Rusia a invadat Ucraina, anunţă preşedintele Poroşenko. Kievul cere ajutor militar Uniunii Europene

Invazia militară rusă s-a produs în Ucraina, transmite Reuters, care citează site-ul preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko.
Economica.net - joi, 28 aug. 2014, 10:46
Rusia a invadat Ucraina, anunţă preşedintele Poroşenko. Kievul cere ajutor militar Uniunii Europene

Agenţia britanică de ştiri, citată de Agerpres, relatează că Poroşenko şi-a anulat vizita de lucru în Turcia din cauza ‘invaziei ruse’, în timp ce AFP, care menţionează la rândul său despre anularea vizitei şefului statului ucrainean în Turcia, relatează că motivul acestei decizii a fost ‘deteriorarea rapidă a situaţiei’ în Ucraina.

Totodată, Poroşenko a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului securităţii şi apărării ţării pentru a decide următorii paşi. El a declarat că şi-a anulat vizita în Turcia din cauza „intruziunii trupelor ruse” în Ucraina, unde situaţia se „deteriorează rapid”.

‘Am luat decizia de a anula o vizită de lucru în Republica Turcă din cauza deteriorării rapide a situaţiei din regiunea Doneţk (fief al separatiştilor proruşi din estul Ucrainei – n.r.), îndeosebi în Amvrosiivka şi Starobeşeve, unde a avut loc o invazie a forţelor ruse’, se menţionează în declaraţia postată pe site-ul preşedinţiei. ‘Lumea trebuie să facă o evaluare în ceea ce priveşte agravarea bruscă a situaţiei din Ucraina’, a spus Poroşenko.

Ucraina a cerut Uniunii Europene să îi acorde un „ajutor militar de anvergură” în urma unei „invazii ruse nedisimulate”, conform ambasadorului ucrainean la UE, Konstiantin Eliseiev. „Facem apel la o sesiune extraordinară a Consiliului European, la 30 august, pe tema Ucrainei (…). Ajunge cu conivenţa şi calmarea agresorului. Solidaritatea trebuie să se materializeze prin sancţiuni semnificative şi un ajutor militar şi tehnic de anvergură”, a declarat Eliseiev, potrivit paginii de Facebook a ambasadei ucrainene la UE.

Potrivit oficialilor ucraineni, „trupe ruse” au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Doneţk, unde au avut loc confruntări violente în ultimele zile, scrie Mediafax.

Uniunea Europeană s-a declarat „extrem de preocupată” de informaţiile cu privire la o incursiune a forţelor ruse în Ucraina. ‘Suntem extrem de preocupaţi de aceste ultime evoluţii, îndeosebi cu privire la informaţiile de pe teren’, a declarat într-o conferinţă de presă Maja Kocijancic, purtătoarea de cuvânt a serviciului diplomatic al UE, citată de Agerpres. ‘Reiterăm apelul către Rusia, de a pune imediat capăt oricăror ostilităţi la frontieră şi acest lucru include în mod evident fluxul de arme, echipament şi personal militar din Rusia spre Ucraina’, a adăugat ea.

Ucraina a acuzat în repetate rânduri trupele ruse că acţionează pe teritoriul său pentru a-i susţine pe separatiştii proruşi în faţa forţelor ucrainene. Moscova a respins întotdeauna aceste acuzaţii, însă NATO şi Polonia susţin că au dovezi în acest sens.

Aceste acuzaţii au fost relansate săptămâna aceasta, după ce Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) a anunţat arestarea a zece paraşutişti ruşi pe teritoriul ucrainean, la aproximativ 20 de kilometri de frontiera rusească.

Ştirea se actualizează

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...