România nu-şi mai poate asigura consumul de electricitate din producţia internă luni dimineaţa. Cel mai mult importăm din Ucraina. Explicaţiile

Producţia naţională de energie electrică nu mai poate acoperi consumul ţării luni dimineaţă, astfel că România este nevoită să importe mai multă energie, potrivit datelor în timp real postate pe site-ul Transelectrica.
Economica.net - lun, 13 feb. 2017, 08:12
România nu-şi mai poate asigura consumul de electricitate din producţia internă luni dimineaţa. Cel mai mult importăm din Ucraina. Explicaţiile

UPDATE 13.50 Ministerul Energiei: S-a ajuns la importuri din cauza preţului mai mic

Ministerul Economiei precizează că importurile de energie de azi nu au apărut pentru că România nu are avea suficientă capacitate de generare de energie electrică, ci pentru că preţutile de import sunt mai mici decât cele de la noi. Iată, intergral, poziţia Ministerului

„Romania nu inregistreaza probleme in asigurarea necesarului de energie din productia interna: exista suficiente unitati de productie si stocuri de combustibili pentru acoperirea intregului necesar de consum al tarii, Romania inregistrand inclusiv disponibilitati pentru export (de ex., azi noapte, Romania a exportat in intervalul 3, circa 483 de MWh/h).
Importul de energie electrica din data de 13 februarie 2017 inregistrat in intervalul 9 s-a realizat prin intermediul pietei pentru ziua urmatoare, cuplata cu pietele din Ungaria, Cehia si Slovacia.

Mecanismul care sta la baza functionarii pietei cuplate este bunastarea sociala a consumatorilor finali: acestia trebuie sa aiba acces la cea mai ieftina energie disponibila.

In intervalul sus amintit, energia vanduta in Romania se situa la un pret mai mare decat energia provenita din cuplare (circa 74 de euro / MW – pret Romania fata de circa 71 de euro MW, pret piata pentru ziua urmatoare cuplata) .
Ca atare, importul realizat in acest interval orar a fost unul in interesul consumatorului final din Romania.
Reamintim cu aceasta ocazie ca inclusiv in momentele de varf de iarna in care Romania a inregistrat consumuri istorice de energie, tara noastra a produs circa 10.000 – 11000 MW/h asigurand nu doar necesarul intern ci si cantitati pentru export (circa 1000 -1500 MW/h), Romania fiind un factor de echilibru in regiune”

Astfel, la ora 10:00, consumul era de 9.120 de MW, iar producţia totaliza 8.654 de MW. Soldul import-export era pozitiv, adică importurile sunt mai mari decât exporturile, diferenţa fiind de 475 de MW.

Cele mai mari cantităţi importate provin din Ucraina (407 MW), Ungaria (145 de MW) şi Serbia (125 de MW). Cu Bulgaria, România are un sold negativ, respectiv exporturile sunt mai mari decât importurile.

Producţia naţională era asigurată de cărbune – 2.642 de MW, hidrocentrale – 2.228 de MW, centrala nucleară de la Cernavodă – 1.370 de MW, turbine eoliene – 123 de MW, panouri fotovoltaice – 199 de MW, biomasă – 47 de MW.

Puteţi vedea mai jos situaţia echilibrului energetic al României la ora 10.25:

„Faptul că importăm la un moment dat mai multă energie decât exportăm nu înseamnă că avem o problemă în a nu ne putea asigura consumul energetic. Vorbim de cantităţi mici importate, sub 3%, 350 de MW raportaţi la 9000 MW, cât este consumul României. Până la 8 dimineaţa România exporta mai multă energie decât importa. De la ora 8 importurile au depăşit exporturile, dar vorbim despre cantităţi foarte mici. Adică consumăm mai multă energie decât producem, însă asta nu înseamnă că România este în criză mai ales că noi, în ultima perioadă, mai mult am exportat”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energie, în prezent consultant în cadrul Deloitte.

Acesta spune că la această oră avem o cantitate de energie pe centralele eoliene aproape de zero, indisponibilitate pe producţie la centrală de capacitate mare de la Brazi, deţinută de Petrom, din cauza unor probleme tehnice.

„De asemenea, avem rezerve scăzute de apă în lacurile de acumulare şi de astăzi a mai intrat în revizie programată o hidrocentrală. O altă cauză ar putea fi aceea că preţul la energie electrică cumpărată să fie mai mic şi să preferăm să cumpărăm mai ieftin decât să producem mai scump. Date despre preţuri le are ANRE. Nu este o dramă, fiindcă nu sunt cantităţi foarte mari. Consumul în această perioadă este cel normal pentru o perioadă de iarnă şi vorbim acum de un consum care este pe vârful de sarcină”, a adăugat Nicolescu.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...