Sistemul de calcul al accizei la carburanţi se va schimba. Era favorabil pentru noi, dar rău pentru buget

După ce timp de ani de zile au pierdut, românii urmau să câştige ceva bănuţi în anul 2014, pentru că vor plăti accizele la un curs mai bun. Pus în faţa situaţiei de a strânge orice pentru că veniturile bugetului sunt mici, Guvernul vrea să schimbe situaţia.
Mihai Nicuţ - mie, 30 oct. 2013, 08:39
Sistemul de calcul al accizei la carburanţi se va schimba. Era favorabil pentru noi, dar rău pentru buget

Guvernul intenţionează să modifice sistemul de calcul al accizei la carburanţi anul viitor, astfel încât accizele să nu mai fie plătite la cursul valutar de la data de 1 octombrie a anului precedent.

Anunţul a fost făcut de ministrul bugetului, Liviu Voinea, pentru ziarul Gândul. „Ce nu mi se pare mie în regulă la accize este altceva: şi anume această determinare a nivelului la 1 octombrie. Nu este niciun motiv plauzibil pentru care accizele sunt legate de cursul de schimb de la 1 octombrie”, a spus ministrul Bugetului.

„Dumneavoastră găsiţi o motivaţie logică pentru care avem determinarea la 1 octombrie? A existat o motivaţie câtă vreme era clar că se depreciază în permanent cursul de schimb. Şi atunci aveai cumva o certitudine că prin raportarea unui curs mai mare vei avea încasări. Dar cursul e foarte stabil, raportarea la cursul de schimb nu se justifică”, a mai spus Voinea.

Ministrul a făcut aceste declaraţii în contextul în care premierul Victor Ponta anunţa recent că are în vedere o introducere a unei noi taxe în preţul carburanţilor, din care să se finanţeze exclusiv construcţia de autostrăzi.

La mai multe mărfuri, printre care şi carburanţii, consumatorii români plătesc accize. Acestea sunt calculate în euro, dar se plătesc în lei. Potrivit actualului Cod Fiscal, cursul de schimb la care se plătreasc accizele la carburanţi, băuturi alcoolice, ţigări, etc. pentru un an este cel stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 1 octombrie a anului precedent.

Regula este veche de ani de zile iar consumatorii români au avut de suferit pentru că mpneda naţională se deprecia. Practic, noi plăteam mai mult, statul încasa mai mult. Situaţia s-a schimbat însă în acest an, când cursul de schimb a lucrat în favoarea consumatorilor şi în defavoarea bugetului de stat. La data de 1 octombrie, cursul a fost mai bun decât cel de acum un an, leul apreciindu-se faţă de euro. Cursul a fost de 4,4485 lei/euro.

Astfel, accizele vor scădea, în lei, cu 1,65%, în 2014.

Citeşte şi Guvernul se pregăteşte să mai pună o taxă pe carburanţi

Însă, dacă sistemul de calcul al accizei se va schimba, este posibil ca această ieftinire să nu mai aibă loc. „Vom vedea” a spus Voinea când a fost întrebat de cei de la Gandul dacă noul mod de calcul al accizei avut în vedere va conduce la o scumpire a benzinei.

Te-ar mai putea interesa și
Grecia așteaptă 34,5 milioane de turiști în acest an
Grecia așteaptă 34,5 milioane de turiști în acest an
Grecia ar urma să înregistreze noi cifre record privind sosirile turiştilor în 2024 şi în următorii ani, atrăgând vizitatori de pe noi pieţe şi consolidându-şi poziţia de destinaţie......
Ciolacu anunță că nu va reduce fiscalitatea pe muncă, în ciuda faptului că este una dintre cele mai ridicate din Europa
Ciolacu anunță că nu va reduce fiscalitatea pe muncă, în ciuda faptului că este una dintre cele mai ridicate din Europa
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, la Târgovişte, că impozitarea muncii în România este una dintre cele mai ...
Ministrul Agriculturii Florin Barbu: Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe este esenţială în viitoarea PAC
Ministrul Agriculturii Florin Barbu: Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe este esenţială în viitoarea ...
Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe, prin care să se acorde acelaşi nivel al plăţilor pentru toţi ...
Bratislava ia în considerare construirea unui nou reactor nuclear, cu o capacitate de până la 1,2 gigawaţi
Bratislava ia în considerare construirea unui nou reactor nuclear, cu o capacitate de până la 1,2 gigawaţi
Guvernul slovac ia în considerare construirea unei noi unităţi nucleare, cu o capacitate de până la 1,2 gigawaţi (GW), ...