Trei tone de porumb din cinci exportate de Europa sunt din România. Suntem în topul clasamentului

România şi-a menţinut poziţia de lider în clasamentul exportatorilor de porumb din Uniunea Europeană. În anul comercial 2014-2015 am luat cotă de piaţă de la Franţa şi am generat peste 60% din exporturile comunitare.
Alina Stanciu - lun, 14 sept. 2015, 21:00
Trei tone de porumb din cinci exportate de Europa sunt din România. Suntem în topul clasamentului

România a exportat în anul comercial iunie 2014- iulie 2015 în jur de 2,5 milioane de tone de porumb, de 2,4 ori mai mult decât în ultimii cinci ani, arată ultimul raport al Comisiei Europene. Am ajuns astfel să vindem peste graniţe aproximativ 64% din cele aproximativ 4 milioane de tone de porumb pe care le-a vândut anul acesta Uniunea Europeană. În perioada 2009-2013, ponderea porumbului românesc în total exporturi ale UE a fost de numai 48%.

De altfel, comparativ cu media ultimilor cinci ani, România a profitat pe două fronturi: pe de o parte a participat cu o cantitate mai mare la exportul total al comunităţii, care s-a majorat cu 78% faţă de perioada 2009-2013, iar pe de altă parte a transformat în avantajul său situaţia din Franţa, al doilea mare exportator european, care şi-a diminuat livrările. Franţa a raportat în acest an comercial o diminuare de 13% a exporturilor, până la 448 de mii de tone, fiind devansată de Bulgaria ale cărei exporturi au crescut cu 86%, până la 506 mii de tone. 

Cel mai mult porumb european (18% din total) a ajuns în Turcia, Coreea de Sud (14%), Egipt (11%) şi China (7%).

De unde am pornit

România a generat în urmă cu trei ani aproximativ 37% din cele 1,8 milioane de tone de porumb exportate de Uniunea Europeană. Avea ca principali parteneri comerciali Coreea de Sud, Turcia, Liban, Egip şi Libia. Era atunci în strânsă competiţie cu Franţa, care deţinea 34% din exporturile Uniunii, după care urmau Bulgaria cu 12% din piaţa de export şi Italia cu 5%.  

De altfel, ţara noastră este cel mai mare exportator de porumb al UE încă de la începutul anilor 2.000, astfel că, în perioada 2006-2010, ţara noastră a contribuit, în medie, cu 24% la cele 2,3 milioane de tone de porumb exportate.  

La data de 10 septembrie anul curent, tona de porumb pentru hrana animalelor se vindea în Oltenia cu 133.8 euro tona. 

În perioada 1 iulie-8 septembrie, anul curent, România avea licenţe de export pentru aproximativ 130.200 de tone de porumb.

Anul trecut, România a raportat o producţie de 11,7 milioane de tone de porumb recoltat de pe 2,4 milioane de hectare.

Te-ar mai putea interesa și
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie strategică”
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie ...
Preşedintele francez Emmanuel Macron a zugrăvit joi un portret alarmist al Uniunii Europene, despre care a afirmat că 'ar putea să moară', se află 'în situaţie de încercuire' şi riscă să......
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Guvernul ungar intenţionează să dea în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare, a declarat ...
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei locale de IT în 2024
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei ...
Blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de suspendări de proiecte, de contextul ...
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, ...