Seceta va continua să afecteze suprafeţe agricole din mai multe zone ale ţării

Suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, Maramureş, cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei, Crişanei, sud-estul Olteniei, sud-vestul şi local în nordul Transilvaniei se vor afla, în continuare, sub efectul fenomenului de secetă pedologică de la nivel moderat până la extrem, arată prognoza agrometeorologică valabilă în perioada 2 - 8 septembrie 2014, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie /ANM/.
Economica.net - mar, 02 sept. 2014, 08:57
Seceta va continua să afecteze suprafeţe agricole din mai multe zone ale ţării

Pe fondul condiţiilor meteorologice anunţate de către specialişti, din punct de vedere agrometeorologic, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb, se va încadra în limite satisfăcătoare şi izolat apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole.

‘În Dobrogea, Maramureş, cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei, Crişanei, sud-vestul şi local în nordul Transilvaniei, sud-estul Olteniei se va semnala în continuare fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă’, se arată în prognoza agrometeorologică.

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole. Pe suprafeţe extinse din sud-estul, sudul, estul şi vestul ţării, se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă).

În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor agricole pe fondul regimului hidro-termic din aer şi sol favorabil, atât la culturile prăşitoare, cât şi la speciile pomi-viticole, ritmurile de creştere, coacere şi maturare vor evolua în general normal în cea mai mare parte a ţării, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

Sub aspect termic, intervalul 2-8 septembrie se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, dar instabilă, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 16 – 28 de grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1- 8 grade Celsius, în toate zonele de cultură.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 22 – 33 grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării, iar temperatura minimă a aerului se va situa între 8 – 22 grade Celsius, în aproape toată ţara, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată îndeosebi în jumătatea de sud a ţării şi se va manifesta ploi cu caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi local de căderi de grindină. De asemenea, în primele zile ale perioadei, cantităţile de apă pot depăşi 15 – 20 de litri/mp şi izolat, 30 litri/mp.

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...