România, la mâna ruşilor. Gazprom a blocat toate căile prin care putem primi gaz din altă parte

Toată capacitatea de import de gaze a României pe gazoductul Szeged - Arad a fost acontată de Gazprom. Timp de un an, nu există alte soluţii de a aduce alte gaze din import decât cele din Rusia.
Economica.net - lun, 02 iun. 2014, 21:01
România, la mâna ruşilor. Gazprom a blocat toate căile prin care putem primi gaz din altă parte

Gigantul rusesc de stat Gazprom a rezervat în totalitate capacitatea de export a conductei Szeged (Ungaria)-Arad (Romania), pe tot parcursul anului 2014, pe sensul spre România, a declarat preşedintele Comisiei de Industrie şi Comerţ din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu.

Informaţia dezvăluită de acesta a mai circulat în mediul specialiştilor în energie, fiind publicată pe surse sau la nivel de zvon. Noutatea constă în faptul că Iancu, un specialist în domeniul energiei, cu funcţie oficială în Camera Deputaţilor, fiind de opt ani preşedintele Comisie de Industrii, spune că întreaga capacitate de import de gaze din Vest a României este blocată de către Rusia.

Cum singurele importuri pe care le facem acum, sunt tot ruseşti, ar rezulta că, pentru moment, România este tot captivă la import de Rusia, în ciuda faptului că respectiva conductă a fost construită tocmai în ideea de a oferi o alternativă la Gazprom aprovizionarea cu gaze. „În totalitate. Gazprom a rezervat toţi cei 60.000 de metri cubi orari, şi a blocat astfel orice import din vest al României”, a declarat Iancu. Pentru acest an, aşadar, importul de gaze dintr-o altă sursă decât cea rusească, nu pare posibilă.

Potrivit lui Petru Văduva, director Transgaz, în august vor fi finalizate lucrările la gazoductul Giurgiu-Ruse. Însă importurile de gaze nu pot începe imediat, pentru că există mai multe proceduri tehnice ce trebuie urmate, şi care durează cel puţin un an.

România nu a reuşit, până în prezent, să asigure o alternativă la gazele ruseşti de import. Proiectul Nabucco, prin care se încerca crearea unei rute alternative de energie, din Caspica, a eşuat. Proiectul AGRI, prin care România încearcă să aducă gaze tot din caspica, via Georgia, este prea puţin avansat iar pe Szeged-Arad nu se pot aduce alte gaze decât cele ruseşti, pentru că ruşii au rezervat toată capacitatea de import.

La export, pe Arad-Szeged, există o limită orară de 10.000 de metri cubi. Patru firme au câştigat licitaţia, însă Transgaz nu dezvăluie numele acestora. Directorul Văduva spune că este împiedicat de un contract de confidenţialitate cu respectivele companii. Surse din domeniu dau ca sigură prezenţa pe lista firmelor ce au rezervat capacitate de export a MOL Ungaria, GDF Suez, Wintershall şi OMV Petrom. MOL şi GDF Suez nu au comentat pe subiect, iar Petrom a negat că ar fi printre aceste firme.

Mai multe detalii despre acest subiect aici

România aduce gaze din Rusia prin conductele Isaccea-Negru Vodă şi Medieşul Aurit. În ultimii ani, importurile s-au diminuat până la 1-1,5 miliarde de metri cubi anual. În 2008, importurile erau de şase miliarde de metri cubi. Consumul anual al României, de circa 11 miliarde de metri cubi, este asigurat, în proporţie de 90%, din producţia locală.

Te-ar mai putea interesa și
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, unul dintre motive fiind faptul că nu se mai organizează în perioada......
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ...
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD ...
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate ...