UE ar obţine beneficii suplimentare de aproximativ 50 de miliarde de euro dacă reglementările de mediu ar fi aplicate

Uniunea Europeană ar obţine beneficii suplimentare de aproximativ 50 de miliarde de euro dacă reglementările de mediu ar fi aplicate, a declarat, joi, Aurel Ciobanu Dordea, director în Direcţia Generală (DG) Mediu din cadrul Comisiei Europene, într-o conferinţă privind stadiul implementării măsurilor propuse prin Raportul de ţară în domeniul mediului.
Economica.net - joi, 12 iul. 2018, 17:48
UE ar obţine beneficii suplimentare de aproximativ 50 de miliarde de euro dacă reglementările de mediu ar fi aplicate

‘Studiile efectuate de Comisia Europeană au arătat că, dacă reglementările ar fi aplicate, Uniunea Europeană ar obţine beneficii suplimentare de aproximativ 50 miliarde de euro. Numai gestionarea deşeurilor poate genera 400.000 de locuri de muncă, până în 2020, iar gestionarea apelor uzate ar putea aduce beneficii anuale în valoare de 3 miliarde de euro’, a precizat oficialul european.

Dordea a subliniat importanţa cooperării pe orizontală (între instituţiile publice centrale şi operatorii economici), cât şi pe verticală (cu autorităţile publice locale), în vederea soluţionării problemelor existente în domeniul calităţii aerului şi al gestionării deşeurilor.

De asemenea, viceprim-ministrul şi ministrul Mediului, Graţiela Leocadia Gavrilescu, a apreciat în deschiderea conferinţei că ‘includerea politicilor de mediu în toate celelalte politici sectoriale, la toate nivelele – naţional, regional şi local – reprezintă unicul mecanism prin care putem reuşi în ceea ce priveşte o mai bună implementare a acestora’.

‘Noul mecanism de evaluare a implementării legislaţiei de mediu a Uniunii Europene (UE) în statele membre, propus de Comisia Europeană, finalizat cu Raportul privind stadiul implementării acquis-ului de mediu al UE – Environmental Implementation Review (EIR), reprezintă o imagine de ansamblu pe multe sectoare de mediu, inclusiv în ceea ce priveşte capacitatea administrativă a fiecărui Stat Membru, deosebit de utilă şi accesibilă la toate nivelele’, a spus ministrul Mediului.

Ministerul Mediului a organizat joi, în parteneriat cu Ministerul Apelor şi Pădurilor, conferinţa ‘Dialogul de ţară: Raportul privind implementarea prevederilor legislaţiei în domeniul mediului’, la care au mai participat, pe lângă reprezentanţii DG Mediu şi ai ministerelor de resort, şi experţi din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Gărzii Naţionale de Mediu, Administraţiei Naţionale ‘Apele Române’, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Cercetării şi Inovării, precum şi ai altor instituţii cu responsabilităţi în domeniu.

Potrivit Ministerului Mediului, un astfel de raport se elaborează din doi în doi ani şi are ca scop o mai bună implementare a legislaţiei de mediu a UE şi o mai bună conştientizare şi implicare a publicului în problemele privind mediu. Aceste rapoarte nu vor înlocui instrumentele specifice pentru controlul respectării obligaţiilor de mediu prevăzute în dreptul Uniunii Europene.

Principalele provocări au fost selectate luând în considerare anumiţi factori, cum ar fi importanţa sau gravitatea problemelor de punere în aplicare a politicilor de mediu, posibilul impact al nerespectării obligaţiilor de mediu asupra calităţii vieţii cetăţenilor, distanţa faţă de obiective şi implicaţiile financiare.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...