Super roşia românească ajunge în magazinele Lidl, după 27 de ani de dispariţie

Celebrul soi de roşii Buzău 1600, creat în anii '80, a fost readus în cultură cu ajutorul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău şi va ajunge, de la finalul săptămânii, în magazinele retailerului german Lidl din toată ţara. Un kilogram va costa 5,99 lei.
Alina Stanciu - Dum, 09 iul. 2017, 19:31
Super roşia românească ajunge în magazinele Lidl, după 27 de ani de dispariţie

Depozitele retailerului german Lidl sunt pregătite pentru a livra la nivel naţional unul dintre cele mai apreciate soiuri de roşii româneşti, Buzău 1600. Roşiile vor ajunge pe rafturi de la finalul săptămânii şi vor avea un preţ de 5,99 de lei pe kilogram. Producţia este asigurată de printr-o colaborare pe care Lidl a iniţiat-o anul trecut cu Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău (SCDL Buzău), care a asigurat răsadurile şi şase producători locali care au încheiat un contract cu retailerul pentru a putea cultiva soiul. Patru dintre producători provin din bazinul legumicol Băleni, județul Dâmbovița, un grup de producători din Deva și un producător local din Copăceni, județul Ilfov.”Răsadurile roşiilor au fost plantate atât în spaţii protejate, cât şi în câmp deschis, la ferme cu tradiţie în cultivarea tomatelor, partenere Lidl România”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Lidl.

În total se estimează că vor fi livrate în jur de 150 de tone.

Cum a fost ales acest soi pentru cultivare

Soiul de roșii Buzău1600 a fost ales ca o primă etapă a unui proiect iniţiat de Lidl, în urma unei sesiuni de degustare și testare a mai mult soiuri autohtone de tomate derulate cu sprijinul USAMVB și a Stațiunii de Cercetare Buzău. Soiul care s-a făcut remarcat a fost si cel cu gustul cel mai apropiat de preferințele consumatorilor. Răsadurile au fost crescute la SCDL Buzău și cultivate de 6 producători locali, parteneri Lidl, cu experiență în cultivarea tomatelor: 4 provin din bazinul legumicol Băleni, județul Dâmbovița, un grup de producători din DEVA și un producător local din Copăceni, județul Ilfov.

Iniţiativa este o premieră pe plan local fiind posibilă extinderea proiectului ce face parte din platforma „Cultivat în România, specific românesc”,  o platformă dedicată revitalizării soiurilor tradițional românești de legume și fructe.

Povestea Buzău 1600

„Super roşia”, aşa cum i se mai spune soiului Buzău 1600 de către cercetători datorită gustului bun şi a conţinutului mare de licopen (un antioxidant puternic cu proprietăţi antiproliferative (inhibă dezvoltarea celulelor canceroase) a fost creată în 1976 la staţiunea legumicolă din Buzău. A fost denumită aşa pentru a marca cei 1.600 de ani de atestare documentară a municipiului Buzău, pe atunci un punct important pe harta producţiei de legume şi fructe româneşti.
Un an mai târziu, soiul creat special pentru a fi consumat proaspăt ajunge în pieţele din toată România şi va fi cultivat şi consumat pe scară largă până în anii ’90 când soiurile importate, cu creştere mai rapidă şi mai rezistente, au început să invadeze piaţa. „Acest soi este o creaţie din anii ’80, tradiţională pentru România. Este un soi apreciat pentru formă şi aromă, dar neglijate în ultimii ani de marii cultivatori din cauza apariţiei hibrizilor care fac fructe multe mai rezistente în timp. Acestea rezistă undeva la 10 zile dacă sunt culese mai devreme, faţă de hibrizi care fac fructe ce se pot păstra şi luni de zile de la recoltare. De aceea, legumicultorii le cultivă doar pentru uzul personal”, explica pentru ECONOMICA.NET dr. inginer Costel Vânătoru din cadrul SCDL Buzău, inventatorul celorlalte trei soiuri testate de Lidl.

Roşia Buzău 1600 are o mărime de 200-250 de grame, culoarea roşie deschis, forma sferică turtită, seminţe puţine şi mari şi pulpa roşie. Conţine minerale, dar şi o cantitate mare de licopen şi carotinoizi care ajută la prevenţia apariţiei celulelor canceroase, potrivit cercetătorilor.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...