TOP: Cât valorează cele mai mari companii din Fondul Proprietatea

Aproape 95% din valoarea Fondului Proprietatea (FP) este concentrată în 20 de pachete de acţiuni ale celor mai mari companii din România. Majoritatea companiilor din TOP 20 sunt nelistate la Bursă, cu cinci excepţii.
Adrian N. Ionescu - lun, 13 apr. 2015, 21:00
TOP: Cât valorează cele mai mari companii din Fondul Proprietatea

Cele mai mari trei companii din portofoliul Fondului Proprietatea (FP) acoperă 60% din valoarea acestuia, de aproape 12,8 miliarde de lei la 31 decembrie 2014, potrivit raportului FP pe anul trecut.

Pachetele OMV Petrom (SNP, 33,2% sau 4,29 miliarde lei) şi Romgaz (SNG, 10,3%, 1,36 miliarde de lei) sunt pe locurile 1 şi 3, în TOP 20. Potrivit celor mai recente cotaţii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB),  OMV Petrom  (SNP) valorează aproape 20,4 miliarde de lei (4,56 miliarde euro), iar Romgaz (SNG) aproape 13,5 miliarde de lei (3,05 miliarde de euro).

A doua clasată în top este Hidroelectrica, încă nelistată, deşi pachetul deţinut de FP, de 19,94% din total, valorează de aproape 2,18 miliarde de lei. Înseamnă că întreaga companie valorează peste 10,9 miliarde de lei (peste 2,48 miliarde de euro, la cursul de 4,4 lei / euro).

Valoarea celor mai mari 20 de companii nelistate la Bursă se ridică la peste 34 de miliarde de lei (peste 7,7 miliarde euro).  Evaluările au fost efectuate de către KPMG România și de către Ernst & Young Service, în conformitate cu standardele internaţionale de evaluare.

În total, faţă de 31 decembrie 2013, companiile nelistate au fost evaluate cu peste 1,36 miliarde de lei mai mult. Mai puţin de jumătate din companiile din TOP 20 au pierdut din valoare.

Cea mai mare pierdere de valoare, de 989 milioane de lei, a fost înregistrată de Complexul Energetic Oltenia.

Dintre companiile care au câştigat valoare anul trecut se remarcă Societatea Națională a Sării (Salrom), care este aşteptată la Bursă încă de l aînfiinţarea FP. Salrom valorează 292 de milioane de lei (66 de miliane de euro).

În portofoliul FP se mai strecoară doar alte trei pachete relativ mici ale unor companii mari listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB): 1,7% din BRD, companie care face 6,62 miliarde de lei la Bursă; 1,6% din Nuclearelectrica (SNN, 2,1 miliarde de lei) şi Banca Transilvania (TLV, 5,8 miliarde de lei).

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...