România trece la televiziunea digitală în iunie. TVR va emite în continuare în sistem analogic

România va trece anul acesta la televiziunea digitală, iar Radiocom este operatorul care va asigura transmiterea canalelor în format digital (DVB T2). Televiziunea România a cerut amânarea datei privind trecerea la DVB T2, iar Ministerul pentru Societatea Informațională a găsit o soluție pentru a nu decala termenul. Recepţionarea canalelor DVB-T2 va necesita anumite costuri din partea utilizatorilor. Costul unui receptor DVB T2 poate începe de la 145 lei, iar pentru a recepţiona canalele aveţi nevoie de o anetenă exterioară al cărei preţ porneşte de la 30 de lei sau interioară al cărei preţ porneşte de la 45 lei.
Economica.net - vin, 03 apr. 2015, 21:11
România trece la televiziunea digitală în iunie. TVR va emite în continuare în sistem analogic

„Tranziția la televiziunea digitală este un subiect care ne preocupă în mod deosebit, dat fiind impactul pe care îl are asupra populației și angajamentul internațional al României. Prin semnarea actelor finale ale Conferinţei Regionale de Radiocomunicaţii de la Geneva a UIT din anul 2006, România și-a asumat încetarea transmisiilor analogice terestre de televiziune pe teritoriul național până la data limită 17 iunie 2015. Ca în cazul oricărui acord international, ratificat prin lege (Legea nr.378/2009), România trebuie să se conformeze prevederilor acestuia”, au declarat reprezentanții MSI.

Potrivit acestora, acordul prevede în mod expres că orice transmisie analogică terestră de televiziune nu va mai fi protejată pe teritoriul Europei după data de 17.06.2015, ceea ce înseamnă că un operator ar putea continua transmisia analogică terestră de televiziune şi după această dată, cu condiţia să nu perturbe transmisiile digitale ale celorlalţi operatori şi să nu ridice nici o pretenţie dacă el însuşi este perturbat.

Ce se întâmplă cu transmisia TVR

“Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. susține transmiterea programului TVR1 în banda VHF până pe 31 decembrie 2016 – lucru posibil, deoarece, din informațiile pe care le avem, nici în ţările vecine nu a început implementarea televiziunii digitale în bandă VHF (canalele 6 – 11) – licențele e foarte probabil să fi fost date, dar nu avem semnale că implementarea ar începe curând deoarece nu s-au primit solicitări de coordonare în această bandă”, spun cei de la minister.

Potrivit acestora, SNR are semnat un protocol cu SRTv privind tranziția la televiziunea digitală terestră, prin care SRTV susține atât prelungirea transmiterii programului TVR 1 în banda VHF după data de 17.06.2015 pentru a reduce impactul tranziției asupra populației, cât și alte măsuri comune cu SNR care să faciliteze tranziția la digital.

Mai puțin de trei luni și RADICOM nu a definitivat planul

Deși mai sunt puțin de trei luni până când România va trece la televiziunea digitală, Societatea Națională de Radiocomunicații RADIOCOM nu a organizat încă licitația pentru antenele necesare implementării acestui sistem.

“Fiind vorba despre o temă de maximă importanță și, totodată de o întârziere acumulată în implementarea procesului de către SNR – Radiocom, instituția din coordonarea Ministerului pentru Societatea Informațională responsabilă de organizarea unei licitații pentru realizarea unei rețele de antene care să permită furnizarea de servicii de TV digitală, Comitetul de Coordonare a implementării serviciilor multimedia digitale la nivel național analizează propunerile Radiocom pentru realizarea procesului tranziției la televiziunea digitală în contexul în care, la licitația organizată de aceștia, care a avut ca termen de depunere a ofertelor data de 20 februarie 2015, nu s-au prezentat ofertanți pentru cele trei MUX-uri” spune MSI.

Reprezentanții ministerului au mai declarat că până în prezent, variantele principale de lucru propuse de SNR au la bază două scenarii: reluarea procesului de achiziţie prin reconfigurarea actualului proiect și reluarea procesului de achiziţie prin defalcarea echipamentelor în două faze de achiziție distincte, prioritizând implementarea Multiplexului 1 condiţionat, cel mai important ca impact asupra populaţiei.

“De îndată ce Consiliul de Administrație al Radiocom va decide varianta de lucru prin care să se obțină cele mai bune, rapide și corecte din punct de vedere legislativ şi economic rezultate, raportate la termenul limită apropiat de implementare a televiziunii digitale, vom anunța public aceasta informație”, au mai spus reprezentanții MSI.

Ce riscă România dacă nu respectă termenul

Conform acordului, de la data de 17 iunie 2015, staţiile de televiziune analogică terestră nu vor mai fi protejate şi nu vor mai avea dreptul să utilizeze banda pe care o utilizează în prezent, dacă perturbă transmisiile digitale terestre de televiziune care urmează să ia locul acestora.

“După această dată, transmisiile analogice terestre interne nu mai sunt protejate de transmisiile în digital ale ţărilor vecine. De asemenea, în cazul unor interferenţe produse posturilor străine care sunt transmise digital, România are obligaţia de a lua toate măsurile pentru eliminarea acestora. Spectrul radio nu cunoaște granițe, de aceea politicile de spectru se coordonează la nivel internațional și este obligația fiecărui stat să asigure protecție internă pentru proprii operatori, dar și externă pentru emisiile țărilor vecine ce ar putea fi afectate de interferențe provenind de la operatorii naționali”, a mai spus MSI.

Cum poți recepționa canalele digitale

Deşi nu este alternativa mult aşteptată de români, întrucât limitarea tehnică a unui multiplex de emisie este destul de mare, recepţionarea canalelor DVB-T2 va necesita anumite costuri din partea utilizatorilor.

Conform directivelor Uniunii Europene, România nu are voie să acorde vreo subvenţie cetăţenilor pentru achiziţionare echipamentelor pentru recepţionarea canalelor digitale transmise în sistem DVB-T sau DVB T2. Acordarea oricărei subvenţii, potrivit UE, ar afecta mediul concurenţial de pe piaţa retransmisiei canalelor TV.

Astfel, dacă nu aveţi un televizor care să decodeze semnalul DVB T2 nu trebuie să îl schimbaţi, ci mai degrabă să achiziţionaţi un receptor DVB T2 al cărui preţ nu este unul ridicat.

Costul unui receptor DVB T2 poate începe de la 145 lei iar pentru a recepţiona canalele aveţi nevoie de o anetenă exterioară al cărei preţ porneşte de la 30 de lei sau interioară al cărei preţ porneşte de la 45 lei.

Te-ar mai putea interesa și
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să......
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacităţi de 117 gigawaţi (GW), un nivel record, dar trebuie anual ...
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu ...
Reprezentanţii companiei Ingka Investments susţin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în ...
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acţionarii Stellantis au aprobat marţi compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele ...