Un alt fel de a produce lactate în România. Grecii de la Olympus vând lapte românesc în Germania şi Austria

Afacerile producătorului grec de lactate Olympus, care operează la Braşov una dintre cele mai moderne fabrici din România, cresc anul acesta cu peste 10%. Grecii procesează în ţara noastră lapte românesc pentru a-l vinde la export şi analizează în această perioadă posibilitatea de a vinde peste graniţe lapte bio provenit de la fermele din ţara noastră.
Alina Stanciu - joi, 19 nov. 2015, 22:00
Un alt fel de a produce lactate în România. Grecii de la Olympus vând lapte românesc în Germania şi Austria

Strategia de business a producătorului de lactate Olympus, care demara în 2009 cea mai mare investiţie greenfield într-o fabrică de profil din România – 55 de milioane de euro –  pare a fi cea câştigătoare pe o piaţă locală extrem de competitivă, cu potenţial semnificativ de creştere, dar şi foarte vulnerabilă.

Încă de la început au pariat pe exporturi, care generează acum 62% din cifra de afaceri, astfel că au creşteri anuale de peste 10%, cu mult peste media pieţei, dar şi a principalilor competitori. Practic, procesează la Braşov lapte românesc de la fermierii locali pentru a-l exporta în Grecia, Italia sau Austria, în timp ce cu un ochi se uită atent la piaţa locală, pentru a interveni acolo unde românul dă semne că doreşte mai mult. În această perioadă, compania analizează oportunitatea exporturilor de produse bio din România, segment pe care l-a exploatat tot mai mult în ultima perioadă. „Momentan, pe segmentul ecologic producem doar pentru România, însă suntem într-un proces de analiză şi, în funcţie de rezultatele acestuia, vom decide extinderea producţiei şi pentru pieţe externe. În ceea ce priveşte producţia totală, 70% merge către export (65% din volum şi 62% din valoare), iar printre cele mai importante zone de export se numără ţări precum Italia, Germania şi Austria”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Ilias Pliatsikas, director general Olympus România. 

Principalii competitori ai Olympus exportă nesemnificativ, astfel că Albalact, liderul pieţei de profil, s-a declarat neinteresat momentan de piaţa externă, în timp ce Danone exportă undeva la 10%, iar FrieslandCampina sub 5%. 

Creştere de 15% 

Potrivit acestuia, compania va termina anul cu o cifră de afacero de 80 de milioane de euro, cu 15% peste anul trecut şi un profit de 1%. „Anul 2015 a fost din nou unul bun pentru Olympus. Estimările noastre indică atingerea unei cifre de afaceri de 80 de milioane de euro, cu 15% mai mare faţă de anul trecut, în condiţiile în care piaţa a rămas la aproximativ acelaşi nivel. De asemenea, ne aşteptăm să înregistrăm un profit de peste 1,5 milioane de euro. În acelaşi timp, suntem foarte atenţi la ceea ce se întâmplă în economia româneasca, pentru a ne adapta produsele şi ofertele la preferinţele consumatorilor şi la dinamica pieţei”, explică Pliatsikas.

Albalact, liderul pieţei din punct de vedere al cifrei de afaceri, a anunţat la 9 luni că şi-a bugetat pentru exerciţiul financiar 2015 o cifră de afaceri consolidată de peste 419,4 milioane de lei (conform standardelor IFRS, aproximativ 95,3 milioane de euro), cu 3% mai mult faţă de 2014, în timp ce Danone, liderul pieţei de iaurturi, a terminat anul 2014 cu o cifră de afaceri de 456 milioane de lei (aproximativ 100 de milioane de euro), în scădere cu 5% faţă de anul precedent. 

Ce planuri au pentru România

În ceea ce priveşte piaţa locală, CEO-ul Olympus susţine că procesatorul se concentrează pe consolidarea portofoliului de produse şi că analizează în ce măsură lansarea unui nou produs ecologic va avea loc anul viitor.”Este important pentru noi să asigurăm prezenţa masivă la raft a produselor Olympus şi să convingem consumatorii, prin calitatea ridicată a produselor, că acestea fac diferenţa în piaţă. În acelaşi timp, analizam cu atenţie piaţa pe care activăm, pentru a identifica oportunităţile care pot apărea şi pentru a ţine pasul cu obiceiurile de consum ale românilor. Vom fi prezenţi cu produsul potrivit la momentul potrivit”, a declarat Pliatsikas.

Până acum, Olympus a scris istorie pe piaţa lactatelor din România pentru că au creat practic, în 2009, o categorie – cea a iaurturilor greceşti. Ulterior, procesatorul a fost primul care a lansat lapte de consum bio. „primul lapte ecologic produs într-o fabrică din România cu materie primă de la fermierii români. „Pentru Olympus, rata de creştere pe segmentul iaurt grecesc este de 10%. Aşa cum am estimat încă de la momentul lansării în România, românii sunt încântaţi şi deschişi la acest produs. Observăm că românii consumă din ce în ce mai mult. Estimăm că, pentru anul 2016, această tendinţă de creştere se va păstra”, explică managerul Olympus.

În ceea ce priveşte lactatele ecologice, Pliatsikas menţionează că vânzările pe acest segment „sunt încă prea mici pentru a face cu adevărat diferenţa în portofoliul oricărui producător de lactate”. „Privind retrospectiv, de la lansarea primului produs ecologic Olympus (iaurtul), putem spune cu certitudine că vânzarea acestui tip de lactate se află într-o creştere continuă. Acest lucru este determinat de tendintele care se manifesta deja de o vreme pe pieţe mai mature, unde se pune un accent important pe hrana ecologică şi pe un stil de viaţă cât mai echilibrat şi sănătos. Românii vin şi ei puternic din urmă şi îşi deschid apetitul pentru produse ecologice”, explică acesta, care a mai spus că nivelul preţurilor va rămâne acelaşi ca în 2015.

Fabrica de Lapte Brasov are o capacitate totală de recepţie a laptelui de până la 40.000 litri/oră şi trei linii de producţie: iaurt, 120 tone/zi, telemea 100 tone/zi şi lapte (ambalaj PET – 16.000 litri/oră şi ambalaj Tetra Pak – 10.500 litri pe oră).

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...