Sancţiuni pentru angajatorii care primesc la muncă persoane fără contracte individuale de muncă

Angajatorul care primeşte la muncă persoane fără încheierea unui contract individual de muncă va fi sancţionat cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei, au decis, miercuri, deputaţii.
Economica.net - mie, 14 mart. 2018, 12:27
Sancţiuni pentru angajatorii care primesc la muncă persoane fără contracte individuale de muncă

Camera Deputaţilor a adoptat în acest sens, cu 177 voturi pentru, 71 împotrivă şi 6 abţineri, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 53/2017 referitoare la Codul muncii, cu amendamente.

Potrivit textului adoptat, munca nedeclarată reprezintă: primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii; primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii; primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat; primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.

Contractul individual de muncă se încheie în baza consimţământului părţilor, în formă scrisă, în limba română, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii de către salariat. Obligaţia de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului.

Anterior începerii activităţii, contractul individual de muncă se înregistrează în registrul general de evidenţă a salariaţilor, care se transmite inspectoratului teritorial de muncă cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii.

Copia contractului individual de muncă se păstrează la locul de muncă pe suport de hârtie sau pe suport electronic, de către persoana desemnată de angajator în acest scop, cu respectarea prevederilor privind confidenţialitatea datelor cu caracter personal.

Angajatorul are obligaţia de a ţine la locul de muncă evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orelor de începere şi de sfârşit ale programului de lucru, şi de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidenţă, ori de câte ori se solicită acest lucru.

Pentru salariaţii mobili şi salariaţii care desfăşoară munca la domiciliu, angajatorul ţine evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat în condiţiile stabilite cu salariaţii prin acord scris, în funcţie de activitatea specifică desfăşurată de către aceştia.

Primirea la muncă a uneia sau a mai multor persoane fără încheierea unui contract individual de muncă se sancţionează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei, au mai stabilit deputaţii.

De asemenea, primirea la muncă a uneia sau a mai multor persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii se sancţionează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei.

Primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariaţi în perioada în care acesta/aceştia are/au contractul individual de muncă suspendat se sancţionează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei. Totodată, primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariaţi în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial, cu amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei.

Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului verbal
ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din amenda aplicată.

În cazul constatării săvârşirii uneia dintre aceste fapte, inspectorul de muncă dispune măsura sistării activităţii locului de muncă organizat, supus controlului, în condiţiile stabilite în procedura de sistare elaborată de Inspecţia Muncii şi aprobată prin ordin al ministrului Muncii.

Angajatorul poate relua activitatea numai după achitarea amenzii contravenţionale, în condiţiile legii, şi numai după ce a remediat deficienţele care au condus la sistarea activităţii. Camera Deputaţilor este for decizional.

Te-ar mai putea interesa și
MApN continuă recrutarea de militari profesioniști. Peste 3.800 de posturi sunt vacante
MApN continuă recrutarea de militari profesioniști. Peste 3.800 de posturi sunt vacante
doua a campaniei de selecţie fiind disponibile peste 3.800 de posturi vacante în 32 judeţe din ţară şi în municipiul Bucureşti, transmite Agerpres. ...
Prețul spot al energiei electrice din România este cel mai mare din Europa, mâine, de patru ori mai mare decât în Germania. Prețul e mare în toată zona noastră, ciudățenii și posibile explicații
Prețul spot al energiei electrice din România este cel mai mare din Europa, mâine, de patru ori mai mare decât în Germania. ...
Prețul spot al energiei electrice livrate mâine în România este cel mai mare din Europa, de patru ori mai scump decât ...
Protest spontan al angajaților din aparatul de lucru al Guvernului. Ce spune Ciolacu
Protest spontan al angajaților din aparatul de lucru al Guvernului. Ce spune Ciolacu
Angajaţii din aparatul de lucru al Guvernului participă luni la un protest spontan, ca urmare a faptului că nu le-au fost ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Aquila preia Parmafood Group Distribution și Parmafood Traiding
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Aquila preia Parmafood Group Distribution și Parmafood Traiding
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Aquila Part Prod Com S.A. intenționează să preia Parmafood Group ...