România trece în acest an la 4G. Ce aduce noua tehnologie

În urma licitaţiei ANCOM de alocare a noilor licenţe telecom România trece din acest an la serviciile mobile de generaţie a patra (4G LTE) , dar ce aduc în plus în comparaţie cu serviciile 3G?
laurentiu.matache - mar, 25 sept. 2012, 21:03
România trece în acest an la 4G. Ce aduce noua tehnologie

LTE 4G este un standard al reţelelor mobile, bazat pe GSM/EDGE şi UMTS/HSPA care creşte capacitatea şi viteza de transport a datelor mobile.

„În teorie, în viitor LTE 4G ca şi tehnologie matură ar trebui să permită viteza de până la 1Gbps însă la momentul actual echipamentele şi tehnologia nu au ajuns la aceste performanţe şi chiar în condiţii de laborator nu s-au atins încă aceste performanţe. Pentru a obţine valori de până la 1Gbps şi chiar peste 300Mbps trebuie utilizat un spectru foarte mare de până la 40Mhz. Estimările mele sunt că atunci când se va lansa LTE, vitezele maxime de conectare vor fi undeva la 50Mbps pentru download şi 5Mbps pentru upload”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Dragoş Enescu marketing manager al Idilis.

Tehnologia 4G LTE se bazează pe standardele şi protocoalele 3GGP care guvernează şi tehnologiile mobile actuale 3G, EDGE, HSDPA, etc  şi vor funcţiona pe bază de SIM.

“Prin noua tehnologie clienţii vor putea descărca conţinut la o viteză superioară, se va permite streaming video Full HD atat pe download cât şi upload, IPTV, apeluri video, supravhegere video şi orice altă aplicaţie consumatoare de bandă”, a mai spus Enescu.

Orange România va fi primul operator telecom de pe piaţa locală care a anunţat implementarea serviciilor de generaţie a patra începând cu sfârşitul acestui an în Bucureşti. Vodafone a anunţat că a primit o licenţă de test şi că va începe evaluarea în curând urmând ca la începutul anului viitor să furnizeze servicii mobile în reţeaua de generaţie a patra. Cosmote nu a anunţat îmcă momentul în care va lansa astfel de servicii.

În urma licitaţiei ANCOM de alocare a noilor licenţe, pe piaţa românească vor exista cinci operatori 4G până în 2014: Orange România, Vodafone România, Cosmote România, RCS & RDS şi 2K Telecom.

În momentul de faţă viteza maximă de conectare la internet pe o reţea mobilă este prin intermediul tehnologiei 3G de 43.2 Mbps, viteză furnizată de Orange şi Vodafone şi de 21.6 Mbps, viteză furnizată de Cosmote România şi RCS & RDS.

Pe piaţa locală serviciile de generaţie a patra vor putea fi folosite pe terminalele mobile Samsung Galaxy S3, iPhone 5‚ Motorola RAZR MAXX HD, Nokia Lumia 920 şi  Nokia Lumia 820.

În ceea ce priveşte lansarea serviciilor IPTV prin intermediul LTE 4G, operatorii vor avea o acoperire mult mai bună şi vor putea oferi un număr mult mai mare de canale în comparaţie cu tehnologia DTH (televiziune digitală prin satelit).

Practic dacă operatorii mobili lansează viteze de până la 100 Mbps vor concura direct cu serviciile bazate în acest moment pe fibră optică, dar totuşi avantujul serviciilor fixe va fi reprezentat mereu de stabilitatea conexiunii.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...