UPDATE Mega-tranzacţie: S-a vândut 3% din Fondul Proprietatea, pentru 264 milioane de lei

La Bursa de Valori Bucureşti a avut loc, ieri, una dintre cele mai mari tranzacţii din ultimii ani. Este una specială, prin care 415 milioane de acţiuni ale Fondului Proprietatea şi-au schimbat stăpânul.  Valoarea tranzacţiei a fost de 464,5 milioane de lei. Există şi câţi va suspecţi, care ar putea fi autorii tranzacţiei.
Adrian N. Ionescu - mar, 09 iul. 2013, 13:20
UPDATE Mega-tranzacţie: S-a vândut 3% din Fondul Proprietatea, pentru 264 milioane de lei

Ieri, la ora 15.55 de minute, pe piaţa „deal“ a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a avut loc o tranzacţie prin care s-au transferat 415 milioane de acţiuni ale Fondului Proprietatea (FP), la un preţ de 0,6375 lei / titlu, în creştere cu 1,51% faţă de închiderea de luni.

Pe piaţa „deal“ se realizează tranzacţii negociate, practic, în prealabil şi doar „trecute“ prin bursă.

„A fost fie vorba de un mare transfer între fondurile de investiţii, fie de o conversie în acţiuni de certificate warrant aflate la scadenţă, sau eventual de transferul de acţiuni în vederea lansării unei noi emisii de astfel de titluri“, a declarat un broker pentru ECONOMICA.NET.

Cei mai cunoscuţi dintre deţinătorii de „warrant“-uri pe acţiunile FP sunt UniCredit Bank Austria, casa de brokerak cehă Wood & Company (unul dintre cei mai activi intermediari la BVB) şi chiar Merryll Linch, care a lansat chiar săptămâna trecută o emisiune de astfel de certificate. 

Un warrant este un instrument financiar care conferă posesorului său, contra unei prime, dreptul, dar nu şi obligaţia, de a cumpăra (call) sau a vinde (put) un anumit număr de valori mobiliare, la un anumit preţ, într-o anumită perioadă.

Cele mai mari fonduri de investiţii acţionare al Fondului Proprietatea sunt cele ale companiei americane de investiţii de risc Elliott Associates, care controlează circa 18% din acţiuile FP, prin Manchester Securities Corp. (13,7%) şi Beresford Energy. 

Mai au deţineri importante compania de investiţii britanică City of London (4,3%) şi The Royal Bank of Scotland (5,2%).

Un alt vânzător probabil este Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industriaş Nicolae Malaxa, care mai avea 6,36% din acţiunile FP, la începutul anului trecut.

Cel mai mare acţionar individual al FP nu a vândut, însă, potrivit avocaţilor săi.

În momentul realizării deal-ului, acţiunile FP erau în creştere cu 1,43%, până la 0,637 lei. Ulterior, preţul a continuat să crească până la 0,6385 lei, la ora 16:11. 

Înainte de închiderea bursei, titlurile creşteau cu 2,47%, până la 0,6435 lei / acţiune.

Un pachet mai mare de acţiuni decât cel de marţi a fost tranzacţionat în 9 noiembrie. Atunci, prin trei deal-uri realizate în decurs de un minut, au fost transferate acţiuni reprezentând 3,86% din titlurile Fondului Proprietatea, pentru 282,1 milioane lei (62,5 milioane euro), potrivit Mediafax.

La finele lunii mai, investitorii instituţionali străini deţineau cumulat 56,61% din acţiunile Fondului Proprietatea.

Te-ar mai putea interesa și
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
 Dacă Ucraina pierde războiul, preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia niciodată pacea, a declarat joi şeful diplomaţiei italiene, Antonio Tajani, în deschiderea reuniunii miniştrilor......
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți de sistem
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți ...
Restaurantele și hotelurile își vor putea stabili singure un calendar prestabilit în care ambalajele cu garanția de ...
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky, a obținut licența de operator aerian străin, oferită de Agenția Canadiană de Transport, care îi oferă permisiunea ...
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
România a utilizat fonduri din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de peste un miliiard ...