Un miliard de euro aruncat pe apa Dunării: Turbinele modernizate de la Porţile de Fier crapă una după alta

O poveste care nu se mai termină niciodată: chiar şi la 18 ani de la atribuirea celebrului prim contract prin care firmei elveţiene Sulzer i se atribuia modernizarea hidrocentralei Porţile de Fier I, hidroagregatele nu funcţionează în parametri normali, iar Hidroelectrica trebuie să le oprească şi să le repare pe banii ei. Administratorul judiciar al companiei spune că va cere firme elveţiene banii, iar situaţia face obiectul mai multor procese internaționale.
Mihai Nicuţ - lun, 11 ian. 2016, 22:00
Un miliard de euro aruncat pe apa Dunării: Turbinele modernizate de la Porţile de Fier crapă una după alta

“La HA 6 (hidroagregatul nr. 6 de la Porţile de Fier I -n.red) s-a constatat în ultima perioadă că nu mai poate fi exploatat în siguranţă, conform parametrilor asumați de către Contractor prin înțelegerea contractuală. (…) Contractorul a fost notificat cu privire la comportamentul HA 6 şi de asemenea a fost informat de faptul că situaţia este similară cu cea semnalată la HA 5 în anul 2008 (ce s-a datorat unei erori de proiectare a Contractorului). La HA 6 se constata că în funcţionarea la reţea la modificarea consemnului de putere în sensul creşterii acesteia, deschiderea rotorului turbinei nu urmăreşte consemnul dat. Având în vedere că în acest fel nu se mai respectă corelaţia dintre poziţiile aparatului director şi rotor, sistemul de automatizare comandă oprirea agregatului”.

Menţiunea apare în raportul pe luna noiembrie a administratorului judiciar al Hidroelectrica. Compania a informat firma Andritz Hydro (fost VA Tech, fost Sulzer – n.red.), cea care a retehnologizat centrala, despre aceste probleme. Elveţienii au răspuns că au fost îndeplinite toate garanţiile din contract şi au propus un program de teste, dar pentru care au cerut bani. Hidroelectrica a făcut testele şi reparaţiile cu un expert neutru autzorizat, cu respectarea programului propus de Andritz, dar compania spune că lucrările vor trebui plătite de elveţieni, iar funcţionarea grupului se face pe răspunderea lor.

“Andritz Hydro a fost informat că HA 6 urmează să fie redat în exploatare şi că acesta ramâne în responsabilitatea totală a Andritz Hydro; – referitor la lucrările de remediere a cavitaţiei ce au fost efectuate în cursul actualei retrageri din exploatare a HA 6, comisia de recepţia a lucrărilor a găsit neconformităţi grave ce au fost comunicate către Andritz Hydro prin adresa HEB-AHR-089. Scurtarea muchiilor anticavitaţionale la paletele de rotor nr. 31 si 34 ar putea să aibă implicaţii profunde şi în acest sens au fost programate investigaţii ulterioare” se mai arată în raportul administratorului judiciar.

Tot aici sunt stipulate şi problemele care au apărut la unul dintre hidroagregatele de la Porţile de Fier II, modernizate tot de Andritz. Hidroelectrica le-a transmis că există probleme dar elveţienii ar fi spus că, la fel, pot face o expertiză  tehnică a grupului, doar contra cost.

“Hidroelectrica a notificat Andritz Hydro în legatură cu scurgerile de apă tehnică de răcire de la HA 8 și de faptul că trebuie completat manual astfel încât să fie menţinută presiunea în circuit. Hidroagregatul se află încă în perioada de garanţie, prin urmare Contractorul trebuie să efectueze investigaţii şi să remedieze defectele. Contractorul răspunde prin adresa PDF_II EWR-F1136-HPF, în care neagă faptul că ar mai avea vreo răspundere din punct de vedere contractual privind acest subiect şi că este dispus să răspundă la solicitarea Hidroelectrica contra cost” se mai arată în raport.

Administratorul judiciar mai arată că în noiembrie 2015 a fost dispus un control la Porţile de Fier, în urma constatărilor referitoare la defecţiunile apărute după modernizarea din anii trecuţi. Iată câteva dintre ele:

“La hidroagregatul nr. 6 unde s-a constatat acum că paletele rotorice nu sunt identice se va verifica cum a fost posibil să se ajungă la această situaţie raportat la dispoziţiile obligatorii ale Contractului de Retehnologizare”.

“La hidroagregatul nr. 5, la oprirea din anul 2008, cand s-a rupt butonul manivelei s-a constatat şi existenţa unei cantităţi de bronz măcinat în butuc, bronz provenit din uzura bucşilor. Să se stabilească motivul pentru care nu s-a solicitat contractorului sa se repare pe propria cheltuiala  (…)”.

“La toate hidroagregatele retehnologizate s-au găsit cantităţi mari de bronz macinat în butucul rotoarelor. Comisia va analiza calitatea materialului (bronzului) raportat la documentaţia tehnică de execuţie a bucşilor de bronz din butuc. Acolo unde este posibil, se va verifica corectitudinea execuţiei bucşilor având în vedere faptul că există rapoarte de verificare a stării mecanismelor. Se va verifica calitatea bucşilor din mecanismele vechi, neretehnologizate atât în ceea ce priveşte execuţia şi uzura acestora dupa 35 de ani de funcţionare, cât şi în ceea ce priveşte calitatea materialului”.

Un contract din 1997

Contractul dintre elveţieni şi compania Hidroelectrica pentru modernizarea hidrocentralelor de la Porţile de Fier este unul dintre cele mai mediatizat din istoria postdecembristă. Contractul pentru modernizarea centralei de la Porţile de Fier I a fost atribuit, prin încredinţare directă, în anul 1997, pentru 150 de milioane de dolari. A fost ulterior suplimentat, la fel ca şi cel atribuit, ulterior, aceleiaşi firme, Sulzer/Va Tech, pentru modernizarea hidrocentralei de la Porţile de Fier 2, când de la 98 de milioane de dolari s-a ajuns la 200, potrivit relatărilor din presă. Trecând peste sumele mari, plătite printr-un contract acordat fără licitaţie, problemele tehnice au curs gârlă. Modificarea profilului palei de la rotor a generat probleme de cavitaţie (apa “muşcă” din metal şi îl deteriorează), capul de distribuţie s-a uzat nepermis de mult şi a fost schimbat la toate cele şase grupuri modernizate, deşi, anterior modernizării, în 30 de ani a fost schimbat o singură dată unul, din cauza uzurii. În mai multe rânduri, grupurile au fost oprite, pentru a putea fi reparate, ceea ce a provocat pierderi Hidroelectrica.

“Un grup de la Porţile de Fier I produce 150.000 de euro în fiecare zi. Pierderile pentru Hidroelectrica sunt astronomice în toţi aceşti ani, Porţile de Fier înseamnă jumătate din producţia Hidroelectrica”, ne-a declarant Remus Borza, administratorul judiciar, care a spus că, acum, din şase grupuri de la Porţile de Fier 1 funcţionează cinci.

“Modernizarea de la Porţile de Fier a costat, în total 1,1 miliarde de euro. După ce am plătit aceşti bani, ne-am trezit cu randamente mai proaste ale maşinilor decât înainte. La Porţile de Fier şi pe Oltul Inferior (contract atribuit tot celor de la Sulzer/VA Tech/Andritz – n.red.) retehnologizarea a costat 1,3 miloane de euro pe MW, pentru că au fost acele contracte date cum au fost date. La Lotru-Ciunget, pentru acelaşi tip de agregat, modernizarea a costat de 10 ori mai puţin, adică 137.000 de euro” ne-a mai spus Borza.

Diferendele dintre administratorul Hidroelectrica şi Andritz Hydro au ajuns de mult în instanţă. Pe lângă procesele din ţară, au fost deschise acţiuni în instanţă şi la Viena, Geneva şi Zurich, după cum ne-a mai declarat Borza.

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele......
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit luni previziunile privind evoluţia economiei, pentru a doua oară din decembrie, ...