România este codaşa Uniunii Europene la credite ipotecare

Romania are cea mai mică cotă de credite ipotecare pe cap de locuitor adult (494 euro) din Uniunea Europeană şi cea mai mică pondere a creditelor ipotecare în PIB (6,6%), potrivit unui raport al casei de brokeraj BT Securities.
Adrian N. Ionescu - joi, 30 ian. 2014, 22:07
România este codaşa Uniunii Europene la credite ipotecare

România este departe de a-şi realiza potenţialul de dezvoltare atâta vreme cât era singura ţară din Uniunea Europeană ai cărei cetăţeni au reuşit să împrumute, în medie, mai puţin de 1.000 euro, prin credite ipotecare, ba chiar mai puţin de 500 de euro.

De asemenea, România este singura ţară din UE care prezintă un total al creditelor ipotecare inferior pragului  de 10% din PIB (mai exact 6,6%), potrivit datelor celor mai recente ale European Mortgage Federation, sintetizate de un raport al casei de brokeraj BT Securities trimis la redacţia ECONOMICA.NET. Datele se referă la anul 2012, dar anul trecut nu a înregistrat deloc un reviriment al acestei pieţe.

În Cehia, creditele ipotecare se ridică la 1.126 euro pe cap de locuitor adult şi la 17,6% din PIB, la 2.243 euro şi 14,3% şi la peste 3.000 de euro per capita, respectiv 14,8% din PIB în Slovenia.

La vârful clasamentului sunt Olanda şi Suedia cu credite ipotecare de peste 100% din PIB şi de 48.460, respectiv 55.398 euro pe cap de locuitor adult.

Este aşteptată o ordonanţă de urgenţă care să legifereze condiţii mai realiste de emisiune de obligaţiuni ipotecare, prin care băncile să se finanţaze mai uşor şi, la rândul lor să dea credite ipotecare mai ieftine.

Şi în acest domeniu România deţine o exclusivitate negativă, fiind singura ţară din Uniunea Europeana în care nu s-au emis obligaţiuni ipotecare.

Valoarea obligaţiunilor ipotecare în UE se ridică la la 1.700 de miliarde de euro (sfârşitul lui lui 2012), adică 25% din finanţarea ipotecară. Cele mai mari pieţe de obligaţiuni ipotecare sunt Spania, Danemarca, Germania, Marea Britanie, Franţa şi Suedia.

Una dintre cauzele subdezvoltării pieţei creditelor ipotecare pare să fie şi solvabilitatea scăzută a clienţilor.

Ponderea creditelor cu garanţii ipotecare era de 60 % din creditele acordate populaţiei, în iunie 2013. Volumul creditelor ipotecare este de circa 7 miliarde de euro.

Rata de neperformanţă a ajuns la 9,1 %  în iunie 2013 de la 7,25 % în decembrie 2011.

Gradul de îndatorare a debitorilor neperformanţi cu venituri nete lunare mai mici decât media pe economie este superior celui aferent totalului debitorilor neperformanţi. Acest grad de îndatorare mai ridicat este strâns corelat cu o rată a neperformanţei superioară pentru categoriile de venit inferioare mediei”, se spune în raportul al BNR privind stabilitatea financiară.

Pe de altă parte, reducerea dobânzii cheie a BNR a avut un impact substanţial asupra ratelor de dobândă de pe piaţa monetară interbancară. Ratele Robor la 3 şi 6 luni au scăzut la 2%, respectiv 2,6%% pe an. Ratele Robor la scadenţele menţionate sunt foarte importante pentru populaţie şi firme, pentru că în funcţie de ele se stabileşte dobânda curentă în cazul creditelor în lei cu dobândă variabilă.

Te-ar mai putea interesa și
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum PCE urmărit în mod special de Rezerva Federală, şi publicat cu câteva......
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean ...
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...