Sindicatele cer MFP majorarea valorii tichetului de masă la 14-15 lei

Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa a solicitat, miercuri, majorarea valorii tichetului de masă la 14-15 lei, de la 9,35 lei în prezent, cu prilejul consultărilor care au avut loc în cadrul Comisiei de Dialog Social la Ministerul Finanţelor Publice /MFP/.
Economica.net - mie, 26 nov. 2014, 20:20
Sindicatele cer MFP majorarea valorii tichetului de masă la 14-15 lei

‘Am propus ca, odată cu modificarea Hotărârii de Guvern privind metodologia de aplicare a Legii tichetelor de masă, să se facă şi o corecţie a valorii tichetului, care, practic, a pierdut din valoare, prin două căi, într-o perioadă de 5-6 ani. Iniţial, tichetele de masă nu erau impozitate şi salariaţii primeau integral valoarea tichetului. În 2010, fiind introdus impozitul de 16%, salariaţii au pierdut această valoare din suma totală a tichetelor pe care le primeau de la angajator. Mai mult, Ministerul Muncii, nerespectând prevederea legală referitoare la modul de indexare, a omis din 2006 până în prezent, de câteva ori, să indexeze la termen valoarea tichetului, adică semestrial’, a declarat, pentru AGERPRES, vicepreşedintele CNS Cartel Alfa, Petru Sorin Dandea.

El a spus că evaluările confederaţiei sindicale arată că o valoare corectă a tichetului de masă s-ar situa la 14-15 lei.

Tichetele de masă au fost introduse în 1998 şi aveau iniţial o valoare de 15.000 de lei vechi (1,50 lei). În prezent, valoarea tichetelor de masă este de 9,35 lei/zi lucrată.

Proiectul de Hotărâre de Guvern, discutat miercuri de Comisia de Dialog Social la nivelul MFP, ar putea fi aprobat de Executiv în următoarele două săptămâni şi vizează în principal faptul că angajatorii vor putea opta pentru acordarea tichetelor de masă în format electronic, oferite sub forma unui portofel electronic alimentat de emitenţi.

Proiectul de act normativ implementează modificările aduse Legii nr. 142/ 1998 privind acordarea tichetelor de masă prin Legea nr. 291/2013, prin introducerea posibilităţii emiterii de tichete de masă şi pe suport electronic, ca o alternativă modernă la cele pe suport de hârtie.

Potrivit documentului, angajatorii vor stabili, împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau ai salariaţilor, prin contractele colective de muncă, clauze privind acordarea alocaţiei individuale de hrană sub forma tichetelor de masă, precum şi forma suportului acestora, respectiv suport electronic şi/sau hârtie.

MPF precizează că, în cazul acordării tichetelor de masă în format electronic, angajatorii vor alimenta suportul electronic cu valoarea nominală aferentă tichetelor de masă, care va fi folosită exclusiv pentru achiziţionarea de produse alimentare, fără a fi permisă efectuarea de operaţiuni de retragere de numerar.

De asemenea, noile reglementări ce vor fi introduse în proiectul de hotărâre creează angajaţilor posibilitatea de a utiliza mai flexibil tichetele de masă. În acest sens, vor fi eliminate prevederile care limitează utilizarea a maximum două tichete de masă/ zi, în concordanţă cu modificările aduse prin Legea nr. 291 /2013 pentru modificarea Legii nr. 142/ 1998 privind acordarea tichetelor de masă.

Potrivit MFP, un alt element de noutate introdus de proiectul de act normativ constă în aplicarea unitară a reglementărilor în cazul salariaţilor care lucrează în regim de tură. Astfel, în cazul în care un angajat lucrează în ture şi timpul de lucru este mai mare de opt ore/zi, numărul de tichete de masă (indiferent de suportul pe care sunt emise – hârtie sau electronic) la care are dreptul pe lună se calculează adunând numărul de ore lucrate şi împărţind această sumă la opt. Concret, în proiectul de hotărâre se menţionează că salariaţii vor beneficia lunar de un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile în care sunt prezenţi la lucru în unitatea angajatorului, iar acest număr nu-l poate depăşi pe cel al zilelor lucrătoare.

Proiectul de HG include, de asemenea, informaţii privind modul în care angajatorii vor putea achiziţiona tichetele electronice. Pe lângă implementarea reglementărilor privind acordarea tichetelor de masă pe suport electronic, proiectul urmăreşte şi alte obiective, precum creşterea disciplinei contractuale şi siguranţei financiare a sistemului tichetelor de masă şi asigurarea unui control mai eficient al utilizării tichetelor de masă.

În cadrul procesului de elaborare a proiectului de Hotărâre a Guvernului s-a avut în vedere ca noile prevederi legale să asigure accesul tuturor entităţilor interesate să devină emitenţi de tichete de masă pe o piaţă concurenţială, concomitent cu respectarea caracterului de beneficiu social oferit angajaţilor pentru acoperirea costurilor de masă.

Reglementările cuprinse în proiectul Hotărârii de Guvern au fost stabilite în urma consultării cu Asociaţia Emitenţilor de Tichete de Masă din România, Asociaţia Română a Băncilor, Asociaţia de Plăţi Electronice din România, Confederaţia Naţională Sindicală ‘Cartel ALFA’, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale.

Te-ar mai putea interesa și
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut loc în aprilie
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut ...
Forțe armate palestiniene, dintre care una pretinde că face parte din gruparea islamistă Hamas, au furat luna trecută un total de 66 de milioane de euro din seifurile mai multor sucursale bancare......
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
Polonia a anunţat că a fost la rândul său vizată de presupuse atacuri cibernetice atribuite unui grup rus numit APT28, ...
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
În noaptea de Înviere, linia de tramvai 41 va avea un program de funcţionare prelungit, până la ora 03.00, pentru a ...
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Statele Unite vor să ofere insulelor din Pacific o "alegere mai bună" decât China, chiar dacă Washingtonul singur nu ...