Un fond de investiţii american ajunge la 10.000 de hectare în Botoşani

Fondul de investiţii american Anholt Services se apropie de pragul de 10.000 de hectare de teren arabil exploatat în România, după ce a achiziţionat două companii cu acţionariat autohton. 
Alina Stanciu - sâm, 29 aug. 2015, 11:14
Un fond de investiţii american ajunge la 10.000 de hectare în Botoşani

Fondul de investiţii  american Anholt Services, cu afaceri în America, Asia şi Europa îşi consolidează poziţia în agricultura românească, la un an de la prima achiziţie pe plan local. Prin subsidiara Southern Harvest Partners, fondul a preluat două companii din judeţul Botoşani cu afaceri în agricultură care deţineau în proprietate teren arabil în regiune.

Este vorba despre societatea Multiagra din Vlăsineşti, Botoşani, fondată de Gheorghe Portariuc, tatăl primarului din Botoşani, prin intermediul căreia americanii au preluat 1.460 de hectare de teren şi de  Agritotal SRL din Nămoleasa, Botoşani, prin care fondul a preluat 120 de hectare în proprietate şi alţi 1.200 în arendă. În total, Anholt a ajuns în urma acestor achiziţii să exploateze 9.280 de hecatre de teren în judeţul Botoşani.

„Am cesionat acţiunile companiei (Agritotal SRL n.red) către Southern Harvest. Agritotal deţine în proprietate 120 de hectare la care se adaugă 1.200 de hectare luate în arendă”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Petre Ciornei, unul dintre fondatorii societăţii Agritotal.

Acesta nu a dezvăluit valoarea tranzacţiei, dar a menţionat că americanii au preluat terenul deja cultivat şi sunt sunt în căutarea unor noi parcele. „Terenul era cultivat cu grâu, porumb, floarea, soarelui  şi avea toate lucrările efectuate. Ei caută teren în continuare”, mai spune fondatorul Agritotal SRL, care deţine alte 830 de hectare în judeţ pe care îl exploatează.

Agritotal a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 3,7 milioane de lei şi un profit net de 2,1 milioane de lei, în timp ce Multiagra a raportat o cifră de afaceri netă de 5,3 milioane d elei şi un profit net de peste 340.000 de lei.

Primele 6.000 de hectare le-a achiziţionat în primăvara lui 2014, în urma a doua tranzacţii distincte, conform unui comunicat al Anholt datat aprilie 2014. Terenul respectiv este cultivat cu grâu, porumb, muştar şi floarea soarelui, iar achiziţia a presupus inclusiv preluarea unor suprafeţe de depozitare şi a unui centru logistic.

„Considerăm că România este o locaţie interesantă, atât din punct de vedere al calităţii terenului cât şi din punct de vedere al oportunităţilor comerciale. Aşteptăm cu nerăbdare să ne continuăm creşterea în România  şi în America de Sud. Ca întotdeauna, scopul nostru este de a ne dezvolta proprietăţile agricole astfel încât să ajungă ferme de talie mondială, aducând pămînjtul la cel mai înalt potenţial al său”, declara Rudolph Krediet, partener în cadrul Anholt.Potrivit site-ului oficial al Anhold, fondul a început să cumpere teren în România în 2014 şi a ajuns la 6.500 de hectare (excluzând cele 2.780 de hectare preluate prin cele două societăţi). 

De altfel, România este singura ţară din Europa unde Anhold deţine teren agricol. În total, la acea dată, fondul exploata 29.000 de hecatre în România, Uruguay şi Paraguay. 

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...