Românii aruncă anual la gunoi 50 mil. baterii şi acumulatori uzaţi. Ţinta de reciclare pentru 2016 ar putea fi ratată

Peste 50 de milioane de baterii şi acumulatori uzaţi sunt aruncaţi la gunoi de români, în fiecare an, iar pentru 2016 ţinta de reciclare a acestui tip de deşeuri, stabilită la 45% din total produse puse pe piaţă, ar putea fi ratată, atrag atenţia reprezentanţii Asociaţiei Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor /SNRB/, membru fondator al European Compliance Organisation for Batteries (EUCOBAT).
Economica.net - mar, 12 ian. 2016, 10:18
Românii aruncă anual la gunoi 50 mil. baterii şi acumulatori uzaţi. Ţinta de reciclare pentru 2016 ar putea fi ratată

Potrivit sursei citate, cantitatea de baterii şi acumulatori uzaţi aruncaţi de români reprezintă aproximativ 1.150 tone deşeuri cu conţinut mare de metale grele, precum mercur, plumb, nichel, cadmiu şi litiu. În acest caz, România trebuie să respecte normele europene, în sensul că aceste tipuri de deşeuri trebuie colectate şi reciclate în mod responsabil, în caz contrar fiind posibilă declanşarea procedurilor de penalizare pentru neîndeplinirea Condiţionalităţilor Ex Ante, conform Regulamentului General 2014 – 2020 al Comisiei Europene.

‘Începând cu data de 1 ianuarie 2016, ţinta de colectare a deşeurilor de baterii şi acumulatori portabili este de 45% din cantitatea de astfel de produse puse pe piaţă. Conform datelor statistice oficiale, la nivelul anului 2012, rata naţională medie de colectare pe baterii s-a situat undeva la circa 11%, iar rata de colectare pentru bateriile portabile uzate la 6,5%, adică mult sub obligaţiile europene’, notează organizaţia de profil.

Datele oficiale publicate de SNRB relevă faptul că, la finalul anului 2015, au fost colectate circa 100 de tone de baterii, echivalentul a circa 4,5 milioane de bucăţi, ‘în special datorită derulării campaniei de informare şi stimulare a colectării selective a bateriilor portabile uzate ‘Priveşte Partea Pozitivă’, la nivelul întregii ţări, dar şi lansării în premieră naţională a Hărţii Interactive a Reciclării’.

‘Cu toate acestea, aproximativ 1.150 tone de deşeuri periculoase de baterii şi acumulatori ajung în continuare, anual, în cele 110 depozite neconforme, dar şi în cele peste 3.500 depozite ad-hoc neautorizate din ţară, determinând poluarea mediului înconjurător şi riscuri majore asupra sănătăţii populaţiei’, precizează SNRB.

Mai mult, organizaţia membră a EUCOBAT este de părere că, în acest context, ţinta de reciclare pentru 2016 ca parte a obligaţiilor europene de reciclare a deşeurilor de baterii şi acumulatori va fi ratată, cu impact negativ asupra accesării de fonduri europene prin neîndeplinirea Condiţionalităţilor Ex Ante 2016 – 2020.

‘Imperfecţiunile nesoluţionate ale cadrului legislativ de reglementare, în speţă HG 1132/2008, şi lipsa implementării mecanismelor europene obligatorii privind colectarea selectivă, precum şi inexistenţa în prezent a Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor sunt piedici care nu vor permite României să îşi atingă ţinta de reciclare de 45% pentru 2016. Una dintre cele mai grave probleme cu care ne confruntăm astăzi în domeniul mediului şi gestiunii deşeurilor este lipsa de interes şi implicare în problematica reciclării a reprezentanţilor administraţiei publice centrale şi locale şi a operatorilor de salubritate care deţin monopolul pe colectare, la nivel local. Aceste reale vulnerabilităţi ale gestiunii deşeurilor constituie obstacole majore în atingerea obiectivelor pe care România şi le-a asumat în calitate de Stat Membru de a recicla 50% din deşeurile municipale şi comerciale generate anual până în 2020 şi de a îndeplini dezideratul de ‘Societate a Reciclării”, consideră Asociaţia.

SNRB anunţă, de altfel, că şi în 2016 va continua să sporească numărul punctelor de colectare aflate la dispoziţia populaţiei, dar şi dezvoltarea Hărţii Interactive care integrează reţeaua naţională cu cea mai mare densitate de puncte de colectare a bateriilor şi acumulatorilor uzaţi. Harta Interactivă este un serviciu inteligent care, folosind sistemul GIS, detectează automat locaţia vizitatorului online şi propune cele mai apropiate puncte de colectare de acesta. Aplicaţia poate fi consultată pe site-urile snrb.org şi colecteazabaterii.ro.

Asociaţia Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor este o organizaţie colectivă a producătorilor de baterii şi acumulatori, având ca scop preluarea obligaţiilor şi responsabilităţilor acestora privind colectarea, tratarea şi valorificarea deşeurilor de baterii şi acumulatori în conformitate cu legislaţia în vigoare. SNRB este membru fondator EUCOBAT – European Compliance Organisation for Batteries, asociaţie pan-europeană a organizaţiilor de transfer responsabilităţi.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...