România face paşi mari în eradicarea corupţiei la nivel înalt – Euronews

România face paşi mari în eradicarea corupţiei la nivel înalt, potrivit unor noi date, în contrast puternic cu statul vecin Bulgaria, potrivit Euronews.
Economica.net - vin, 04 nov. 2016, 07:06
România face paşi mari în eradicarea corupţiei la nivel înalt - Euronews

Cele două ţări, care au aderat la UE în 2007, au fost clasate printre cele mai corupte din blocul comunitar european pentru percepţiile legate de luare de mită şi fraudă.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) din România a anunţat că zeci de parlamentari, primari şi magistraţi au fost aduşi în faţa justiţiei în ultimii doi ani şi jumătate.

Anul trecut, 1.250 de persoane au fost aduse în faţa justiţiei, între care fostul premier Victor Ponta care neagă orice acuzaţie. Între acestea au fost 16 parlamentari, cinci miniştri, cinci senatori şi 97 de primari şi viceprimari. Aceasta faţă de 1.167 de persoane judecate în 2014 şi 451 cu un deceniu în urmă, în 2004.

Dar Bulgaria, criticată de Bruxelles în ianuarie din cauza eşecului de a realiza un ‘progres concret şi palpabil’ în ce priveşte lupta împotriva corupţiei, a creat recent un centru pentru soluţionarea problemei.

Potrivit experţilor, corupţia a lovit ambele ţări din punct de vedere economic şi aceasta îi descurajează investitorii străini.

Faptul că România a creat un directorat (DNA) pentru combaterea corupţiei în 2002 a ajutat la progresul său în lupta împotriva corupţiei, a afirmat Eli Gateva, de la London School of Economics şi expert în Europa de Sud-est.

Primele rezultate au fost lente, dar ultimii patru ani au fost impresionanţi, a spus ea, în timp ce instituţiile au devenit
mai independente şi bugetele au crescut.

Valentina-Andreea Dimulescu, de la proiectul Anticorrp, a declarat pentru Euronews că DNA a beneficiat de asemenea de ajutorul serviciilor de informaţii ale României în ceea ce priveşte colectarea de probe în cazurile de corupţie.

Experţii au salutat de asemenea progresul României în soluţionarea corupţiei la nivel înalt, dar consideră că aceasta este încă o problemă în societate în general.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în prealabil a fost realizată reorganizarea instituţională şi dacă există......
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației ...