Stocul modern de spaţii de birouri din Capitală a ajuns la 2,64 milioane mp – Raport

Stocul modern de spaţii de birouri din Capitală a ajuns la 2,64 milioane metri pătraţi, în 2016, ultimele trei luni ale anului aducând industriei de real estate cea mai mare cerere de spaţii de birouri tranzacţionate într-un singur trimestru, respectiv 144.000 de metri pătraţi, conform unui raport realizat de o companie de consultanţă imobiliară, remis luni AGERPRES.
Economica.net - lun, 30 ian. 2017, 11:44
Stocul modern de spaţii de birouri din Capitală a ajuns la 2,64 milioane mp - Raport

Cererile noi şi extinderile de spaţii de birouri au fost, în ultimul trimestru din 2016, de 50.000 mp, ceea ce reprezintă aproape jumătate din cererile pe întregul an 2016, care au atins nivelul de 110.000 mp.

Conform raportului privind piaţa de clădiri de birouri din Capitală, din totalul livrat în 2016 de 294.000 mp, în trimestrul IV s-au finalizat patru noi clădiri de birouri, cu o suprafaţă totală de 80.000 mp. În total pe tot parcursul anului 2016 s-au tranzacţionat aproximativ 412.000 mp, o cerere record tranzacţionată până acum în România, din care peste 120.000 mp au reprezentat renegocieri şi prelungiri de contract. Numărul de spaţii noi de birouri finalizate în anul 2016 a fost de patru ori mai mare comparativ cu anul 2015 şi de trei ori mai mare faţă de anul 2014.

Analiza relevă că, la finele anului 2016, stocul modern de spaţii de birouri clasa A şi B a atins pragul de 2,64 milioane mp, din care 44% este reprezentat de spaţii de birouri clasa A. Acestea vor depăşi ca suprafaţă birourile de clasa B la sfârşitul anului viitor, conform estimărilor analizei realizate de CBRE. Reprezentanţii companiei indică şi faptul că stocul de birouri din Bucureşti se va alinia la stocurile similare din Budapesta şi Praga la sfârşitul anului viitor.

În următorii doi ani, sunt anunţate proiecte care însumează 592.000 mp, 40% în zona de Vest, 37% în zona de Nord şi Pipera şi 15% în zona de Centru.

Raportul mai arată că 27% din totalul tranzacţionat în acest an, respectiv 110.000 mp, au reprezentat tranzacţii de extindere şi cereri noi de spaţii de birouri. Aceasta înseamnă că practic au fost create cel puţin 11.000 de noi locuri de muncă, la o medie de 10 mp/angajat. Se estimează că numărul de locuri de muncă ar putea să fie mai mare, în condiţiile în care pentru companiile de outsourcing media de ocupare este de 7-8 mp/angajat.

Te-ar mai putea interesa și
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe măsură ce organismele de reglementare vor să întrerupă legăturile......
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...