Surprize din partea Guvernului: Impozite pentru punctele ANRP prin care se despăgubesc foştii proprietari

Modificările legislative pregătite în domeniul fiscal vor afecta puternic deţinătorii de puncte de despăgubire emise de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. 
Economica.net - lun, 08 mai 2017, 10:56
Surprize din partea Guvernului: Impozite pentru punctele ANRP prin care se despăgubesc foştii proprietari

Guvernul are în vedere introducerea unui impozit de 3% pentru  veniturilor realizate de către proprietarii imobilelor naţionalizate, atunci când aceste venituri depăşesc 100.000 de euro. Ar urma să fie un impozit aplicat inclusiv pentru titlurile de plată obţinute în baza punctelor ANRP, iar, conform planurilor guvernului, noile prevederi ar intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Scutire eliminată

Legea 165/2013, care a introdus sistemul de compensare prin puncte a celor deposedați abuziv de regimul comunist, prevedea expres scutirea de impozit.

Deținătorii de puncte ANRP sunt în situația în care vor trebui să suporte o penalizare suplimentară, pe lângă faputul că sunt nevoiți să aștepte plata eșaonată chiar și după  foarte mulți ani de întârzieri. Conversia punctelor în numerar se poate face în limita a cel mult 20%  pe an.  2017 este primul an în care statul face plăți în baza punctelor și în același timp, ultimul în care tranzacțiile nu sunt impozitate.

Din cauza eșalonării plăților și riscul ca unele tranșe să fie amânate, unii deținători au optat pentru vânzarea pe piața secundară a punctelor. Deși  tranzacțiile se fac prețuri cu discount, avantajul este celeâ al încasării imediate a banilor.

Chiar și deținătorii care au solicitat încasarea unei tranșe de 20% de la stat pot în continuare să tranzacționeze ce mai au. Pentru a dispune cum doresc de puncte, deținătorii trebuie să solicitate Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților eliberarea unui nou certificat care să ateste număr de puncte rămase. În lipsa acestuia, riscul este de a deveni captiv plăților de la stat.

Cumpărători de anvergură

Pe piața secundară a punctelor ANRP, cel mai mare cumpărător este fondul de investiții Alpha Quest. Fondul a finalizat cu succes o ofertă publică de preluare de puncte, dar va continua să achiziționeze dețineri. Potrivit estimărilor oficiale, mai sunt de emis circa 3,5 miliarde de puncte de despăgubire, pe lângă cele 2,2 miliarde deja acordate. Procesul de despăgubire va mai dura circa 5 ani și în acest context, investitorii de anvergură și-au făcut planurile pe termen lung.  Circa 15% din punctele emise au fost deja tranzacționate.

Intrarea fondurilor de investiții pe piaţa secundară a punctelor de despăgubire a dus la reaşezarea tranzacţiilor şi la o creştere semnificativă a preţurilor de vânzare. În primii ani de emitere, vânzarea se făcea chiar şi la 20% din valoarea nominală, de un leu pe punct. 

Te-ar mai putea interesa și
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar în eventualitatea reluării negocierilor de pace, transmite agenţia EFE,......
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...