Scandalul Tarom se ascute: Pascariu spune că Heinzmann nu şi-a făcut nici 30% din treabă

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Tarom, Dan Pascariu, spune că managementul directorului Tarom, Christian Heinzmann, a fost sub aşteptări şi de aceea, la solicitarea CA, managerul privat a acceptat reducerea mandatului. Heinzmann, singurul manager privat de la o companie din domeniul transporturilor care n-a fost încă dat afară, a spus altceva.  
Andrada Ghira - mie, 03 iul. 2013, 12:03
Scandalul Tarom se ascute: Pascariu spune că Heinzmann nu şi-a făcut nici 30% din treabă

„După cum ştiţi, în ultimele zile, au fost făcute diverse afirmaţii de către CEO-ul în functie şi un fost membru al CA, referitoare la compania Tarom şi a unor pretinse pasiuni ale CA. Acesta este motivul prezenţei noastre, pentru a răspunde la acele alegaţii. Nu ne-am dorit acest lucru, am considerat că trebuie să ne concentrăm pe altceva. Întrucât acele afirmaţii sunt inexacte, tendenţioase, şi unele chiar iresponsabile şi care pot să dăuneze companiei Tarom, am ajuns la concluzia că trebuie să organizăm această conferinţă.

Din pacate, s-a pus în discuţie ideea managementului profesionist şi s-a pus în discuţie prin diversele speculaţii care s-au facut. Ştiu că societatea românească iubeşte teoria conspiraţiilor, se hrăneşte din scenarii. Dar scenariul pe care l-am văzut este că un CEO străin, foate bine intenţionat, care a adus o companie pe profit este îndepărtat de o mână de pucişti, membri ai CA, care au interese oculte„, a declarat Dan Pascariu, preşedintele CA Tarom, care a dorit prin conferinţa de presă să ofere un răspuns la afirmaţiile din ultima săptămână ale CEO-ului Christian Heinzmann şi fostului membru CA, Lucian Isar. 

Pascariu a vrut să clarifice de ce i-a cerut belgianului să-şi scurteze mandatul cu trei ani, dar şi de ce Nicolae Demetriade a fost numit director executiv al Tarom, pe perioadă determinată. 

“Afirmaţiile domnului Heinzmann cu privire la performanţele financiare ale companiei pe primele cinci luni sunt triumfale sau inexacte. CA apreciază reducerea pierderilor, dar, din păcate, contribuţia conducerii executive la această reducere este nesemnificativă”, a spus Dan Pascariu, în cadrul unei conferinţe de presă.  

În opinia sa, reducerea pierderilor este cauzată fie de unele măsuri luate de CA inainte de numirea lui Heinzmann, cum ar fi raţionalizarea achiziţiilor, fie de unele măsuri conjuncturale cum sunt scăderea preţului la combustibil şi a cheltuielilor cu amortizările.

“Referitor la aşa-numita trecere pe profit în luna mai  precizăm că, în fiecare an, în perioada de vară, Tarom înregistreaza venituri mai mari decât cheltuielile datorită biletelor achiziţionate în avans. Dupa încheierea sezonului turistic, pierderile vor reveni, în lipsa unor măsuri de restructurare majoră”,  a mai spus Pascariu.

“Faţă de nemultumirile exprimate de CA, domnul Heinzmann a acceptat reducerea mandatului de CEO si accountable manager. La numirea în functie a domnului Heinzmann, membrii CA au cerut îngheţarea angajărilor, raţionalizarea achiziţiilor, renegocierea contractelor cu furnizorii, precum şi pregătirea restructurarii companiei. Aceste linii directoare nu au fost respectate de catre Heinzmann, care a permis derularea unei serii de achiziţii şi continuarea angajărilor fără respectarea procedurilor şi fără aprobarea CA. În ceea ce priveste renegocierea contractelor, până în prezent a fost renegociat şi semnat un singur contract. În ceea ce priceste restructurarea companiei, aceasta nu a fost încă demarată” a spus Pascariu

În luna martie a acestui an, directorul general al Tarom a anunţat că au fost renegociate 12 contracte cu furnizorii din cele 40. Pascariu spune că până în prezent a fost renegociat doar un contract, cel cu firma de handling de pe aeroportul din Frankfurt, care aduce o reducere anuală de 400.000 de dolari.  

În plus, acesta mai spune că deşi angajările la Tarom erau îngheţate, au fost angajate 40 de persoane la operaţiuni sol. „Tarom are personal suplimentar în unele compartimente. Angajările au fost justificate ca fiind necesare direcţiei oepraţiuni sol. Am verificat că este aşa, având în vedere sezonul turistic care necesita resurse suplimentare. Credeţi că cei 40 au fost angajaţi că se pricep? Ei au fost angajaţi urmând a fi instruiţi, dar puteam face schimb dintr-o parte în alta cu personalul”, mai adaugă Pascariu cu privire la angajările făcute de Heinzmann.  

Ce spune Pascariu despre bătălia pentru fotoliul de şef la Tarom

Săptămâna trecută, după ce Heinzmann şi-a semnat scurtarea mandatului cu trei ani, acesta declara că Nicoale Demetriade, membru în CA şi numit director executiv, este în pole-position pentru postul de director general. Tot la scaunul de şef ar râvni şi Valentin Macec, fost consilier al fostului ministru Ovidiu Silaghi. 

Pascariu răspunde la afirmaţiile făcute de Heinzmann săptămâna trecută şi spune că membri CA nu îşi doresc să ajungă la conducerea Tarom

„Domnul Macec este un om de afaceri de succes din sectorul privat, şi în ceea ce priveşte speculaţiile domnului Heinzmann nu am ce sa discut. Dacă Macec vrea sa concureze, atunci când va fi deschisă competiăţia pentru funcţia de director general şi va fi în faţa altor candidaţi, vom lua în considerare, dar nu cred ca aşa se pune problema. Faptul că era întâmplător şi consilier onorific sau ce era, este irelevant. Dânsul provine din sectorul privat. A fost selctat de către consultant, având experinţă anterioară la Tarom; a fost în CA la Tarom şi are mai mai multă experienţă decât ceilalţi membri.

Ştiu că s-au făcut alegaţii legate de bătălia pentru Tarom. Nu există aşa ceva. Fiecare are altceva de facut. Efortul pe care îl depunem în calitate de administratori ne-executivi este foarte mare, şi ca timp, în comparaţie cu remuneraţia şi cu expunerea pe care o avem. Nu ne dorim să devenim executivi ai acestei companiii. Domnul Demetriade s-a lăsat foarte greu convins de către restul CA să accepte pentru o perioadă limitată să pună umărul. Nu îşi doreşte să fie director general. A mai fost, iar la succesul pe care l-a avut în sectorul privat, numai asta nu îşi doreşte”, a mai declarat Dan Pascariu.

Când pleacă Heinzmann de la Tarom

Mandatul belgianul la conducerea Tarom se încheie în luna noiembrie a acestui an. Dar s-ar putea încheia mai devreme, dacă se constată nereguli în cadrul companiei. Ministerul Transporturilor a trimis o echipă de control la Tarom pentru a vedea care este situaţia reală a companiei. Dacă rezultatul raportului de audit sunt negative pentru Heinzmann, atunci CA îl va putea demite. Dacă rezultatul este pozitiv, Heinmann rămâne la cârma companiei până în noiembrie. 

„De ce am trimis Corpul de control la Tarom? Pentru că există două părţi: există Consiliul de Administraţie, care mi-a transmis că rezultatele financiare şi prestaţia managementului companiei nu sunt cele bune şi nu corespund contractului de management pe care şi l-a asumat domnul Heinzmann (managerul privat al TAROM – n.r.), iar, pe de altă parte, domnul Heinzmann iese în conferinţă de presă şi îmi spune că rezultatele sunt foarte bune, că am avut profit pentru prima oară în luna mai.

Am considerat că cel mai bine este să trimit o echipă mixtă de control – auditul Ministerului Transporturilor şi Corpul de control – să verifice, şi asta am cerut, cine are dreptate, dacă este sau nu o activitate performantă la Tarom pe primul semestru. În şase luni, poţi să-ţi dai seama dacă activitatea duce spre profit sau spre pierdere”, a explicat ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres. 

După plecarea belgianului, se va trece la reluarea procesului de selecţie pentru un nou director, la fel cum s-a făcut şi în cazul lui Heinzmann. 

Pascariu va recomanda Ministerului, Guvernului şi FMI să nu mai aducă expaţi la companiile de stat

„Recomandarea mea, pe care o să o fac ministrului Transporturilor, Guvernului şi FMI este să nu mai încerce acest experiment cu un străin. Ori aduce un desant de străini, pe care îi plăteşte corespunzător, dar dacă aduce unul singur, să nu se aştepte la performanţe. Cu titlu anecdotic, ştiţi care este venitul preşedintelui Air Canada, care este şi român? 5 milioane de dolari. Gândiţi-vă că în companiile private din România, salariile, nu pachetele, la nivel de CEO, sunt de la minimum 10.000 de euro pe lună şi se duc către 60.000 de euro. Tarom nu are timp. Mai are vreo 18 luni „, a mai spus Dan Pascariu.

CITIŢI AICI CONFLICTUL DE LA ŞEFIA TAROM

La începutul săptămâni trecute, Christian Heinzmann, CEO-ul belgian al Tarom, îl acuza pe Dan Pascariu că l-a forţat să accepte reducerea mandatului în fruntea companiei sub ameninţarea demiterii. Heinzmann a semnat o anexă la contractul prin care mandatul sau se reduce de la patru ani la doar un an, facând ca şefia sa la Tarom să se încheie practic în luna noiembrie a anului în curs. Belgianul a spus atunci că aşteaptă lămuriri de la Ponta şi de la ministrul Relu Fenechiu, referitoare la poziţia sa în cadrul companiei. El a spus că, sub managementul său, a reuşit să reducă pierderile companiei cu 45%. Mandatul său era de patru ani.

Managerul belgian crede că se doreşte înlocuirea lui, iar în pole-position se află Nicolae Demetriade, cel care a condus Tarom în perioada 2000-2001, iar pe termen lung, îl vede la conducerea Tarom pe Valentin Macec, fostul consilier personal al ministrului Transportului, Ovidiu Silaghi.

 

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...