România va profita de scăderea exporturilor ucrainene de grâu

Exporturile de grâu ale Ucrainei vor scădea cu aproape un sfert în acest an, comparativ cu anul trecut, iar de acest lucru vor profita alţi competitorii din regiunea Mării Negre precum România şi Rusia, susţin analiştii intervievaţi de Bloomberg. 
Economica.net - sâm, 23 iul. 2016, 15:38
România va profita de scăderea exporturilor ucrainene de grâu

Potrivit analiştilor, livrările de grâu ale Ucrainei vor scădea cu 23% până la 13 milioane de tone în sezonul care a început luna aceasta şi se va încheia în luna iunie 2017. Comparativ, analiştii de la UkrAgroConsult estimează că în sezonul care s-a încheiat, Ucraina a exportat o cantitate record de 16,9 milioane tone de grâu. 

De această scădere vor profita alte ţări europene precum România şi Rusia, este de părere Laure Guinet, analist la traderul ED&F Man Holdings Ltd. „Cantităţile oferite pe piaţă vor fi mari astfel încât diminuarea exporturilor Ucraina va fi uşor de acoperit”, susţine Laure Guinet. 

În cazul Rusiei, este foarte probabil să-şi majoreze exporturile de grâu cu 10% în acest sezon, în condiţiile în care analiştii se aşteaptă ca producţia sa de grâu să atingă un nou record. 

În sezonul trecut, principalii cumpărători de grâu ucrainean au fost Egiptul şi Thailanda, susţine Liza Malyshko, analist la UkrAgroConsult. De asemenea, Ucraina a acoperit un sfert din necesarul de grâu al Coreei de Sud. În acest sezon însă, Liza Malyshko se aşteaptă ca Thailanda să-şi reducă importurile de grâu ca urmare a redresării producţiei interne. 

Ucraina este un exportator important atât de grâu pentru panificaţie cât şi de grâu folosit ca furaje pentru animale, susţin analiştii băncii Rabobank International. „Dată fiind oferta mare de grâu pentru furaje în UE, ne aşteptăm la o cerere mai mare pentru grâu de panificaţie din Ucraina în acest sezon”, susţine Charles Clack, analist la Rabobank. 

Chiar dacă exporturile de grâu ale Ucrainei vor scădea în acest sezon, comparativ cu recordul din sezonul trecut, se vor situa totuşi pe locul secund în topul celor mai mari exporturi înregistrate vreodată de Ucraina, susţin analiştii de la UkrAgroConsult. 

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...