Dăncilă: Guvernul va aproba reducerea TVA la 5% în turism, restaurante, catering şi activităţi recreative

Guvernul va aproba reducerea TVA la 5% în domeniul turismului, pentru cazare, servicii de restaurant şi catering, dar şi pentru utilizarea facilităţilor sportive, parcurilor de distracţii şi recreative, a declarat premierul Viorica Dăncilă.
Economica.net - joi, 04 oct. 2018, 10:54
Dăncilă: Guvernul va aproba reducerea TVA la 5% în turism, restaurante, catering şi activităţi recreative

„Turismul românesc este un domeniu dinamic şi cu potenţial de creştere. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că măsuri de stimulare, precum acordarea voucherelor de vacanţă, produc rezultate şi efecte pozitive pentru economie. Numărul turiştilor cazaţi în luna august 2018 a fost cu aproape 10% mai mare faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Luăm astăzi încă o decizie importantă pentru sprijinirea acestui sector, reducerea cotei taxei pe valoarea adăugată la 5% pentru cazare, servicii de restaurant şi catering, dar şi pentru utilizarea facilităţilor sportive, parcurilor de distracţii şi recreative”, a declarat Viorica Dăncilă, joi, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Premierul a adăugat că România va avea astfel cea mai redusă cotă de TVA din Uniunea Europeană aplicată în turism, iar „experienţa din anii trecuţi dovedeşte că scăderea acestei taxe produce efecte pozitive în economie”.

Şi ministrul Finanţelor a anunţat săptămâna trecută că va prezenta săptămâna viitoare (n.r. 1-7 octombrie 2018) Ordonanţa de Urgenţă pentru scăderea TVA de la 9% la 5% pentru servicii de cazare.

 

Ministerul Turismului a anunţat la începutul lunii septembrie că a stabilit mai multe măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii în sectorului turismului, precum reducerea TVA la 5% pentru cazare şi restaurant şi eliminarea redevenţelor pentru apa termală şi minerală în sectorul balnear.

„Ministerul Turismului a stabilit, în concordanţă cu planul de acţiune al Guvernului pentru perioada septembrie-decembrie 2018, mai multe măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii sectorului de turism din România. Printre aceste măsuri se numără aplicarea cotei de TVA de 5% pentru domenii precum: cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping, serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea, activităţile sportive, recreative şi distractive”, spun oficialii din sector.

 Turismul va avea astfel cea mai mică cotă a TVA dintre toate sectoarele economice.

Teodorovici a arătat, în context, că şi măsura acordării voucherelor de vacanţă a fost una foarte bună însă trebuie găsite soluţii pentru încurajarea folosirii voucherelor şi în extrasezon.

„Partea de vouchere este o măsură care s-a dovedit foarte bună şi care trebuie să rămână mai departe şi anul viitor într-o formă sau alta. Banii trebuie să se ducă în turism. În această zonă trebuie să facem cel puţin ce fac alte state membre UE. Trebuie să încurajăm folosirea voucherelor în extrasezon. Pentru că în zonele cu timp limitat precum Marea Neagră sau Delta Dunării sunt şase luni pe an când scade foarte mult turismul. Trebuie să găsim măsuri care să încurajeze creşterea în acele perioade”, a precizat Teodorovici.

Potrivit Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), valoarea voucherelor de vacanţă emise în primele opt luni ale acestui an a ajuns la peste 223,6 de milioane de euro, fiind de 7,7 ori mai mare faţă de cea din 2017.

În august 2018, valoarea voucherelor s-a ridicat la 17,1 milioane de euro, fiind emise aproximativ 1,3 milioane de tichete pe hârtie, în valoare de 14,1 milioane de euro, şi peste 264.000 vouchere pe suport electronic, în valoare de trei milioane de euro.

Iunie 2018 a fost luna cu cea mai mare valoare a voucherelor de vacanţă emise, respectiv 125 de milioane de euro.

Reprezentanţii ANAT recomandă, având în vedere experienţa acestui an, când cele mai multe vouchere de vacanţă s-au emis în luna iunie, în plin sezon estival, ceea ce a făcut în multe cazuri destul de dificilă alegerea vacanţei dorite, ca în 2019 acestea să fie date la începutul anului.

Valabilitatea voucherelor de vacanţă este de un an de zile. Cei care le-au primit în acest an şi nu le-au valorificat deocamdată le pot folosi pentru vacanţe în timpul iernii şi chiar vara viitoare, dacă sunt cumpărate din timp. Mai multe agenţii de turism au lansat deja pachete de vacanţă cu transport, cazare, servicii de masa, tratament şi alte servicii asociate pentru vara viitoare.

Voucherele de vacanţă au fost introduse pe piaţa din România în 2009, dar acordarea lor a fost oprită în sistemul public după un an, din cauza crizei economice, şi de atunci a fost restricţionată an de an prin act normativ. Până anul trecut, doar angajaţii din sistemul privat au primit vouchere de vacanţă. În România, voucherele de vacanţă sunt emise de companiile de tichete valorice Up Romania, Edenred şi Sodexo Pass.

Te-ar mai putea interesa și
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD pentru a extinde capacitățile din România, potrivit unei informații......
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate ...
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...