Theresa May anunţă un Brexit „dur”

Premierul britanic Theresa May a anunţat marţi, într-un discurs mult aşteptat, că Londra intenţionează să se despartă complet de Uniunea Europeană şi că nu are în vedere să opteze pentru ”ceva care să lase jumătate pe dinafară şi jumătate pe dinăuntru”, scrie The Associated Press.
Economica.net - mar, 17 ian. 2017, 12:36
Theresa May anunţă un Brexit

Ea a declarat că Regatul Unit ”nu se va agăţa de frânturi din aderare” şi nici nu doreşte o asociere sau să facă parţial parte din blocul european.

May a anunţat că Londra va forja un ”parteneriat nou şi egal” cu Europa.

Britanicii au decis în iunie, prin referendum, ca Regatul Unit să părăsească Uniunea Europeană.

În viziunea sa cu privire la Marea Britanie, May a subliniat că vrea ca ţara ei să iasă ”mai puternică, mai dreaptă, mai unită şi mai orientată către exterior decât înainte”.

Ea a anunţat, de asemenea, că Parlamentul britanic va putea să se exprime prin vot asupra acordului final cu privire la Brexit.

May: Marea Britanie nu mai poate rămâne pe piaţa unică. Vom negocia cel mai bun acord comercial posibil

Premierul britanic Theresa May a afirmat marţi, în discursul referitor la planurile pentru Brexit, că Marea Britanie nu mai poate rămâne pe piaţa unică, ci trebuie să încheie cel mai bun acord posibil, care să includă unele aspecte ale acesteia, transmite Reuters.

”Ceea ce propun nu poate însemna statutul de membru al pieţei unice”, a afirmat May în discursul susţinut la Londra.

Ea a explicat că statutul de membru al pieţei unice ar însemna ca ţara să nu iasă din Uniunea Europeană.

”În schimb, vrem cel mai mare acces posibil, printr-un acord de comerţ liber cuprinzător, îndrăzneţ şi ambiţios”, a arătat May, adăugând că acordul ar putea include elemente ale actualelor aranjamente ale pieţei unice, în anumite domenii.

Premierul a mai spus că apartenenţa la uniunea vamală ar restricţiona Marea Britanie şi că ţara trebuie să îşi dezvolte relaţiile comerciale cu pieţele globale de export aflate în dezvoltare.

 

Cetăţenii europeni vor fi ”bineveniţi” în continuare în Marea Britanie după Brexit, spune May, care speră că acest tratament va fi reciproc

Cetăţenii europeni vor fi ”bineveniţi” în continuare în Marea Britanie, a declarat marţi premierul Theresa May, referindu-se în acest discurs la relaţiile dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană, exprimându-şi speranţă că acest tratament va fi reciproc, relatează BBC News.

May: ”Eu nu susţin destrămarea UE”

Restul statelor UE nu înţeleg neapărat de ce britanicii au votat aşa cum au votat şi sunt îngrijorate, acum, faţă de ceea ce poate însemna Brexitul pentru viitorul Europei, a declarat marţi Theresa May, relatează BBC News.

Însă ea spune că Brexitul nu va conduce la o ”destrămare şi mai mare” a proiectului european şi insistă că ea nu susţine acest lucru.

Dar Regatul Unit este o ţară unică, cu o istorie şi o cultură politică unice, în care, spune ea, mai degrabă în mod amuzant nu există o tradiţie puternică a coaliţiei de guvernământ.

Marea Britanie ar putea să fie percepută ca un membru ”ciudat”, dar acest lucru se datorează în parte inflexibilităţii şi rigidităţii UE.

Renegarea predecesorului ei, David Cameron, a fost ”o ultimă încercare curajoasă” de reformare a Uniunii din interior, însă ea a eşuat, argumentează premierul britanic.

May vrea să evite schimbările bruşte pentru companii, la ieşirea din UE

Premierul britanic Theresa May a afirmat în discursul susţinut marţi că vrea să evite schimbările bruşte pentru companii, la ieşirea din Uniunea Europeană, fiind pentru efectuarea unor modificări treptate în domeniul imigraţiei, vămii şi al reglementărilor serviciilor financiare, transmite Reuters.

”Nu este în interesul nimănui să aibă loc o schimbare bruscă pentru companii, sau un risc pentru stabilitate, în timp ce schimbăm relaţiile existente într-un nou parteneriat cu UE”, a spus May.

Ea a precizat însă că asta nu înseamnă că va dori o formă de tranziţie nelimitată a statutului,” în care să fim blocaţi pentru totdeauna într-un purgatoriu politic permanent”, a spus May.

Premierul a mai subliniat că vrea ca acordul cu UE să aibă loc în intervalul de doi ani de negocieri pentru ieşirea din blocul comunitar.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...