România vrea să cumpere F-35, cele mai scumpe şi avansate avioane de luptă din lume

Prezent la ceremonia de preluare primelor avioane F-16 second-hand, ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a declarat că ţinta României este accederea în programul F-35, cel mai performant avion multirol al momentului, dar şi cel mai scump.
Economica.net - joi, 29 sept. 2016, 09:34
România vrea să cumpere F-35, cele mai scumpe şi avansate avioane de luptă din lume

“Intrarea României în „Clubul” F 16, marcată ieri la Monte Real printr-o ceremonie impresionantă, nu este o simplă formulă retorică. Este un act politic și strategic, cu reverberații la nivelul regiunii din care facem parte. Intrarea Forțelor Aeriene Române în selectul grup al aviațiilor militare care operează redutabilele F 16 Fighting Falcon asigură și eligibilitatea pentru accederea într-un alt club, al viitorului, cel al țărilor care vor beneficia de F 35”, a declarat ministrul Apărării, Mihnea Motoc, într-o postare pe pagina sa de facebook.

“Până la acest ambițios obiectiv final mai avem un drum lung. Important este că România a intrat astăzi într-o nouă etapă a dezvoltării capacităților sale esențiale de apărare. Prin materializarea următoarelor etape de achiziție a aeronavelor multirol, vom edifica o capacitate de apărare aerienă durabilă și redutabilă, care va cântări greu în contextul de securitate la Marea Neagră”, a mai spus ministrul român al Apărării.

Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a făcut aceste declaraţii la ceremonia de predare-primire a primelor șase aeronave de tip F-16 din cele 12 cumpărate de România de la Portugalia. La eveniment au mai participat premierul portughez Antonio Luis Santos Da Costa, dar și ministrul Apărării din acest stat, Jose Alberto de Azeredo Lopes.

În 2013, România a decis să cumpere din Portugalia 12 avioane de tip F-16 folosite. Inițial, s-a intenționat achiziționarea a 24 de avioane, dar decizia finală a fost pentru 12, din motive bugetare. Dincolo de F-16, au mai prezentat oferte companiile producătoare ale avioanelor JAS-39 Gripen și Eurofighter Typhoon, pentru aparate noi. A fost, de asemenea, analizată oferta pentru aeronava Rafale, produsă de grupul francez Dassault.

Prețul pentru cele 12 aeronave F-16 a fost stabilit la 628 milioane de euro, ele urmând să staționeze la bazele aeriene de la Fetești și Câmpia Turzii, modernizate special pentru acest tip de avion.

Potrivit specialiștilor, România are nevoie de 48 de aeronave multirol, adică patru escadrile. În 2015, autoritățile române au anunțat intenția de a mai achiziționa și alte aparate de tip F-16.

Ministrul Motoc declara, în luna februarie, că România intenționează să cumpere încă 12 avioane F-16, anul acesta urmând să fie pregătite procedurile de atribuire a contractului pentru această a doua escadrilă.

Ce înseamnă F-35 şi cât costă

Proiectul F-35 este dezvoltat de grupul american Lockheed Martin în strânsă colaborare cu Pentagonul. Este unul dintre cele mai scumpe proiecte militare din istorie: s-au investit deja peste 400 de miliarde de dolari, iar costul total, inclusiv cheltuielile de exploatare, a fost estimat la un moment dat la 1.450 miliarde de dolari pe o perioadă de 50 de ani.

Termenele aproximative de livrare către forţele armate americane se întind până spre sfârşitul acestui deceniu, iar Pentagonul are de gând să cumpere aproape 2.500 de exemplare, diverse versiuni ale şasiului F-35.

Lockheed Martin estimează preţul de listă al unui astfel de aparat de zbor la 65-70 de milioane de dolari. Estimarea datează din 2010.

F-35 a fost descris drept un computer zburător, cu sisteme software complexe, invizibil pe radar şi capabil să lovească înainte ca inamicul să fie conştient de existenţa vreunei ameninţări. Aparatul este capabil decolare/aterizare verticală sau convenţională şi a fost gândit în jurul flexibilităţii.

Ţările partenere ale proiectului F-35, adică statele care se angajează să cumpere astfel de aparate de la Lockheed Martin, sunt, în ordine alfabetică, Australia, Canada, Danemarca, Israel, Italia, Japonia, Olanda, Norvegia, Turcia, Marea Britanie, Statele Unite şi Coreea de Sud.

Şase dintre ţări au primit deja primele avioane F-35, iar Israelul, Japonia şi Coreea de Sud ar trebui să primească în acest an primele aparate.

În primele nouă ţări care s-au înscris în programul de parteneriat – Australia, Canada, Danemarca, Italia, Olanda, Norvegia, Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite – grupul american oferă şi offset: furnizori de piese din aceste ţări vor produce nu doar pentru aparatele care vor fi livrate forţelor armate naţionale, ci pentru întreg programul F-35. Pe lângă fabrica principală din SUA, Lockheed Martin a înfiinţat centre F-35 în Italia şi Japonia.

Mai ştim că Marea Britanie a investit deja peste două miliarde de dolari în dezvoltarea proietului F-35.

Marea Britanie vrea să cumpere 138 de bucăţi, Italia 90, Olanda 37, Turcia 100, Norvegia 52, Danemarca 30, Canada 65, Israelul până la 75, Japonia 42, Coreea de Sud 40.

Singapore şi Belgia s-au arătat de asemenea interesate să cumpere avioane F-35.

Te-ar mai putea interesa și
Previo, jucător important din domeniul managementului hotelier din Europa Centrală și de Est, intră pe piața românească
Previo, jucător important din domeniul managementului hotelier din Europa Centrală și de Est, intră pe piața românească
Furnizorul ceh de software pentru management hotelier Previo intră pe piața din România și deschide un birou la București. Compania mai are birouri în Polonia, Slovacia și Ungaria....
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu o formulă unică de vânzări, ce șoferi vor primi cele mai mici tarife RCA
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu ...
Eazy Asigurări, societate controlată de familia lui Sacha Dragic, fondatorul Superbet, ar fi trebuit deja să debuteze ...
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
În decizia prin care a însărcinat Consiliul Concurenței din România să analizeze tranzacția dintre Ahold Delhaize, ...
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a susţinut decizia actualului cancelar Olaf Scholz de a nu livra Ucrainei rachete ...