Şeful Ryanair: Vrem să spargem monopolul Tarom pe cursele interne. Blue Air şi Wizz Air trebuie să scadă tarifele

Ryanair şi-a stabilit a doua bază din România, la Bucureşti, unde a alocat trei avioane, după ce luna trecută şi-a marcat teritoriul cu prima bază, la Timişoara. Prezent la Bucureşti, şeful Ryanair a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că va vrea să spargă monopolul Tarom de pe rutele interne, iar ceilalţi doi concurenţi, Blue Air şi Ryanair vor fi nevoiţi să scadă preţurile. 
Andrada Ghira - mar, 16 feb. 2016, 21:59
Şeful Ryanair: Vrem să spargem monopolul Tarom pe cursele interne. Blue Air şi Wizz Air trebuie să scadă tarifele

Şase minute peste ora 14. Şeful Ryanair, Michael O’Leary, cunoscut pentru excentricitatea sa, a intrat val-vârtej, cu geanta pe umărul stâng în sala pregătită pentru prima conferinţă de presă de la Bucureşti. 

„Am avut o plecare la timp, nu premierul vostru care a zburat cu Tarom şi a întârziat”, încarcă irlandezul să justifice cele şase minute de întârziere. 

După ce luna trecută gigantul low-cost şi-a stabilit prima bază din România, la Timişoara, acum a mai marcat un teritoriu şi a stabilit a doua bază la Bucureşti. Vestea e bună, zice el, mai ales pentru psagerii care vor să zboare la preţuri mici. Însă, aşteaptă un răspuns la oferta pe care le-a făcut-o celor de la Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB), potrivit căreia, Ryanair vrea să creacă în doi ani la un trafic de pasageri de 3 milioane. Şi nu oricum. Vrea suplimente din partea conducerii Aeroportului Otopeni pentru a face acest lucru. 

„Avem discuţii în derulare cu Aeroportul Otopeni. Cei de la Aeroport spune spun că sunt restricţii cu privire la capacitatea de transport, undeva la 10 milioane de pasageri. Eu nu cred că există astfel de restrictii, aveţi piste care suportă o capacitate de 25 de milioane de pasageri. Nu e niciun motiv pentru care nu am creşte puternic, dar dacă vrei să creşti, trebuie să vedem stimulente pentru acest lucru”, a declarat Michael O’Leary, CEO Ryanair. 

La baza de la Bucureşti vor fi alocate trei avioane, vor fi efectuate 90 de zboruri săptămânate spre zece destinaţii şi va susţine 1.000 de locuri de muncă „în sit”. În prezent, circa 150 de români lucrează pentru Ryanair, care face angajări pentru personal de cabină. Ryanair a lansat şi varianta în limba română a site-ului de rezervări online, unde se găsesc bilete cu preţuri ce pornesc de la 10 euro pentru un segment. 

Vrem să spargem monopolul Tarom 

Cât despre piaţa internă, unde va opera zboruri pe ruta Bucureşti-Timişoara de la sfârşitul lui octombrie, O’Leary spune că se uită şi la alte rute interne şi se află în discuţii cu reprezentanţii aeroporturilor, dar crede că e mult potenţial pe rutele internaţionale.

„Piaţa internă din România nu este aşa de mare, pentru moment, Tarom deţine monopolul. Vrem să spargem acest monopol şi să aducem preţuri mici pasagerilor pe rutele interne, dar cea mai mare creştere în următorii doi, trei ani va fi generată de rutele internaţionale, care vor lega Bucureştiului de o parte din cele peste 200 de aeroporturi spre care zburăm. Dacă Aerportul Otopeni va accepta propunerea noastră, veţi vedea rute spre Germania, Polonia şi ţările scandivane„, mai spune şeful Ryanair.

Chiar dacă vrea să concureze Tarom, care nu se află într-o poziţie tocmai profitabilă, după şapte ani de pierderi şi încercări de restructurare nereuşit, O’Leary spune că dacă nu ar fi existat Tarom, nu ar fi existat nici Ryanair. 

„Fără experienta de la Tarom, în primii ani de existenţă, Ryanair nu ar fi existat. Aveam avioane de la Tarom, piloţi de la Tarom, personal tehnic (nr. – în 1986, Ryanair a luat în leasing trei Rombac 1-11 de la Tarom, care în perioada 1986-1992 a efectuat pentru Ryanair lucrări de mentenanţă şi servicii de reparaţii). Din păcate, 30 de ani mai târziu, Ryanair a ajuns de la şase avioane Rombac, la o flotă de peste 300 de avioane Boeing”, mai spune irlandezul. 

Iar companiei naţionale îi va fi şi mai greu să supravieţuiască pe actuala piaţă, pentru că, spune O’Leary, Tarom este o companie mică la nivel european şi este controlată de mediul politic. „Nu sunt eu în măsură să e dau sfaturi, sper să supravieţuiască, dar va fi o provocare pentru Tarom următorii cinci-zece ani”, mai spune directorul gigantului low-cost. 

„Vom reduce preturile la orice nivel este nevoie pentru a umple avioanele” 

Aşa se explică preţurile de 1 euro sau cinci euro din ofertele recente. Dacă pe alte pieţe Ryanair a aplicat tarife de 1 euro, în România, cel mai mic preţ a fost de 5 euro/segment, pentru rutele din Bucureşti spre Bologna şi Milano.  Întrebat când vom vedea tarife de 1 euro şi pentru cursele din România, CEO-ul Ryanair spune că „9,99 euro e un preţ bun pentru vânzarea rapidă (nr. – ofertă disponibilă pentru zborurile de la Bucureşti), dar dacă va fi o perioadă slabă pe unele rute, vei vedea tarife de  4,99 euro, 1,99 euro. Vom reduce preţurile la orice nivel este nevoie pentru a umple avioanele. Facem la fel pe toate rutele noastre. Scădem preţul până ajungem la un grad de ocupare de 90%”.  

În plus, costurile de operare mai mici decât ale concurenţilor, permite giantului low-cost să atace rute acolo unde vede preţuri mari. Aşa cum s-a întâmplat şi cu ruta Bucureşti-Atena, spre care operau zboruri Tarom şi Aegean Airlines. „Spre Atena ni s-au părut preţurile mari şi am zis că ar fi o destinaţie de iarnă rezonabilă. Iar dacă sunt preţuri mari, noi putem veni cu preţuri mici. „

Cu noile avioane care vor intra în flota companiei, Ryanair îşi va dubla capacitatea în circa 8 -10 ani şi va transporta 160 de milioane de pasageri, la nivel european. Pe piaţa din România, vrea să ajungă cea mai mare companie din România. Iar reacţia competitorilor Wizz Air şi Blue Air va fi să reducă preţurile, credere executivul. 

Despte turismul din România,  O’Leary spune că există un potenţial enorm şi că suntem una dintre „bijuteriile nedescoperite din Europa”, că locuitorii din Europa de Vest s-au plictisit de Cehia, Ungaria sau Slovacia şi vor ceva nou. Întrebat de ECONOMICA.NET dacă şi-ar petrece vacanţa în România, irlandezul spune că şi-ar petrece vacanţele la muncă. 

„Am patru copii şi prefer să îmi petrec vacanţa la muncă şi să-imi trimit copiii în România”, glumeşte directorul Ryanair. „Am venit de la schi cu copiii mei de cinci, şase, opt şi 10 ani şi nu mai vreau să mă duc în vacanţă. Dar, mi-ar plăcea să petrec un weekend prelungit aici în Bucureşti, cu soţia, dacă lăsăm copii acasă”. 

Michael O’Leary conduce compania din anul 1994, după ce anterior a fost director adjunct. Însă, el a fost angajat de familia Ryan în 1987 ca şi consilier financiar. Astăzi, averea lui este estimată la peste 750 de milioane de euro.

Profitul Ryanair s-a dublat în trimestrul patru din 2015 datorită majorării numărului de pasageri şi a declinului preţului ţiţeiului, iar cea mai mare companie aeriană low cost din Europa a anunţat că va returna investitorilor 800 milioane de euro (868 milioane de dolari) prin răscumpărarea de acţiuni,

Profitul după taxe a urcat la 103 milioane de euro în ultimele trei luni din 2015, de la 49 milioane de euro în perioada similară din 2014, în timp ce numărul de pasageri a crescut cu 25%, la 20 de milioane, a anunţat luni compania irlandeză. Analiştii se aşteptau la un profit de 118,2 milioane de euro.

Pentru a face faţă cererii în creştere, Ryanair a comandat 183 de avioane Boeing 737-800, care au fost livrate în perioada 2014 – 2018, şi 200 de aeronave Boeing 737 Max 200s, ce vor fi aduse în perioada 2019 – 2023.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...