Studiul privind reabilitarea a zece clădiri cu risc seismic din Centrul Vechi, aprobat de CGMB

Proiectul privind un studiu de fundamentare prin care să se decidă cum vor fi reabilitate zece clădiri cu risc seismic din Centrul Istoric aflate în proprietatea municipalităţii, construite între 1824 şi 1930, a fost aprobat, joi, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).
Economica.net - joi, 31 oct. 2013, 16:35
Studiul privind reabilitarea a zece clădiri cu risc seismic din Centrul Vechi, aprobat de CGMB

Proiectul de hotărâre are în vederea aprobarea unui studiu de fundamentare prin care să fie prospectată posibilitatea începerii unui proiect de investiţie în regim de concesiune de lucrări publice sau servicii ori printr-un parteneriat public- privat pentru consolidarea şi restaurarea clădirilor cu risc seismic din Centrul Istoric aflate în proprietatea municipiului Bucureşti.

Pe lista imobilelor pentru care ar putea fi realizat studiul de fundamentare se află zece clădiri cu ani de construcţie între 1824 şi 1930, cu regim de înălţime de până la patru etaje şi cu suprafeţe între 144,45 metri pătraţi şi 3.132,85 metri pătraţi.

Trei din cele zece clădiri sunt pe strada Lipscani, la numerele 33, 44 şi 75, alte două sunt pe strada Blănari, la numerele 6 şi 13 şi câte una pe străzile Franceză nr. 5, Covaci nr. 11, Bărăţiei nr. 50, Sfânta Vineri nr. 7, corpul B şi Calea Moşilor nr. 82 (cunoscută sub numele de Hanul Polonez).

Studiul de fundamentare trebuie să aibă în vedere modalitatea în care se vor consolida şi restaura clădirile, susţinerea financiară şi care va fi contribuţia municipalităţii, dar şi mai multe alternative de realizare a proiectului, potrivit expunerii de motive a proiectului.

În document se precizează că cele mai multe clădiri din Centrul Vechi al Capitalei nu au fost renovate şi consolidate de zeci de ani şi pot să se prăbuşească în orice moment peste terasele amenajate la parter.

Totodată, în raportul de specialitate al proiectului se arată că, având în vedere „efectele crizei economice asupra veniturilor publice aflate la dispoziţia municipiului Bucureşti şi al limitării capacităţii de atragere de împrumuturi locale”, se consideră ca „necesar şi oportun” ca lucrările de consolidare sau restaurare să se realizeze ori în regim de concesiune, ori în parteneriat public-privat.

Zona Centrului Istoric ocupă o suprafaţă de aproximativ 50 de hectare şi este amplasată în perimetrul cuprins între Bulevardul Regina Elisabeta (la nord), Bulevardul Corneliu Coposu şi Splaiul Independenţei (la sud), strada Hristo Botev (la est) şi Calea Victoriei (la vest).

În zona istorică a Capitalei, clădirile sunt deţinute de persoane private, în totalitate de municipalitatea bucureşteană sau în comun de persoane private şi municipalitate.

Te-ar mai putea interesa și
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează, vineri, Agenţia Municipală pentru......
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, ...