Turcia îşi alege dumincă deputaţii şi decide soarta preşedintelui Erdogan

Turcii votează duminică pentru a-şi alege deputaţii în cadrul unui scrutin pe care guvernul islamist conservator la putere de 13 ani speră să îl câştige detaşat pentru a spori autoritatea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan asupra ţării, comentează AFP, potrivit Agerpres.
Economica.net - Dum, 07 iun. 2015, 06:46
Turcia îşi alege dumincă deputaţii şi decide soarta preşedintelui Erdogan

Aproape 54 de milioane de alegători sunt chemaţi la urne cu începere de la ora 8.00 (5.00 GMT), la finalul unei campanii electorale sub tensiune, după un atentat cu bombă care a făcut doi morţi şi peste o sută de răniţi printre simpatizanţii principalului partid kurd în fieful acestuia, la Diyarbakir (sud-est). 

Rezultatele vor fi anunţate în cursul serii şi ar urma să se soldeze cu o nouă victorie a Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), care a câştigat unul după altul toate scrutinurile cu începere din 2002. 

Chiar dacă nu este candidat, Recep Tayyip Erdogan îşi joacă viitorul în aceste alegeri. 

Prim-ministru energic timp de 11 ani, el a fost ales şef al statului în august şi i-a predat, teoretic, conducerea guvernului şi a partidului succesorului său, fostul ministru de externe Ahmet Davutoglu. Ferm hotărât să păstreze puterea în ţară, el militează constant pentru trecerea la un regim prezidenţial şi extinderea atribuţiilor sale. 

În pofida criticilor, el a făcut deschis campanie pentru reforma „sa” şi partidul său, încălcând Constituţia care îi impune păstrarea strictă a neutralităţii. 

În ajunul scrutinului, şeful statului şi-a apărat pentru ultima dată, sâmbătă, la Ardahan (est), convingerile şi a acuzat opoziţia care, a spus el, „caută să oprească Noua Turcie în marş”. 

Pentru a reuşi, Erdogan are nevoie de o amplă victorie electorală. Dacă AKP câştigă două treimi (367) din totalul celor 550 de mandate de deputat, va putea vota singur reforma constituţională care să îi extindă prerogativele. Dacă obţine numai 330, va putea să o supună referendumului. În caz contrar, ambiţiile sale se vor prăbuşi. 

Chiar dacă trebuie privite cu precauţie, anchetele de opinie lasă de înţeles că Recep Tayyip Erdogan ar putea pierde pariul. 

În continuare foarte popular, partidul său a intrat, totuşi, pe un trend descendent, victimă a încetinirii economiei, până în prezent principala lui vitrină, dar şi a criticilor tot mai numeroase privind deriva sa autoritară. Sondajele creditează AKP cu 40% până la 42% din voturi, în scădere vizibilă faţă de cele 49,9% obţinute în urmă cu patru ani. 

Cel mai important partid kurd, Partidul Democrat al Poporului (HDP) constituie principalul obstacol în calea lui Erdogan. 

Dacă va depăşi pragul de 10%, impus pentru intrarea în parlament, HDP ar urma să obţină vreo 50 de mandate de deputat şi să priveze astfel AKP de majoritatea calificată la care caută să ajungă.

Te-ar mai putea interesa și
România, locul 89 în clasamentul celor mai atrăgătoare ţări pentru cei care vor să lucreze în străinătate
România, locul 89 în clasamentul celor mai atrăgătoare ţări pentru cei care vor să lucreze în străinătate
România se află pe locul 89 în clasamentul celor mai atrăgătoare ţări pentru cei care vor să lucreze în străinătate, în timp ce Capitala are un scor mai scăzut decât cel de la nivel de......
Un nou terminal de LNG în Germania, aproape de a deveni operațional
Un nou terminal de LNG în Germania, aproape de a deveni operațional
Operatorul german de stat al terminalelor de LNG Deutsche Energy Terminal (DET), a anunțat finalizarea structurii operaționale ...
Din ce ţări au provenit cei mai mulţi turişti străini veniţi în România, în primele trei luni din 2024 şi unde s-au cazat – date turism INS
Din ce ţări au provenit cei mai mulţi turişti străini veniţi în România, în primele trei luni din 2024 şi unde ...
Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică, inclusiv apartamente şi camere de închiriat, au însumat ...
Eviden deschide primul centru de cloud și securitate cibernetică din România
Eviden deschide primul centru de cloud și securitate cibernetică din România
Eviden, parte a grupului francez Atos, aflat în dificultate financiară și care de curând a ajuns la un acord cu creditorii ...