Transelectrica se judecă cu cea mai mare companie energetică din Norvegia, deţinută de stat. Nu a plătit transportul curentului

Transelectrica, operatorul reţelei naţionale de transprot al energiei electrică, are de recuperat datorii de aproape 400.000 de lei de la divizia de trading a fimei Statkraft, cel mai mare producător de energie din Norvegia şi unul dintre cei mai mari din Europa, deţinut de statul norvegian. Compania românească spune că a câştigat procesele şi acum face demersurile să încaseze banii.
Mihai Nicuţ - joi, 19 iul. 2018, 18:50
Transelectrica se judecă cu cea mai mare companie energetică din Norvegia, deţinută de stat. Nu a plătit transportul curentului

Compania Statkraft Market Gmbh apare ca datornic la Transelectrica, în contul creanţelor aferente serviciului de transport al energiei electrice, creanţe de recuperat pe cale juridică.

Statkraft Market Gmbh este o subsidiară a gigantului norvegian Statkraft, cel mai mare producător de electricitate din Norvegia şi unul dintre cei mai mari din Europa (63 TWh produşi în 2017, mai mult decât producţia totală a României), deţinută de statul norvegian.

Statkraft Market Gmbh este divizia de trading a grupului norvegian şi, cel mai probabil, datoriile au apărut pentru că nu a plătit tarifele de transport către Transelectrica pentru energia electrică achiziţionată din România şi vândută la export.

Solicitaţi, reprezentanţii Transelectrica au transmis că este vorba într-adevăr despre creanţe şi penalităţi pentru transportul energiei electrice care fac obiectul unor dosare în instanţă, pe care le-a câştigat şi acum aşteaptă să recupereze banii.

Iată integral răspunsul Transelectrica:
„Având în vedere solicitarea dumneavoastră privind creanța datorată Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrica Transelectrica SA de către societatea Statkraft Markets GmbH, menționăm că trebuie avute în vedere prevederile clauzelor din contractele, inclusiv cele de confidențialitate, în care CNTEE Transelectrica SA este parte, unele dintre ele neîncadrându-se la categoria informațiilor cu caracter public.

Potrivit art. 12, alin. (1) lit. c din Legea 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor următoarele informații: „c) informațiile privind activitățile comerciale sau financiare, dacă publicitatea acestora aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală ori industrială, precum și principiului concurentei loiale, potrivit legii”.

Astfel, creanțele datorate CNTEE Transelectrica SA de către Statkraft Markets GmbH, la data de 04.07.2018, potrivit evidențelor, sunt în cuantum total de 393.141 de lei, din care 230.022 de lei debit principal aferent prestării serviciilor de transport în perioada 01-31 ianuarie 2010, la care se adaugă suma de 163.119 de lei, penalități, calculate pentru perioada 1.02. 2010 – 31.12.2015.

Suma aferentă debitului principal a făcut obiectul dosarului nr. 60406/299/2012, soluționat irevocabil prin decizia civilă pronunțată de Curtea de Apel București la data de 04.07.2017, prin care, a fost admis recursul CNTEE Transelectrica SA, instanța dispunând obligarea Statkraft Markets GmbH la plata către CNTEE Transelectrica SA a sumei de 245.202,76 lei.

Menționăm că, pe rolul Judecătoriei Sector 1 București, se află spre soluționare și dosarul nr. 35868/299/2014, având ca obiect plata penalităților de întârziere.
În prezent, se întreprind demersuri pentru recuperarea creanței și punerea în executare a hotărârii judecătorești”

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...