem o chestiune clară”, a adăugat Manea.

Marian Năstase, Alro Slatina: E nevoie de clarificări

Marian Năstase, preşedintele Alro Slatina, companie cu 3.500 de angajaţi şi cel mai mare consumator de energie electrică din România, crede că introducerea noului sistem split TVA va fi bulversantă pentru firme, dar doar în primele luni, după care problemele se vor rezolva, dar că este nevoie ca autorităţile să vină totuşi cu mai multe clarificări.

“Am discutat această nouă măsură fiscală şi credem că va fi probabil un şoc la început, dar probabil se va atenua în două-trei luni de la implementare. Noi avem 20.000 de ordine de plată într-un an. Vom avea 40.000. Nu avem o problemă, dar am discutat cu cei de la SAP, a căror platformă o avem şi ne-au spus că au nevoie de mai multe clarificări înainte de implementarea sistemului. La fel, am înţeles că şi băncile din România mai au nevoie de clarificări pentru a ajusta sistemele informatice”, a spus Năstase pentru ECONOMICA.NET.

Statul susţine că sistemul e gata de aplicat

Valentin Mavrodin, director general al Trezoreriei Ministerului Finanţelor Publice (MFP), a spus acum câteva zile într-o dezbatere organizată în Comisia economică din Senat că sistemele statului sunt pregătite să preia plata defalcată a TVA.

‘M-am prezentat la această şedinţă pentru a descrie în mod clar şi pragmatic soluţiile pe care le vom oferi pentru această implementare. Ele sunt la nivel de testare şi pot fi implementate începând cu 1 octombrie. S-a asumat, prin proiectul de act normativ, că vom deschide acele conturi automat şi le vom publica pe site fără a fi necesară deplasarea contribuabililor la sediile Trezoreriei. Din punct de vedere al extraselor de cont electronice, a fost creată toată infrastructura necesară pentru a livra aceste documente în format electronic, cu semnătură electronică, în conţinutul lor având un fişier xml care poate fi procesat automat şi importat în aplicaţiile operatorilor care doresc o astfel de procesare automată’, a spus Mavrodin.

Aveţi aici, pe larg, ce înseamnă split TVA, cine îl aplică şi cum.

Te-ar mai putea interesa și
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania primeşte banii, a declarat, miercuri, directorul general al operatorului......
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu i-a transmis miercuri un avertisment public constructorului Podului de la Brăila, ...