Singurul producător român de tramvaie, exclus de la cea mai mare licitaţie din ţară

Astra Vagoane Călători, singurul producător de tramvaie din România, este exclus din start de la cea mai mare licitaţie de profil din ţară. Astfel, compania nu poate participa la procedura pentru achiziţia a 100 de tramvaie în Capitală, din cauză că Primăria Bucureşti impune ofertaţilor o cifră de afaceri medie pe ultimii trei ani de minim 280 milioane de lei, adică peste patru ori mai mare decât cea a firmei din Arad.
Anemona Andone - joi, 20 dec. 2018, 19:40
Singurul producător român de tramvaie, exclus de la cea mai mare licitaţie din ţară

Primăria Muncipiului Bucureşti a publicat la începutul lunii decembrie anunţul pentru achiziţia a 100 de tramvaie, valoarea estimată a contractului fiind de 845,68 milioane de lei, fără TVA.

Una dintre condiţiile pentru participare la licitaţie este ca „media cifrei de afaceri anuale a ofertantului pe ultimii 3 ani (2015, 2016, 2017) să fie de minim 280.000.000 lei.”

Conform datelor de la Ministerul Finaţelor Publice, Astra Vagoane Călători a obţinut în anii menţionaţi cifre de afaceri de 96 milioane de lei, 60 de milioane de lei, respectiv 41 de milioane de lei.

Astfel, singurul producător autohton de tramvaie este exclus din start de la cea mai mare achiziţie de tramvaie din ţară.

Contactaţi de către Economica.net, reprezentanţii Astra Vagoane Călători au spus că nu pot face deocamdată niciun comentariu. „Analizăm condiţiile şi caietul de sarcini şi vom lua ulterior o decizie”, au spus aceştia.

La rândul său, Primăria Municipiului Bucureşti a transmis că nu poate oferi detalii şi clarificări privind această procedură, având în vedere faptul că licitaţia privind achiziţionarea a 100 de tramvaie a fost publicată în SICAP, iar procedura pentru desemnarea câştigătorului este în derulare. 

„Singura informaţie pe care o poate oferi în acest moment Primăria Capitalei este aceea că documentaţia pentru organizarea licitaţiei a fost verificată şi validată de către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, prin urmare întruneşte toate condiţiile unei licitaţii publice transparente”, au spus reprezentanţii PMB pentru ECONOMICA.NET.

Pentru a participa la licitaţie, companiile trebuie să depună de asemenea documente din care să reiasă că au livrat/furnizat produse similare cu cele care fac obiectul achiziţiei, la nivelul unuia sau mai multor contracte în valoare cumulată de minim 28.000.000 lei, cu indicarea datelor şi a beneficiarilor publici sau privaţi.

Oferta trebuie să conţină cinci variante de design şi toate tramvaiele vor fi fabricate de acelaşi producător sub aceeaşi marcă. De asemenea, ofertantul trebuie să prezinte şase planuri de vopsire monocoloră pentru tramvaie şi anume alb, orange, roşu, galben, verde şi albastru, însoţite de câte şapte nuanţe.

Potrivit caietului de sarcini, bicicliştii vor avea posibilitatea să urce bicicletele în noile tramvaie, care vor avea două locuri pentru depozitarea acestora. Transportul biciletelor se va realiza printr-un sistem de prindere rabatabil la capătul vehiculului, la ultima uşă dublă.

Tramvaiele trebuie să aibă 36 de metri, podeaua coborâtă integral şi cinci uşi duble. Contractul include, de asemenea, piesele de schimb, consumabilele, serviciile de punere în funcţiune, servicii de întreţinere, service şi remedierea defecţiunilor pe perioada garanţiei. Totodată, câştigătorul va asigura şi şcolarizarea personalului care va opera tramvaiele.

Pentru reglarea temperaturii la interior, vehiculele vor utiliza iarna un sistem de încălzire care va realiza o temperatură de minim 10 grade în maxim jumătate de ora când afară vor fi -20 de grade Celsius. Pe timp de vară, sistemul de ventilaţie forţată va înlocui volum de aer de la interior în maxim 15 minute şi va intra automat în funcţiune cu un termostat reglabil, fixat la 24 de grade Celsius. De asemenea, tramvaiele vor avea senzori de temperatură.

Termenul limită de depunere a ofertelor este data de 14 februarie 2019, aceastea urmând să fie evaluate pe 14 iulie 2019. Potrivit anunţului publicat în sistemul electronic de achiziţii, criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate-preţ.

Te-ar mai putea interesa și
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul premium printr-o gamă bogată și o strategie aparte....
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea ...
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...